• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 6.3°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτογραφική «απεργοσπασία»

 • A-
 • A+
Σήμερα αναμένεται η απόφαση επί της αγωγής του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά της απεργίας, που πάντως πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία χθες.

Παρότι η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια πραγματοποιήθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία και καθολική συμμετοχή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις -πλην προσωπικού ασφαλείας- και στις διοικητικές υπηρεσίες του ομίλου, σήμερα αναμένεται απόφαση του δικαστηρίου επί της αγωγής που κατέθεσε η επιχείρηση για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΕΠ) βρίσκονταν μαζί με τους δικηγόρους τους στα δικαστήρια στην Ευελπίδων, όπου η προσφυγή του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά της απεργίας ήταν μάλλον η μοναδική που εκδικαζόταν.

Κι αυτό γιατί, ενώ στα δικαστήρια όλων των «κόκκινων» περιοχών έχει ανασταλεί ουσιαστικά κάθε διαδικασία πλην ελαχίστων συγκεκριμένων εξαιρέσεων, στην κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (13/3) -και πάντως μετά την κήρυξη της απεργίας από το Σωματείο των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ (12/3)- παρεισέφρησε φωτογραφική εξαίρεση για την εκδίκαση αγωγών κατά απεργιών. «Εξαιρούνται της αναστολής και εκδικάζονται κανονικά οι αγωγές του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (Α’ 79)», ανέφερε η ΚΥΑ. Τι ορίζει το άρθρο 22 του 1264, του συνδικαλιστικού νόμου που θέλει να «μεταρρυθμίσει» η κυβέρνηση;

Οτι «για διάφορες που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 19-22 (για το δικαίωμα της απεργίας) αποφασίζει το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει κηρύξει την απεργία κατά τη διαδικασία των άρθρων 663 έως 676 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σε επείγουσες περιπτώσεις οι πρόεδροι των αρμόδιων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων προσδιορίζουν σύντομη δικάσιμο και συντέμνουν τις προθεσμίες επίδοσης των δικόγραφων».

Αυτό το βολικό «παράθυρο», που προφανώς ήταν «παραγγελιά» κατά της μοναδικής άλλωστε απεργίας που είχε προκηρυχθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αξιοποίησε η διοίκηση των ΕΛΠΕ, που απέστειλε εξώδικο στο ΠΣΕΕΠ μόλις μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη της 24ωρης απεργίας.

Ο όλος χειρισμός δικαιώνει απολύτως όσα είχαν καταγγείλει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην απεργιακή ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής για την προσπάθεια της εταιρείας να εμπλακεί στις συνδικαλιστικές διεργασίες και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Με τη διαφορά ότι αποδεικνύεται πως συνεργός στον απεργοσπαστικό μηχανισμό ήταν και η κυβέρνηση, με την κατά παραγγελία «εξαίρεση» εκδίκασης των αγωγών κατά απεργιών, στην ΚΥΑ για τα μέτρα κατά της πανδημίας που ισχύει μέχρι και τις 22/3.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ στη χθεσινή απεργία τους ήταν οι προσλήψεις, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και η ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας, καθώς η συνεχής λειτουργία των ΕΛΠΕ για την κάλυψη των αναγκών και μάλιστα με υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων έχει αυξήσει την έκθεσή τους και στην πανδημία και τα κρούσματα Covid-19 στα διυλιστήρια, ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις της επιβαρυμένης Δυτικής Αττικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεμένα πλοία και λουκέτο στα εμπορικά λιμάνια στις 10 Ιουνίου
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς 13 ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. «Λουκέτο» και στα εμπορικά...
Δεμένα πλοία και λουκέτο στα εμπορικά λιμάνια στις 10 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα μηδέν» για τα ΕΛΠΕ
Σήμερα η συνέλευση των μετόχων για τις αλλαγές που οδηγούν σε παράδοση στον Ομιλο Λάτση • Αναπάντητα τα ερωτήματα για «απιστία εις βάρος του Δημοσίου» από την υπερψήφιση των επίμαχων αλλαγών στο καταστατικό....
«Ωρα μηδέν» για τα ΕΛΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με απεργίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ στην παράδοσή τους στον Ομιλο Λάτση
Σε δύο 24ωρες απεργίες, στις 14 και στις 20 Μαΐου, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, αντιδρώντας στη μεθόδευση της διοίκησης του Ομίλου και της κυβέρνησης να καταργηθεί το...
Με απεργίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ στην παράδοσή τους στον Ομιλο Λάτση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορτώνει ζημιές στον Πρίνο η Energean
To σωματείο των εργαζομένων στην Kavala Oil-Energean συνεχίζει την ενημέρωση κομμάτων, βουλευτών και φορέων κατά της εθελούσιας εξόδου και της προσπάθειας «εργολαβοποίησης» της παραγωγής στον Πρίνο.
Φορτώνει ζημιές στον Πρίνο η Energean
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.
Απέρριψε το Πρωτοδικείο την προσφυγή της εταιρείας κατά της κινητοποίησης των εργαζομένων την περασμένη Τρίτη ● Για σημαντική νίκη και απάντηση στην πρωτοφανή τακτική της κυβέρνησης να ανοίγει τα δικαστήρια.
Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας