• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.9°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 5.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.3°C / 11.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  30%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθελουσία για 1.000 εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα

 • A-
 • A+
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται αποζημίωση από 20.000 έως 150.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση ή επιλογή λήξης της σύμβασης μετά από μακροχρόνια άδεια με ποσοστό των αποδοχών και πλήρη ασφάλιση για 2 έως 5 χρόνια.

Με ανώτερη αποζημίωση τις 150.000 ευρώ (10 έως 35 μηνιαίους μισθούς ανάλογα με την προϋπηρεσία, την ηλικία κ.λπ.) και ελάχιστη τα 20.000 ευρώ ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζα με στόχο την αποχώρηση 1.000 εργαζομένων που έχουν προϋπηρεσία μεταξύ 7 και 30 ετών. Το πρόγραμμα λήγει στις 4 Δεκεμβρίου και δίνει εναλλακτικές επιλογές άδειας μετ’ αποδοχών και ασφάλιση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα, με λύση της σύμβασης εργασίας και καταβολή αποζημίωσης, ως εξής:

■ Για όσους ανήκουν στους Κλάδους Κύριου και Τεχνικού Προσωπικού, τους Εισπράκτορες, τους Δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής καθώς και τους μη υπαγόμενους στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας Ειδικούς Συνεργάτες, Συμβούλους Διοίκησης και Υπαλλήλους αορίστου χρόνου, καταβάλλεται αποζημίωση από 10 έως 35 μηνιαίους μισθούς.

Το πρόγραμμα λήγει στις 4 Δεκεμβρίου • Ποιες επιλογές έχουν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν

Για όσους υπαλλήλους έχουν χρόνο υπηρεσίας στην τράπεζα 26 ετών και άνω, δεν τους έχουν ανατεθεί οριστικά καθήκοντα ευθύνης ή αντίστοιχη ισοτιμία, η αποζημίωση θα καταβάλλεται προσαυξημένη κατά 20%.

■ Για τους ανήκοντες στον Κλάδο Υποστηρικτικού Προσωπικού και το μη υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας εργατοτεχνικό Προσωπικό η αποζημίωση θα ανέρχεται στο ύψος των 35 μηνιαίων μισθών. Επιπρόσθετα, χορηγείται ποσό για κάθε ένα από τα προστατευόμενα τέκνα των αποχωρούντων και ειδικές προσαυξήσεις για το Προσωπικό ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τέλος, χορηγείται προσαύξηση επί της βασικής αποζημίωσης:

■ στο Προσωπικό των μονάδων του Δικτύου Καταστημάτων που διακόπτουν τις εργασίες,

■ στο Προσωπικό που τελεί στη διάθεση των Διευθύνσεων Δικτύου (εξαιρουμένων όσων έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 31 παρ. 3 του Κανονισμού Εργασίας),

■ στο Προσωπικό των μονάδων του Δικτύου που κατέχει κλιμάκιο ευθύνης χωρίς να του έχουν ανατεθεί οριστικά εποπτικά καθήκοντα με Πράξη Διοίκησης.

■ Τέλος, προβλέπεται πρόσθετη προσαύξηση 10% επί του τελικού μικτού ποσού – με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ (το τελικό ποσό διαμορφώνεται έως 165.000 ευρώ) αποκλειστικά και μόνο για το Προσωπικό των Μονάδων εποπτείας των Γενικών Διευθυντών Νομικών Υπηρεσιών, Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Ανθρώπινου Δυναμικού, Ακίνητης Περιουσίας, Λιανικής Τραπεζικής (αφορά τις μονάδες διοίκησης, όχι το δίκτυο καταστημάτων), Λειτουργικής Στήριξης.

Μακροχρόνια άδεια

Σε όσους επιλέξουν την άδεια 2-5 ετών με καταβολή αποδοχών, οι αναλογούσες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, φορείς ή λογαριασμούς θα καταβάλλονται κανονικά και στη λήξη της θα γίνεται λύση της σύμβασης εργασίας.

Ειδικότερα:

 1. Λήψη διετούς άδειας με πλήρεις αποδοχές
 2. Λήψη τριετούς άδειας με μηνιαία καταβολή του 75% των αποδοχών
 3. Λήψη τετραετούς άδειας με μηνιαία καταβολή του 60% των αποδοχών
 4. Λήψη πενταετούς άδειας με μηναία καταβολή του 50% των αποδοχών.

Κατά τη λήξη της μακροχρόνιας άδειας θα καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τη νόμιμη αποζημίωση καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, το συνολικό ποσό των παροχών της αναγκαστικής άδειας (2-5 ετών) και της νόμιμης αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ μικτά.

Προβλέπεται εξάλλου για όλους του συμμετέχοντες, που όμως δεν συνταξιοδοτούνται μετά την αποχώρησή τους, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσα ασφαλισμένων/προστατευόμενων από εκείνους μελών της οικογένειάς τους, η κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής) ανάλογα με την επιλογή που έχουν κάνει.

Τέλος, διατηρούνται αμετάβλητοι οι όροι των ενήμερων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιον επιβαρύνουν οι εθελούσιες;
Συνδικαλιστές της Εθνικής επισημαίνουν την επιβάρυνση των Ταμείων που χάνουν πόρους, την εντατικοποίηση που προκαλεί η μείωση του προσωπικού, αλλά και τα προβλήματα εξυπηρέτησης των πελατών από τη μείωση του...
Ποιον επιβαρύνουν οι εθελούσιες;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για «ξεπούλημα» μιλούν οι εργαζόμενοι
Ο Σύλλογος Εργαζομένων κάνει εκ νέου λόγο για ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν ως δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ.
Για «ξεπούλημα» μιλούν οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απροθυμία στην εθελουσία της Πειραιώς, καταγγελίες για πιέσεις
Η πρώτη φάση της εθελουσίας εξόδου πριμοδοτούσε με επιπλέον 5% τις απολαβές όσων δήλωναν ότι θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα Πειραιώς.
Απροθυμία στην εθελουσία της Πειραιώς, καταγγελίες για πιέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας