Μεγάλη ύφεση ύψους 15,2% του ΑΕΠ κατέγραψε η ελληνική οικονομία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και των «θεσμών».
Αν και η πανδημία είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη βουτιά της οικονομίας, υπενθυμίζεται πως η πτωτική της πορεία είχε ξεκινήσει ήδη από το πρώτο τρίμηνο, καθώς καταγράφηκε ύφεση -0,5%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνουν από την πλευρά τους πως στο εξάμηνο η ετήσια διαμόρφωση του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο -7,9% (-0,5% το α’ τρίμηνο και -15,2% το β’ τρίμηνο), ποσοστό που βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (ετήσια μεταβολή -7,9%), μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ύφεση -7,9 για ολόκληρο το έτος και το γεγονός ότι η πανδημία δεν έχει περάσει, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το εάν θα καταφέρει η οικονομία να μείνει σε αυτό το επίπεδο και δεν θα διολισθήσει περαιτέρω, καθώς απομένει ακόμα ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί το 2020. Μάλιστα, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν εμμέσως πως η παραπάνω εκτίμηση είναι δύσκολο να γίνει πραγματικότητα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις μας».
Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το τρίτο τρίμηνο, καθώς συνδέεται με τη συμβολή του τουρισμού, ο οποίος όμως δεν απέδωσε όσα ανέμενε η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται τέλος πως οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν πως το β’ τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης και κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%).
