• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλαλούμ με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

 • A-
 • A+
Διαμαρτυρίες από χιλιάδες μηχανικούς που έβλεπαν τις αιτήσεις για ένταξη ακινήτων πελατών τους να απορρίπτονται εντός δευτερολέπτων.

Βουνό τα παράπονα από χιλιάδες μηχανικούς που ανέλαβαν να εντάξουν ακίνητα πελατών τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται εντός... δευτερολέπτων.

Σήμερα στις 10.00 π.μ. ήταν προγραμματισμένη να ανοίξει η πλατφόρμα για επιχορηγήσεις 160 εκατομμυρίων στην Αττική και όλοι περίμεναν με αγωνία το πώς θα κινηθεί η διαδικασία μετά την εμπειρία της περασμένης Παρασκευής σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά που απεδείχθη «τραυματική», καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν, στράφηκαν κατά των μηχανικών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ήπειρο η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για 23 λεπτά και στο διάστημα αυτό εγκρίθηκαν 2.761 αιτήσεις με συνολική επιχορήγηση 61,8 εκατομμυρίων, απορρίφθηκαν σχεδόν άλλες τόσες και είναι άγνωστο το πλήθος εκείνων που δεν πρόλαβαν καν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Στις ώρες που ακολούθησαν, τα κοινωνικά δίκτυα ξεχείλισαν από σχόλια στα οποία άλλοι μηχανικοί ασκούσαν κριτική στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και άλλοι υποστήριζαν πως έφταιγαν όσοι συνάδελφοί τους δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι. Υπήρξαν και κάποιοι που δεν έχουν βγάλει ακόμη άκρη καθώς πρόλαβαν μεν να εγκρίνουν αιτήματα για ορισμένους πελάτες τους αλλά είδαν να απορρίπτονται άλλα που είχαν καταχωριστεί νωρίτερα στο σύστημα.

«Σταματήστε να βάζετε αντιμέτωπους τους μηχανικούς με τους πολίτες καλύπτοντας τη διαχρονική πολιτική σας στενοκεφαλιά!» Βασίλης Αϊβαλής, πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήματος Δυτικής Ελλάδας

Άλλοι διαμαρτύρονται διότι το σύστημα καθυστερούσε να αντλήσει στοιχεία από άλλες πλατφόρμες όπως εκείνη της ΑΑΔΕ (Ε9 και Φορολογία Εισοδήματος) και του Buildingcert (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης), με συνέπεια να βρεθούν «εκτός χρόνου». Σε κάποιες περιπτώσεις και όχι σε όλες, όπως αναφέρουν, το σύστημα ζητούσε να επισυναφθούν πρόσθετα δικαιολογητικά (οικοδομική άδεια, λογαριασμός ΔΕΗ και ταυτότητα αιτούντος) με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Για να καταχωρίσεις πρόταση συμπολίτη στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” δεν πρέπει να είσαι μηχανικός, πρέπει να είσαι…. ο “Κεντέρης” πληκτρολογίου-διαδικτύου» σχολίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήματος Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, χαρακτηρίζοντας «λάθος τη χρονική προτεραιότητα σε τέτοιας δημοφιλίας προγράμματα». «Σταματήστε να βάζετε αντιμέτωπους τους μηχανικούς με τους πολίτες καλύπτοντας τη διαχρονική πολιτική σας στενοκεφαλιά!», λέει ο κ. Αϊβαλής καλώντας το κεντρικό ΤΕΕ να πάρει θέση.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Το πρόγραμμα που κλείνει πιο γρήγορα και από τη σκιά του», σχολιάζει ο Θανάσης Γιανναδάκης, πρώην πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας ΤΕΕ και συνεχίζει: «Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του, είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του μέσου ευρωπαϊκού όρου, τότε δεν ψάχνεις ποιος έχει το καλύτερα οργανωμένο τεχνικό γραφείο για να υποβάλει αίτηση σε 5 λεπτά, αλλά το ποιος έχει περισσότερη ανάγκη».

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που διαφημίζεται εντατικά το τελευταίο διάστημα και μέσω των τραπεζών, δίνει επιχορήγηση έως και 50.000 ευρώ για ένα σύνολο εργασιών που μπορεί να γίνουν σε ένα κτίριο ώστε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, όμως οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν την Παρασκευή αφορούσαν εργασίες περίπου στις 21.000-22.000 ευρώ κατά μέσον όρο.

Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ξεκινά από το 65% των απαιτούμενων έργων για τα χαμηλά εισοδήματα και πέφτει έως το 35% για τα υψηλότερα, ενώ προστίθεται επιχορήγηση 10% σε όλους λόγω κορονοϊού, επιπλέον 10% στις περιοχές όπου σβήνουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και άλλο ένα 10% για τα κτίρια χαμηλής ενεργειακής κλάσης Η και Ζ, εφόσον πετύχουν αναβάθμιση τουλάχιστον στην κατηγορία Β+.

*Με ανακοίνωσή του αργά χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά από τους μηχανικούς ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων και αναφέρει ότι στις αιτήσεις που έγιναν (Ήπειρος-Ιόνια Νησιά) διαπιστώθηκαν «ασυμφωνίες» ανάμεσα στα όσα αναφέρει το Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. «Η μη ορθή καταχώριση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων», προειδοποιεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οποιος πρόλαβε σε 23 λεπτά... Εξοικονόμησε
Μέσα σε 23 λεπτά κρίθηκε χθες στην Ηπειρο η μάχη των ενδιαφερομένων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η οποία την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναληφθεί στο πεδίο της Αττικής.
Οποιος πρόλαβε σε 23 λεπτά... Εξοικονόμησε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι καταναλωτές θα πληρώσουν το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
Τέλη μόνιμα και εφάπαξ με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες και με στόχο έσοδα σχεδόν 1 δισ. επιβάλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να καλύψει την τρύπα 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Οι καταναλωτές θα πληρώσουν το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσεύει υποκρισία στις διαβεβαιώσεις για αξιοποίηση του λιγνίτη
Χωρίς λιγνίτη μια από τις μεγαλύτερες μονάδα παραγωγής, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης στη Φλώρινα. Η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να λύσει τη σύμβαση με τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας.
Περισσεύει υποκρισία στις διαβεβαιώσεις για αξιοποίηση του λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το μεσημέρι σε λειτουργία η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2021»
Στις 12 το μεσημέρι -και όχι από το πρωί, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί- θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.
Από το μεσημέρι σε λειτουργία η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2021»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας