Tην παράμετρο των επιπτώσεων που θα έχει η εθελούσια έξοδος της Εθνικής, η οποία είναι σε εξέλιξη, στα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΥΠΕΤ, Ταμείο Αυτασφάλειας) υπογραμμίζει η συνδικαλιστική παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση της ΕΤΕ (ΔΑΣ) και ζητά την ουσιαστική στήριξη των ασφαλιστικών-υγειονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω ξεκάθαρης, θεσμοθετημένης οικονομικής στήριξης του ΤΥΠΕΤ και του ΤΑΠΕΤΕ.
«Η εθελούσια ανακοινώθηκε χωρίς να ληφθεί καμία πρόνοια αποκατάστασης του οικονομικού πλήγματος που θα υποστούν τα Ταμεία μας», τα οποία -όπως υπογραμμίζει η ΔΑΣ- χάνουν κρίσιμους πόρους από εισφορές.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η εντατικοποίηση και η πίεση στους χώρους δουλειάς μεγεθύνεται, ο αριθμός εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και θεσμούς συλλογικής διεκδίκησης μειώνεται δραματικά. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΑΣ ζητά τη μαζική πρόσληψη προσωπικού με ανοιχτό, δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό Εργασίας, γιατί «η δουλειά δεν βγαίνει με εργαζόμενους-λάστιχο και με απλήρωτες υπερωρίες», αλλά και την αναθεώρηση του πλάνου κλεισίματος καταστημάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ακριτικές περιοχές – δημιουργούν κενό παρουσίας της ΕΤΕ σε μεγάλες γεωγραφικές ενότητες.
«Κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα από χώρο που καταργείται να μην υποστεί βλαπτική μεταβολή», αναφέρει η ΔΑΣ και προειδοποιεί για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα εκβιασμών ή προγραφής συναδέλφων για συμμετοχή στην εθελουσία.
Ο ΔΑΣ τονίζει ότι η μαζική μείωση προσωπικού (πάνω από 50% την τελευταία δεκαετία), η υποκατάσταση τακτικού προσωπικού με φθηνότερο και ευέλικτο μέσω τρίτων εταιρειών, η εμπέδωση ενός καθεστώτος πολλαπλών ταχυτήτων χωρίς ενιαία εργασιακά δικαιώματα και κανόνες και η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων, «μπορεί να αποτελούν βέλτιστες πρακτικές» στα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια, που στην Αμερική κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες εκδίδονταν με το τσουβάλι, δεν απαντάνε όμως στις ανάγκες και τις σύνθετες προκλήσεις του 2020. Κυρίως δεν απαντάνε στον διακηρυγμένο, διά στόματος διευθύνοντος συμβούλου Π. Μυλωνά, στόχο «προστασίας της ασφάλειας του προσωπικού, στήριξης των πελατών και της ελληνικής οικονομίας».
