• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 22.3°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 24.7°C
  0 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 25.3°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 21.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  48%

Από πρόσφατη διαμαρτυρία εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό έξω από τη Βουλή

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρνούνται να καταβάλουν το επίδομα άδειας

 • A-
 • A+
Καταγγελίες από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αλλά και την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για διορθώσεις και αιτήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα νέα μέτρα προφύλαξης από τη μετάδοσης του Covid-19, εστιασμένα, επί του παρόντος, σε τοπικό επίπεδο, και ειδικότερα η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7.00 π.μ., αν και αναγκαία, προσθέτουν νέα προσκόμματα στην εποχική απασχόληση, καθώς πολλές επιχειρήσεις είτε άρχισαν πάλι τη μείωση του προσωπικού είτε αρνούνται να θέσουν και για το υπόλοιπο του Αυγούστου τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων.

Το σύνηθες επιχείρημα, όπως αναφέρουν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, είναι ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν προσωπικό -έστω και με τη μορφή των αναστολών συμβάσεων-, διότι θα τους επιβαρύνει στη συνέχεια με καταβολές Δώρων Χριστουγέννων. Το πρόβλημα είναι ορατό στις νησιωτικές περιοχές αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Πλάκας, όπου ορισμένες επιχειρήσεις κατάργησαν τη μία από τις βάρδιες που είχαν ή δεν αναπλήρωσαν τα κενά που δημιουργούνται από τις καλοκαιρινές άδειες.

Αλλά και σε κλάδους του λιανεμπορίου, όπου διατηρείται σχεδόν σταθερός ο τζίρος ή με μικρές αυξομειώσεις, η προτίμηση για τις νέες προσλήψεις είναι σταθερή υπέρ της μερικής απασχόλησης και της 4ωρης εργασίας, όπως παρατηρείται κατά κόρον στα σουπερμάρκετ και ιδιαίτερα στον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Αναστολή συμβάσεων

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δώσει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον Αύγουστο. Γι’ αυτές τις αναστολές του Αυγούστου οι σχετικές δηλώσεις των εργοδοτών μπορούν να υποβληθούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, κι αυτό το μέτρο, αν και αποτελεί μια ανάσα, αυτή των 534 ευρώ, δεν παρέχει εξασφάλιση για τη διατήρηση της εργασίας ενώ ήδη εμφανίζονται εργοδότες που αρνούνται να καταβάλουν τον μισό μισθό της καλοκαιρινής περιόδου, επικαλούμενοι ότι δεν προβλέπεται η χορήγησή του από την αναστολή των συμβάσεων.

Πάντως για επιχειρήσεις ή εργοδότες που θέλουν να υποβάλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για αναστολές συμβάσεων (στο σύστημα «Εργάνη»)στους κλάδους Τουρισμού - Μεταφορών - Πολιτισμού - Αθλητισμού καθώς και για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, μπορούν να το κάνουν από 10 έως 24 Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις (στο supportemployees.services.gov.gr) από 10 έως 25 Αυγούστου. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα για μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις (για τον μήνα Ιούλιο στο supportemployees.services.gov.gr) εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Οι ημερομηνίες υποβολής για τις μονομερείς δηλώσεις είναι από 7 έως 31 Αυγούστου. Αν η δήλωση αφορά όλο τον μήνα Ιούλιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των ημερών που έχουν δηλωθεί.

Για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων (στο supportemployees.services.gov.gr) από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων η προθεσμία (για τον μήνα Ιούλιο) παρατείνεται έως και 31 Αυγούστου 2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών θα πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του Covid-19.

13ος και 14ος μισθός

Για «δυο νέα ισχυρά πλήγματα στους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας» κατηγόρησε τη Ν.Δ. η Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την άρνηση ορισμένων εργοδοτών να καταβάλουν 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή. «Η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους» αναφέρει η βουλευτής.

«Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καραντίνα επειδή νόσησε συνάδελφός τους βρίσκονται παντελώς ακάλυπτοι. Κι εδώ η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα ενώ ο εργαζόμενος που νοσεί από κορονοϊό να λαμβάνει την αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις, ο συνάδελφός του που τίθεται υποχρεωτικά σε καραντίνα για 14 μέρες δεν καλύπτεται από κανένα πλαίσιο, μένει χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, πολλοί εργοδότες προσλαμβάνουν άλλον στη θέση αυτού που ετέθη σε καραντίνα και τελικά ο εργαζόμενος βρίσκεται στον αέρα. Είναι φανερό ότι γι’ αυτή την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι κάθε κρίσης. Είτε διά της αδράνειας είτε διά της πράξης δεν χάνει ευκαιρία να πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά τους», καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση σε εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό
Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, που έλαβαν οι δικαιούχοι και καταβάλλεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, εφόσον παρέμειναν...
Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση σε εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 10 SOS του καλοκαιριού
Οι προθεσμίες που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα βοηθήματα και οι αποζημιώσεις για την αντιμετώπιση των επιπτωσεων του Covid-19.
Τα 10 SOS του καλοκαιριού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας στους πέντε μισθωτούς παίρνει 500 ευρώ και κάτω
Από την επεξεργασία δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι είναι πάνω από 2 εκατ. οι μισθωτοί ● Το 88,5% των επιχειρήσεων απασχολεί 1 έως 10 εργαζόμενους.
Ενας στους πέντε μισθωτούς παίρνει 500 ευρώ και κάτω
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται σχέδιο για την επόμενη μέρα
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τις προσωρινές λύσεις που κάποτε χλεύαζε, εκτός κι αν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι πρέπει να ασκήσει γνήσια κεϊνσιανή πολιτική, καθιστώντας το κράτος...
Ζητείται σχέδιο για την επόμενη μέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας