Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκρηξη απολύσεων τον Ιούλιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκρηξη απολύσεων τον Ιούλιο

  • A-
  • A+
Με γεωμετρική πρόοδο θα αυξάνονται οι περικοπές μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς θα λήγει το 45ήμερο απαγόρευσης μετά την αναστολή ● Σταθερή άρνηση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τη «Συν-Εργασία», παρότι η κυβέρνηση τους δίνει «γην και ύδωρ» για τη διαχείριση του χρόνου εργασίας

Μήνας των μαζικών απολύσεων φαίνεται ότι θα είναι ο Ιούλιος, και όχι ο Σεπτέμβριος. Οι ενδείξεις από τις κοινοποιήσεις των απολύσεων την πρώτη ημέρα του μήνα προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο μήνα για χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως από τον τουριστικό κλάδο και το λιανεμπόριο.

Μεγάλα πολυκαταστήματα ανακοίνωσαν ήδη εκατοντάδες απολύσεις, ενώ δεκάδες είναι τα ξενοδοχεία που ζητούν από τους λογιστές να κοινοποιήσουν καταγγελίες συμβάσεων, συχνά στο σύνολο του προσωπικού, καθώς προτιμούν να συνεχίσουν την αναστολή λειτουργίας παρά να ανοίξουν με λειτουργικό κόστος που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Καταγγελίες συμβάσεων προετοιμάζουν μεγάλες εταιρείες και ηχηρά ονόματα ιδιοκτητών στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, ενώ στον χώρο της εστίασης η μείωση του προσωπικού αγγίζει ήδη το 30%.

Ο Αρμαγεδδών των απολύσεων που ξεκίνησε δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις επίσημες εγγραφές του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, καθώς οι λογιστές έχουν περιθώριο τεσσάρων ημερών για να προβούν στις σχετικές δηλώσεις. Αναμένεται όμως να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αφού μέχρι τις 15 Ιουλίου λήγει και τυπικά το 45ήμερο προστασίας από τις απολύσεις για το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων από τις αρχές Μαΐου.

Η έξαρση των απολύσεων σηματοδοτεί την ξεκάθαρη άρνηση των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση του πολυδιαφημισμένου μηχανισμού «Συν-Εργασία», με το οποίο το Δημόσιο επιδοτεί μέρος της αμοιβής και των εισφορών. Μάλιστα χθες, το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να προβάλει ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα αυτού του μηχανισμού, ανάρτησε νέα εγκύκλιο με την οποία παρέχει «γην και ύδωρ» στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση του χρόνου εργασίας, ο οποίος μια εβδομάδα μπορεί να έχει 25 ώρες, την επόμενη 14, την άλλη 8, την τέταρτη 7.

Χαρακτηριστικό της άρνησης πολλών τουριστικών επιχειρήσεων να επαναλειτουργήσουν με χρήση και των όποιων κινήτρων είναι και η έκκληση του υπουργού Εργασίας προς τους ξενοδόχους με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. «Πέρα από κάθε προσδοκία η φετινή συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ!

Εσπασε το φράγμα των 300.000 αιτήσεων - Καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο Πρόγραμμα καθώς από φέτος η αποπληρωμή τους θα γίνεται άμεσα, μόλις σε ένα μήνα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα μπορεί οι ελπίδες των τυχερών που θα πάρουν στα χέρια τους την επιταγή διαμονής να αποδειχθούν φρούδες, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη συμμετοχή των ξενοδόχων για τη φετινή θερινή περίoδο.

Εποχικοί εν αναμονή

Ψυχρολουσία περίμενε και τους εποχικά εργαζόμενους, με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που ανέμεναν χθες, 1/7, το άνοιγμα της πλατφόρμας στο supportemployees.services.gov.gr προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. «Συνάδελφοι, δυστυχώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φάνηκε αναξιόπιστη! Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που ήταν να ανοίξει σήμερα, μας ενημέρωσαν πως θα ανοίξει στις 7/7/2020», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Γ. Χόντζογλου.

Ομως, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με την καταβολή του δώρου Πάσχα, μετά την άρνηση πολλών εργοδοτών να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα. «Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας είναι ανύπαρκτο. Δεν κάνει ελέγχους και αναγκαζόμαστε να τους υποκαθιστούμε προκειμένου οι συνάδελφοι να πιέσουν τους εργοδότες για το δώρο Πάσχα που τους αρνούνται», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Δημ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

«Οχι μόνο δεν σηκώνουν τηλέφωνα στο ΣΕΠΕ, αλλά κι όταν οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει έλεγχος στην επιχείρηση τους παραπέμπουν για τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς», πρόσθεσε περιγράφοντας, παράλληλα, εργοδότες που ζητούν από εργαζόμενους να εισπράξουν από το ATM το ποσό που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα και να το καταβάλουν στη συνέχεια στο... μαύρο ταμείο της εταιρείας, «αν θέλουν να έχουν και αύριο δουλειά».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O αγώνας των εποχικά εργαζομένων
Χωρίς οικονομικό βοήθημα παραμένουν οι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία και υπηρεσίες επισιτισμού ● Αναγκαία η επέκταση της ρύθμισης και για τις κατηγορίες που παραμένουν ακάλυπτες.
O αγώνας των εποχικά εργαζομένων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριπλάσιο κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό
Χρήματα στον ΟΑΕΔ υπάρχουν. Οχι για να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας, ένα από τα χαμηλότερα σε ποσό και διάρκεια στην Ευρώπη, αλλά για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2020-2021, το οποίο από 10 εκατ. ευρώ...
Τριπλάσιο κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπόσχεται ελέγχους στα ξενοδοχεία
To υπουργείο Εργασίας θα παρεμβαίνει κάνοντας διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να ελέγξει εάν η ανακαίνιση που επικαλούνται ορισμένοι εργοδότες αποτελεί πραγματικό γεγονός ή πρόφαση για να μην τεθούν σε...
Υπόσχεται ελέγχους στα ξενοδοχεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρύβουν την απελευθέρωση των απολύσεων
Από εργαλείο διάσωσης, το SURE και η χρηματοδότηση κατά 60% στο τμήμα του μισθού που θα μειωθεί, προσφέρεται για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους.
Κρύβουν την απελευθέρωση των απολύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαρπη η τριμερής για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης
Ακαρπη και χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ήταν η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των εργαζομένων-οδηγών...
Ακαρπη η τριμερής για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας