• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  6 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.5°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  97%
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.

 • A-
 • A+
Απέρριψε το Πρωτοδικείο την προσφυγή της εταιρείας κατά της κινητοποίησης των εργαζομένων την περασμένη Τρίτη ● Για σημαντική νίκη και απάντηση στην πρωτοφανή τακτική της κυβέρνησης να ανοίγει τα δικαστήρια εν μέσω πανδημίας μιλά το σωματείο των εργαζομένων.

Σε απόφαση με ισχυρό συμβολισμό κατέληξε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (αρ. 245/2021), απορρίπτοντας την προσφυγή της διοίκησης του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κατά της απεργίας των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή την περασμένη Τρίτη στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις διοικητικές υπηρεσίες των ΕΛ.ΠΕ.

Παρότι η απόφαση εκδόθηκε μόλις χθες, Πέμπτη, δύο μέρες μετά την απεργία, είναι σημαντική, καθώς το δικαστήριο την έκρινε νόμιμη (δηλαδή σύμφωνη με τις προβλέψεις της συνδικαλιστικής νομοθεσίας) και κυρίως έκρινε ότι δεν είναι καταχρηστική, αποδεχόμενο εμμέσως το εύλογο των αιτημάτων των εργαζομένων για προσλήψεις, κάλυψη των οργανικών θέσεων και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, καθώς εξαναγκάζονται σε συνεχή 12ωρα εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής στα διυλιστήρια και τις άλλες μονάδες.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΕΛ.ΠΕ. παρά το γεγονός ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα κατά της πανδημίας, που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, άνοιξε φωτογραφικό «παράθυρο» εξαίρεσης για εκδίκαση αγωγών κατά απεργιών (κατά το άρθρο 22 του ν. 1264), τη στιγμή που μία μέρα πριν το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ) είχε κηρύξει την απεργία- πιθανότατα η μοναδική που είχε κηρυχθεί πανελλαδικά τις τελευταίες μέρες.

«Η απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη του Σωματείου μας, αλλά και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και του κόσμου της εργασίας, που μάχεται για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η νίκη μας, καθώς δόθηκε και μια επιπλέον μάχη για τη διασφάλιση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης και της δυνατότητάς μας να προβάλουμε τους ισχυρισμούς μας στο Δικαστήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΠΣΕΕΠ.

Υπογραμμίζει ως μεγαλύτερο κέρδος της δικαστικής απόφασης την απάντηση «στην πρωτοφανή τακτική της κυβέρνησης, που “ανοίγει” τα δικαστήρια μόνο για τις απεργίες, με στόχο να βάλει “πίσω από τα κάγκελα” όλο το συνδικαλιστικό κίνημα για να παγιδέψει τους εργαζόμενους στο νέο της αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά».

Σημειώνεται ότι συνολικά στον Ομιλο των ΕΛ.ΠΕ., με επίκεντρο τα τρία διυλιστήρια στη χώρα μας, εργάζονται πάνω από 1.500 εργαζόμενοι και τουλάχιστον 1.000 εργολαβικοί. Εκατοντάδες μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στην επιβαρυμένη Δυτική Αττική, όπου έχουν τις τελευταίες μέρες καταγραφεί και αρκετά κρούσματα Covid-19. Πάντως οι έλεγχοι με rapid test μεταξύ των εργαζομένων είναι εκτεταμένοι και καθημερινοί.

Για την ιστορία, η απόφαση του δικαστηρίου (με δικαστή τον πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Κανάκη) αναφέρει: πρώτον, ότι είναι αβάσιμος ο λόγος της αγωγής των ΕΛ.ΠΕ, ότι η απόφαση για την απεργία είναι παράνομη γιατί ελήφθη από το Δ.Σ. και όχι από Γενικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ. Και δεύτερον, ότι δεν είναι καταχρηστική διότι «δεν αποδείχθηκε ότι η απεργία προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο ή στην ενάγουσα εταιρεία δυσανάλογη βλάβη» κι ακόμη ότι «η επιλογή του χρόνου της απεργίας ανήκει στην αποκλειστική εξουσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης». Εξάλλου- θυμίζει το δικαστήριο για να κάμψει το περί καταχρηστικότητας επιχείρημα- η τελευταία απεργία στα ΕΛ.ΠΕ. έγινε το 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: Απεργία αύριο, συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή σήμερα
Με εξώδικο στη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι της ζητούν να πάρει θέση για τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, παγώνοντας τις απολύσεις.
ΛΑΡΚΟ: Απεργία αύριο, συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή σήμερα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
Αναπόφευκτα επηρεάζεται και το χρονοδιάγραμμα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μέσω των δύο παράλληλων διαγωνισμών της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: Διαβούλευση... άρπα κόλλα
Σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις στη διαδικασία διαβούλευσης καταγγέλλουν τα σωματεία στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ● Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου.
ΛΑΡΚΟ: Διαβούλευση... άρπα κόλλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ
Κυβερνητική σιωπή για την αιφνίδια αναβολή της Γενικής Συνέλευσης μέχρι την επόμενη Παρασκευή ● Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλει αντιπρόταση.
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα μηδέν» για τα ΕΛΠΕ
Σήμερα η συνέλευση των μετόχων για τις αλλαγές που οδηγούν σε παράδοση στον Ομιλο Λάτση • Αναπάντητα τα ερωτήματα για «απιστία εις βάρος του Δημοσίου» από την υπερψήφιση των επίμαχων αλλαγών στο καταστατικό....
«Ωρα μηδέν» για τα ΕΛΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας