Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκκλήσεις και υποσχέσεις για τον τουρισμό

«Εχουμε ακόμα εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη» τόνισε στους ξενοδόχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΣΕΤΕ

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκλήσεις και υποσχέσεις για τον τουρισμό

  • A-
  • A+
Περισσότερη αξιοποίηση του «Συν-εργασία» ζήτησε ο πρωθυπουργός και υποσχέθηκε διορθωτικές παρεμβάσεις και μείωση προκαταβολής φόρου.

Με το 30% ώς το 60%, στην καλύτερη περίπτωση, της δυναμικότητάς τους θα λειτουργήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία που θα ανοίξουν κυρίως μετά τις 15 Ιουλίου, ενώ στα ξενοδοχεία πόλης τα μηνύματα είναι τόσο δυσοίωνα που όσοι επιχειρήσουν να ανοίξουν και πάλι θα διαθέσουν μόλις το 10%-20% των δωματίων τους.

Αυτό σημαίνει όχι απλώς λιγότερα έσοδα και ζημιές για τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου- είτε μιλάμε για μεγάλους ομίλους, είτε για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις- αλλά και για όλους εκείνους που εξαρτώνται από τον τουρισμό: επισιτισμό, λιανεμπόριο, προμηθευτές, κλάδο τροφίμων-ποτών, αγρότες, ψαράδες κ.λπ. Σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην οποία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τόνισε ότι «έχουμε ακόμα εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη» αξιολογώντας αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα.

«Είμαστε λοιπόν εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω ότι προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τα μέλη του ΣΕΤΕ να ανταποκριθούν στο μερίδιο της ευθύνης που έχουν, «ως ο αναμφισβήτητα ηγετικός κλάδος της οικονομίας», στηρίζοντας έμπρακτα και πάνω από όλα κάθε εργαζόμενο του τουρισμού και την οικογένεια του.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την πολύ χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν υπογραμμίζοντας τη ρήτρα μη απολύσεων του προγράμματος.

Εμμέσως ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το «Συν-εργασία» επιδέχεται διορθωτικές παρεμβάσεις, στις οποίες θα προχωρήσει όταν θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα. Εντός του Ιουλίου θα υπάρξουν και οι παρεμβάσεις που αφορούν την προκαταβολή φόρου.

Η 1η Ιουλίου αποτελεί σε κάθε περίπτωση ορόσημο καθώς ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, με βάση τα δεδομένα από το «Ελ. Βενιζέλος» και το «Μακεδονία» διαπιστώνεται ότι μόλις 1 στους 1.000 από αυτούς που ταξίδεψαν τις τελευταίες 10 μέρες διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό και όλοι αυτοί οι οποίοι διεγνώσθησαν ήταν μάλιστα ασυμπτωματικοί και η τάση αυτή βαίνει μειούμενη.

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ξεκαθάρισε ότι ο κλάδος δεν τρέφει αυταπάτες και οι στόχοι για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι πολύ συγκεκριμένοι, μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί.

«Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους, να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας» υπογράμμισε και ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας με παρεμβάσεις, ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, «όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου».

Παράλληλα να προετοιμαστούμε για το μέλλον, ώστε να «να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ό,τι ήμασταν πριν» υπογράμμισε ο Γ. Ρετσος.

Αδιάθετα τα... επιστρεπτέα κονδύλια

Συναγερμό έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι κονδύλια από τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν αποδέχονται τους όρους χορήγησης των συγκεκριμένων φτηνών δανείων.

Ενας από αυτούς έχει να κάνει με το ότι οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να δεσμευτούν πως δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού τους επόμενους μήνες θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος διαφυγής από την κρίση.

Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην «επιστρεπτέα 2», στην οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, ακόμη και οι προβληματικές που έμειναν έξω από τον πρώτο γύρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε καραντίνα μπαίνει η ΚΥΑ για την καραντίνα
Μεγαλώνει η απόγνωση επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, καθώς τα μηνύματα είναι απογοητευτικά και το… συνεκτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη «βαριά βιομηχανία» μπάζει από παντού.
Σε καραντίνα μπαίνει η ΚΥΑ για την καραντίνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 10 δισ. ευρώ η ζημιά φέτος στον τουρισμό
Εκθεση της Ernst & Young ● Το 2021 θα προσεγγίσει ο κλάδος σε έσοδα τα προ Covid-19 επίπεδα, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ή το 2022 κατά το απαισιόδοξο σενάριο. ● Στα 4,46 δισ. η χασούρα για τα ξενοδοχεία...
Στα 10 δισ. ευρώ η ζημιά φέτος στον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός με πρωτόκολλα υγείας
Ο κορονοϊός, πέραν του σχολαστικού... καθαρισμού, οδηγεί και σε πιο αφαιρετική διακόσμηση δωματίων καθώς συνιστάται η απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων, ενώ καταργείται η καθημερινή αλλαγή σεντονιών και...
Τουρισμός με πρωτόκολλα υγείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού
Με νομοθετική ρύθμιση καλύπτονται έναντι αστικής ευθύνης όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράδοξη προσέγγιση του υπουργού Τουρισμού: «Ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα...
Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πακέτα θα στηριχτεί ο τουρισμός φέτος
Χωρίς τεστ -παρά μόνο δειγματοληπτικά- και χωρίς καραντίνα για τους ξένους επισκέπτες ξεκινάει, μέσω του yachting, τoυ ασφαλέστερου κλάδου του τουρισμού, στις 25 Μαΐου η σταδιακή απελευθέρωση των περιορισμών...
Στα πακέτα θα στηριχτεί ο τουρισμός φέτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας