Τον αποκλεισμό των 2/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από της Κεντρικής Μακεδονίας από το πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» της περιφέρειας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Χρήστου Γιαννούλη. Οι βουλευτές τονίζουν μεν ότι το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί παρά να τύχει ευμενούς υποδοχής, υποστηρίζουν ωστόσο ότι «η μέθοδος αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες προσκλήσεις, προκαλεί αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ διαφορετικών κλάδων επιχειρήσεων». Οι βουλευτές επισημαίνουν:
■ Οτι από τη μελέτη των κριτηρίων αξιολόγησης προκύπτει πως οδηγούν σε μια πριμοδότηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και μάλιστα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (τουλάχιστον 10.000 ευρώ έξοδα το 2019, αφήνοντας έξω εκατοντάδες μικρές εποχικές οικογενειακές μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων που φέτος είδαν τον τζίρο τους να ισοπεδώνεται).
■ Οτι οι μεγαλύτεροι αδικημένοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι κλάδοι εστίασης και εμπορίου, που, ενώ είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται τουλάχιστον στο 50%, η μοριοδότηση που λαμβάνουν οδηγεί ουσιαστικά στον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα.
■ Οτι με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν και υπολογίζοντας μια μέση αιτούμενη ενίσχυση 25.000 ευρώ ανά επιχείρηση, θα ωφεληθούν μόνο 6.000 επιχειρήσεις, ενώ αν είχε ακολουθηθεί άλλη προσέγγιση, π.χ. αυτή της ενίσχυσης στις πληττόμενες επιχειρήσεις με ποσό 2.000 ανά θέση εργασίας με maximum τις 10 θέσεις εργασίας, ωφελούμενες θα ήταν τουλάχιστον 15.000 επιχειρήσεις.
■ Οτι με βάση τη γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσεων τη μερίδα του λέοντος τη διεκδικούν αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, ενώ περιφερειακές ενότητες οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως οι Σέρρες, θα έχουν μικρό ποσοστό εγκρίσεων.
■ Οτι με βάση όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μόλις 6.683 από τις 20.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο ενίσχυση από την Περιφέρεια.
Οι βουλευτές καταλογίζουν προχειρότητα στον σχεδιασμό της συγκεκριμένης δράσης και ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να βελτιώσει τα κριτήρια αξιολόγησης. Ζητούν επίσης τα έγγραφα της μελέτης βάσει της οποίας επελέγησαν τα συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι το θέμα με τα προβληματικά κριτήρια αξιολόγησης του προγράμματος είχε πρώτος επισημάνει με άρθρο του στην «Εφ.Συν.» (5/10/2021) ο οικονομολόγος Μ. Καρπουχτσής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας