• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 33.5°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 30.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 32.6°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 31.6°C
  1 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 33.8°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., «οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι πράσινο έργο» εάν δεν καλύπτονται και άλλα κριτήρια

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από «κρησάρα» οι αυτοκινητόδρομοι

 • A-
 • A+
Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποδείξει στην Κομισιόν αν τα οδικά έργα που έχει εντάξει στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμβατά με τους στόχους της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης ● Στο τέλος Απριλίου μετατίθεται η προθεσμία για τα τελικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης ● Πώς θα βαθμολογούνται έργα και μεταρρυθμίσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αποδείξεις ότι η κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό είναι συμβατή με τους «πράσινους» και ψηφιακούς στόχους της Κομισιόν θα κληθεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι πράσινο έργο και αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα».

Οπως συμπλήρωσαν, θα πρέπει να ελεγχθούν διάφορα ζητήματα. Αν για παράδειγμα το έργο συνοδεύεται από συμπληρωματική υποδομή, που υποστηρίζει ένα μεταβατικό πλάνο προς εναλλακτικές ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και ένα συνολικότερο βιώσιμο πλάνο κινητικότητας. Κριτήρια όπως το αν ο δρόμος μειώνει τις χιλιομετρικές διαδρομές, αν υπάρχουν ηλεκτρικοί σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων, αλλά και ανεμογεννήτριες ή ηλιακά πάνελ για την εξυπηρέτησή του θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Σημαντική θα είναι επίσης και η προοπτική για δημιουργία θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έχουν καταθέσει το προκαταρκτικό πλάνο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Fund -RRF) που αφορά σε 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 312,5 δισ. σε επιδοτήσεις και τα 360 δισ. σε δάνεια. Από τον Σεπτέμβριο υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και της Κομισιόν και 18 κράτη-μέλη έχουν στείλει το σύνολο των σχεδίων τους ή μεγάλα μέρη τους, τα 6 έχουν μοιραστεί μέρος των πλάνων τους, ενώ τρία ακόμη δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους.

Κι ενώ αρχικά η καταληκτική ημερομηνία ήταν ο Μάρτιος του 2021 για την κατάθεση των τελικών σχεδίων των κρατών-μελών, η ημερομηνία έχει μετατεθεί για το τέλος Απριλίου. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ψήφιση από όλα τα κράτη-μέλη της νέας συμφωνίας για τα έσοδα των ίδιων πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Προς το παρόν οι αξιωματούχοι αποφεύγουν τις προβλέψεις για το πότε θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Ωστόσο, με τους ελέγχους και την απαραίτητη γραφειοκρατία, τα πρώτα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν προς τα κράτη το νωρίτερο γύρω στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 70% των επιδοτήσεων θα έχουν δοθεί έως το τέλος του 2022 και το υπόλοιπο 30% ώς το τέλος του 2023. Οι αιτήσεις για τα δάνεια θα ισχύουν ώς τον Αύγουστο του 2023. Οι δε μεταρρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνουν έργα από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2026. Η εκταμίευση των δόσεων θα σχετίζεται με κάποια σημαντικά σημεία επίτευξης στόχων.

Στις 22 Ιανουαρίου η Κομισιόν δημοσίευσε τις ανανεωμένες οδηγίες της για τα κράτη-μέλη. Κάθε σχέδιο θα πρέπει να σέβεται κατά 37% τους στόχους της Κομισιόν για το κλίμα και κατά 20% τους ψηφιακούς στόχους.

Οι συστάσεις της Επιτροπής συνιστούν στις πρωτεύουσες να στείλουν αρκετά λεπτομερείς διευκρινίσεις για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Κάθε σχέδιο πρέπει να έχει 5 μέρη: το γενικό πλαίσιο των έργων και τα ζητήματα συνοχής, την περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που προτείνονται, ό,τι άλλο θα χρειαστεί καθώς και λεπτομέρειες εφαρμογής και τελικά την αποτίμηση ενός συνολικού αντικτύπου. Ολα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πίνακες.

Η Κομισιόν διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι αυτά τα νέα πρότζεκτ δεν είναι προγράμματα και επ’ ουδενί δεν θα έχει ρόλο τρόικας. Ωστόσο η διαδικασία είναι περίπλοκη και συμπεριλαμβάνει όλα τα θεσμικά όργανα. Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τα σχέδια και θα προτείνει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. να τα εφαρμόσει σε δύο μήνες από την κατάθεση. Επίσης θα έχει την ευθύνη της προκαταρκτικής έγκρισης των πληρωμών και θα καταρτίζει την ετήσια έκθεση.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. -δηλαδή τα κράτη-μέλη- θα έχουν την ευθύνη της έγκρισης της εφαρμογής των πλάνων με ενισχυμένη πλειοψηφία. Επίσης μια οικονομική επιτροπή θα ελέγχει τα ορόσημα προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις των χρημάτων. Στη διαδικασία θα συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας την υψηλή εποπτεία.

Η Κομισιόν θα ελέγξει με 11 βασικά κριτήρια τη σχετικότητα των προτάσεων, την αποτελεσματικότητά τους, τη συνοχή και την εφαρμογή τους. Κάθε έργο θα βαθμολογείται (με Α, Β και Γ). Σε κάποια από αυτά τα στάδια, όπως για παράδειγμα στον έλεγχο, τα Α θα είναι υποχρεωτικά. Κάθε εκταμίευση θα γίνεται μετά την επίτευξη συγκεκριμένων προκαθορισμένων στόχων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκριση... με εξαμηνιαίους ελέγχους
Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το Ελληνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ● Στις αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. είναι δανεισμός και 2,3 δισ. επιχορήγηση.
Εγκριση... με εξαμηνιαίους ελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κίτρινη κάρτα» από την Ε.Ε. για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αναγκαστεί σε τροποποίηση του σχεδίου της για το Ταμείο Ανάκαμψης την Τρίτη.
«Κίτρινη κάρτα» από την Ε.Ε. για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
Πριν από το τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις προκαταβολών στα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνει την ολομέλεια η πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά δεν αναμένεται να έχουν λόγο στην έγκριση των σχεδίων οι ευρωβουλευτές.
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτή η συζήτηση για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή»
Η στατιστική καταγραφή των συγκεκριμένων συναλλαγών που υλοποιούνται στο πλαίσιο του συστήματος “Ηρακλής” συζητείται κατά τη διάρκεια των δημοσιονομικών κοινοποιήσεων της Eurostat από το 2019.
Ανοιχτή η συζήτηση για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συρρικνώνεται η ανάπτυξη
Οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης αλλά και το ψηφιακό ευρώ, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. «Η Ελλάδα μεταβαίνει προς μια φυσιολογική σχέση με την Ε.Ε.», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Συρρικνώνεται η ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τον EFSF
Ανακούφιση για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με το ψαλίδισμα μερικών εκατομμυρίων, λόγω «συνεπούς δημοσιονομικής...
Νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τον EFSF

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας