• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.2°C / 17.2°C
  0 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.4°C / 17.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.6°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.1°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 15.0°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  54%
Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.

 • A-
 • A+
Απέρριψε το Πρωτοδικείο την προσφυγή της εταιρείας κατά της κινητοποίησης των εργαζομένων την περασμένη Τρίτη ● Για σημαντική νίκη και απάντηση στην πρωτοφανή τακτική της κυβέρνησης να ανοίγει τα δικαστήρια εν μέσω πανδημίας μιλά το σωματείο των εργαζομένων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε απόφαση με ισχυρό συμβολισμό κατέληξε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (αρ. 245/2021), απορρίπτοντας την προσφυγή της διοίκησης του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κατά της απεργίας των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή την περασμένη Τρίτη στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις διοικητικές υπηρεσίες των ΕΛ.ΠΕ.

Παρότι η απόφαση εκδόθηκε μόλις χθες, Πέμπτη, δύο μέρες μετά την απεργία, είναι σημαντική, καθώς το δικαστήριο την έκρινε νόμιμη (δηλαδή σύμφωνη με τις προβλέψεις της συνδικαλιστικής νομοθεσίας) και κυρίως έκρινε ότι δεν είναι καταχρηστική, αποδεχόμενο εμμέσως το εύλογο των αιτημάτων των εργαζομένων για προσλήψεις, κάλυψη των οργανικών θέσεων και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, καθώς εξαναγκάζονται σε συνεχή 12ωρα εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής στα διυλιστήρια και τις άλλες μονάδες.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΕΛ.ΠΕ. παρά το γεγονός ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα κατά της πανδημίας, που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, άνοιξε φωτογραφικό «παράθυρο» εξαίρεσης για εκδίκαση αγωγών κατά απεργιών (κατά το άρθρο 22 του ν. 1264), τη στιγμή που μία μέρα πριν το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ) είχε κηρύξει την απεργία- πιθανότατα η μοναδική που είχε κηρυχθεί πανελλαδικά τις τελευταίες μέρες.

«Η απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη του Σωματείου μας, αλλά και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και του κόσμου της εργασίας, που μάχεται για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η νίκη μας, καθώς δόθηκε και μια επιπλέον μάχη για τη διασφάλιση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης και της δυνατότητάς μας να προβάλουμε τους ισχυρισμούς μας στο Δικαστήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΠΣΕΕΠ.

Υπογραμμίζει ως μεγαλύτερο κέρδος της δικαστικής απόφασης την απάντηση «στην πρωτοφανή τακτική της κυβέρνησης, που “ανοίγει” τα δικαστήρια μόνο για τις απεργίες, με στόχο να βάλει “πίσω από τα κάγκελα” όλο το συνδικαλιστικό κίνημα για να παγιδέψει τους εργαζόμενους στο νέο της αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά».

Σημειώνεται ότι συνολικά στον Ομιλο των ΕΛ.ΠΕ., με επίκεντρο τα τρία διυλιστήρια στη χώρα μας, εργάζονται πάνω από 1.500 εργαζόμενοι και τουλάχιστον 1.000 εργολαβικοί. Εκατοντάδες μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στην επιβαρυμένη Δυτική Αττική, όπου έχουν τις τελευταίες μέρες καταγραφεί και αρκετά κρούσματα Covid-19. Πάντως οι έλεγχοι με rapid test μεταξύ των εργαζομένων είναι εκτεταμένοι και καθημερινοί.

Για την ιστορία, η απόφαση του δικαστηρίου (με δικαστή τον πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Κανάκη) αναφέρει: πρώτον, ότι είναι αβάσιμος ο λόγος της αγωγής των ΕΛ.ΠΕ, ότι η απόφαση για την απεργία είναι παράνομη γιατί ελήφθη από το Δ.Σ. και όχι από Γενικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ. Και δεύτερον, ότι δεν είναι καταχρηστική διότι «δεν αποδείχθηκε ότι η απεργία προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο ή στην ενάγουσα εταιρεία δυσανάλογη βλάβη» κι ακόμη ότι «η επιλογή του χρόνου της απεργίας ανήκει στην αποκλειστική εξουσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης». Εξάλλου- θυμίζει το δικαστήριο για να κάμψει το περί καταχρηστικότητας επιχείρημα- η τελευταία απεργία στα ΕΛ.ΠΕ. έγινε το 2017.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ.
Να γίνουν προσλήψεις, να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις, αλλά και να σταματήσει η εταιρεία τις παρεμβάσεις στα συνδικάτα και την προώθηση απεργοσπαστικών μηχανισμών ζητούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Απεργούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δικαίωση για εργαζομένους του ΟΤΕ
Μια πρώτη δικαίωση αποτελούν για τους εργαζομένους του ΟΤΕ οι προσωρινές διαταγές που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για αναστολή εκτέλεσης της εξαναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων τους σε θυγατρικές...
Νέα δικαίωση για εργαζομένους του ΟΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο 24ωρες απεργίες στις προβλήτες των ΕΛ.ΠΕ.
Πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ελευσίνας, της Πάχης και του Ασπρόπυργου, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται με καύσιμα τα...
Δύο 24ωρες απεργίες στις προβλήτες των ΕΛ.ΠΕ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναυμαχία» εργαζομένων-επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη
Να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στον ΟΛΘ θα επιδιώξουν τα επιμελητήρια και οι σύνδεσμοι βιομηχανιών και εξαγωγέων της βόρειας Ελλάδας, που καταθέτουν προσφυγή στα αστικά δικαστήρια, ενώ...
«Ναυμαχία» εργαζομένων-επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομιμοφανείς εξηγήσεις για το «δώρο»
Με επιχειρήματα περί συμμόρφωσης του καταστατικού στη νομοθεσία και εξαγγελίες εταιρικού μετασχηματισμού ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ... μοίρασε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, αλλά και απειλές σε όσους...
Νομιμοφανείς εξηγήσεις για το «δώρο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας