Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλοι χαμένοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Συνταξιούχοι σε παράσταση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου συζητιόταν το ζήτημα των αναδρομικών τους. Το Σώμα τούς δικαίωσε τελικά, αλλά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν άλλα πλάνα

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλοι χαμένοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι

  • A-
  • A+
Με το έτσι θέλω η κυβέρνηση παρερμηνεύει και παρακάμπτει την απόφαση του ΣτΕ κουρεύοντας πάνω από 50% τα αναδρομικά των συνταξιούχων ● Τρικλοποδιές και στον τρόπο καταβολής των προβλεπόμενων ποσών με δυνατότητες μονομερών κυβερνητικών τροποποιήσεων και μεγάλος «εκβιασμός» με την υποχρέωση παραίτησης περαιτέρω διεκδικήσεων για όσους μπουν στη ρύθμιση.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ειδικότερα όσοι ζουν με πενιχρές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 500-600 ευρώ είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει ουσιαστικά το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας και να περιορίσει το ύψος των αναδρομικών. Είναι η ίδια κατηγορία συνταξιούχων που είχε πληρώσει πρώτη το τίμημα του Α΄ μνημονίου με την περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και που -απ’ ό,τι φαίνεται- τιμωρούνται εκ νέου γιατί ήταν οι «κερδισμένοι» της άνοιξης του 2019, όταν απέσπασαν το πλήρες ποσόν της «13ης σύνταξης» που επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατάργησε και πάλι, αμέσως μετά την εκλογική της επικράτηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ερμηνεία κατά το δοκούν

Με την απόφασή της να εξαιρέσει από τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα (το ίδιο αναμένεται να πράξει και για τον δημόσιο) τις περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές, η κυβέρνηση αφήνει πρακτικά ακάλυπτα τα φτωχότερα συνταξιουχικά στρώματα (αποτελούν το 70% των συνταξιούχων) των οποίων οι συντάξεις, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Παρακάμπτοντας ή ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το σκεπτικό του ΣτΕ -όπως αναγράφεται στο Διατακτικό της απόφασής του- και προσαρμόζοντάς το στους περιορισμούς που, όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος, έθεσαν -παρά τις συνεχείς διαψεύσεις Σταϊκούρα- οι πιστωτές, η κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ (1,4 μικτά με τους φόρους και τις εισφορές υγείας και αλληλεγγύης) από το ποσόν των 3,9 δισ. ευρώ που όφειλε, τουλάχιστον, να επιστρέψει με τη μορφή αναδρομικών για περικοπές 11 μηνών (Ιούνιος ’15 - Μάιος ’16) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και για τις περικοπές των Δώρων και μάλιστα την ώρα που το διεκδικούμενο από τους συνταξιούχους μέσω των προσφυγών είναι πάνω από 24 δισ. ευρώ.

Η προσαρμογή της δικαστικής απόφασης σε ένα σχήμα, που από τη δημοσίευση των περιλήψεων του ΣτΕ εξαιρούσε τις επικουρικές συντάξεις, όπως «ερμήνευε» αμέσως μετά το γραφείο του υπουργού Εργασίας, κι ύστερα από αμφιταλάντευση μερικών ημερών του οικονομικού επιτελείου για το εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στην κυβερνητική απόφαση και τα αναδρομικά από τμήμα των Δώρων που περικόπηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, η κυβέρνηση,προχώρησε χθες σε μείωση της υποχρέωσής της τουλάχιστον κατά 50%.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στο σχέδιο νόμου για τις φορολογικές παρεμβάσεις δεσμεύεται να καταβάλει άτοκα και μέσα σε ένα εξάμηνο από τη δημοσίευση της ρύθμισης «ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή του ν.4051/2012...,του 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν.4387/2016...»

Η τροπολογία αφήνει περιθώρια καταβολής των ποσών με μηνιαίες δόσεις, αφού «ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών [...] θα γίνει με κοινή απόφαση των υπ. Οικονομικών και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων» και «ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών» από τη δημοσίευση του νόμου.

Μπλόκο στις προσφυγές

Στον βαθμό που οι συνταξιούχοι ενταχθούν στη ρύθμιση, καλούνται να παραιτηθούν οιασδήποτε άλλης διεκδίκησής τους. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν κλείνει το δικαστικό γαϊτανάκι, αντιθέτως, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις νέων δικαστικών προσφυγών. Σύμφωνα με την τροπολογία, με την καταβολή του προβλεπόμενου ποσού μόνο για τις περικοπές κύριων συντάξεων «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως και τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 δυνάμει των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αποσβέννυνται».

Mε την επιφύλαξη ότι τα ποσά των αναδρομικών μπορούν, επίσης, να αλλάξουν στην πορεία, ανάλογα με τις νέες πολιτικές αποφάσεις, αναμένεται να κυμαίνονται από 550 έως 7.000 ευρώ μεικτά. Επίσης, περίπου 850.000 με 1 εκατ. συνταξιούχοι με «υψηλές» συντάξεις θα έχουν επιστροφές αναδρομικών ύψους 900 με 1.000 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ΣτΕ η προσφυγή για τα αναδρομικά
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 16 Ιανουαρίου 2021 εισήγαγε η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μαίρη Σαρπ, την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στις 21 Οκτωβρίου από το νομικό γραφείο Λουκά...
Στο ΣτΕ η προσφυγή για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος του μήνα μπαίνουν τα αναδρομικά
Με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, που καταβάλλονται την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά 11 μηνών σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους για περικοπές κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Τέλος του μήνα μπαίνουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» στη ρύθμιση για τα αναδρομικά
Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση πρόσφατη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το ύψος των αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους και την απαγόρευση περαιτέρω δικαστικών διεκδικήσεων.
«Φρένο» στη ρύθμιση για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
Πάνω από 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε λέξη για τα αναδρομικά
Χωρίς ειδήσεις και χωρίς... αποτέλεσμα η χθεσινή φιέστα για την ψηφιακή σύνταξη ● Το δημοσιονομικό κόστος, οι ενστάσεις των δανειστών, αλλά και η εκκρεμότητα με τις συντάξεις του Δημοσίου τα «αγκάθια» που...
Ούτε λέξη για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας