Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ελευθέρας» στους εργοδότες

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και ανατροπές στο εργατικό δίκαιο» κατήγγειλε η Εφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελευθέρας» στους εργοδότες

  • A-
  • A+
Μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ. ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία θα μπορούν οι επιχειρήσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να εντάσσουν εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης σε σχήματα μειωμένου χρόνου εργασίας και αμοιβής κάνοντας χρήση της επιδότησης του Δημοσίου.

Κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και μετά την έντονη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η επίμαχη τροπολογία με την οποία θα μπορούν οι επιχειρήσεις από τις 15 Ιουνίου και έως τις 15 Οκτωβρίου να εντάσσουν μέρος ή τμήμα των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε σχήματα μειωμένου χρόνου εργασίας και αμοιβής μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κάνοντας χρήση της επιδότησης του Δημοσίου από τη δανειακή γραμμή SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ρύθμιση αλλάζει άρδην και ξανά όλο το εναπομείναν προστατευτικό πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων, πριν αποκατασταθεί πλήρως μετά το πολυετές μνημονιακό πάγωμα, αφού δίνει τη δυνατότητα μείωσης μισθών σε ποσοστά άνω του 20%, χωρίς καν να υπάρχει πρόβλεψη ή έστω συλλογική συμφωνία, αλλά και χωρίς να συνδυάζεται με διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους που δεν θα μπουν κάτω από την ομπρέλα της βραχυχρόνιας «προστασίας».

Οι 15 ημέρες για την έναρξη της ρύθμισης είναι διάστημα ικανό για να συνταχθούν όχι μόνο οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά και να «ανασυντάξουν» οι επιχειρήσεις το προσωπικό που δεν θα διατηρήσουν και θα απολύσουν. Για το πρώτο χρονικό διάστημα ανάλογη δυνατότητα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που δεν έκαναν χρήση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης.

Ωστόσο, μετά και τη λήξη της προστατευτικής περιόδου που έχουν όσοι εργαζόμενοι ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, οι επιχειρήσεις θα μπορούν από τον Αύγουστο να λειτουργήσουν χωρίς… περιορισμούς.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, πριν από την πραγματοποίησή τους.

Ταυτοχρόνως, με ΚΥΑ από τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια, Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, παρατείνεται, έως 30/6, η δυνατότητα προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία) η οποία είχε θεσμοθετηθεί ως έκτακτο μέτρο στις 11 Μαρτίου. Εντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση στην επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε με τη μορφή μίνι νομοσχεδίου (11 άρθρα).

Ελαστικοποίηση

Η Εφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη να υπάρξουν κρατικά μέτρα παρέμβασης στην οικονομία για την προστασία της εργασίας». Αντιθέτως «η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και ανατροπές στο εργατικό δίκαιο τις οποίες τυποποιεί…

Προστασία της εργασίας σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας, μη μεταβολή της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση και καταβολή των μισθών στο 100%», υπογράμμισε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε ότι η «κυβέρνηση εξ αρχής επέλεξε δύο μοντέλα, την αναστολή σύμβασης εργασίας και τη νέα εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή επιδοτούμενη ανεργία ή δουλειά για τον μισό χρόνο με τον μισό μισθό».

Η κ. Αχτσιόγλου απέδωσε ιδεοληψία στην κυβέρνηση υπέρ της πλήρους ελαστικοποίησης και σημείωσε ότι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας «παρατείνει το σχήμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας», ενώ «για την πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν υπάρχει καμία δέσμευση διατήρησης των θέσεων εργασίας».

Επισήμανε ακόμα ότι «επιδοτούνται η εκ περιτροπής εργασία και η οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20%», με την τροπολογία να είναι σαφής: «Η θέση εργασίας προστατεύεται μόνο για τον εργαζόμενο που ο μισθός του θα μειωθεί κατά 20% και μόνο για όσο αυτό ισχύει, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απολύονται ελεύθερα».

Σε πέντε μείζονα ζητήματα επικέντρωσε την κριτική του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Μουλκιώτης: «Πρώτον, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων και της εργατικής προστασίας, καθώς και η εμπέδωση της επισφάλειας στην εργασία με κυρίαρχο δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός», «μισή απασχόληση, μερική απασχόληση», που είπε και ο κ. Λοβέρδος.

Δεύτερον, απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τους ανέργους, τους αναπήρους και τις ευάλωτες ομάδες. Τρίτον, αφαίμαξη της ήδη συρρικνωμένης μεσαίας τάξης. Κάθε ουσιαστικό μέτρο που την αφορά, αναβάλλεται. Τέταρτον, έρμαιο στις τράπεζες οι μικρομεσαίοι λόγω υπερβολικών κριτηρίων και εγγυήσεων που αυτές επιβάλλουν και σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια. Πέμπτον, περιθωριοποίηση των αγροτών, καθώς απουσιάζει ακόμα και η αναφορά τους για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν».

«Με τα μέτρα που προβάλλετε, το χρονιάτικο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζομένους περιορίζεται στα 1.600 ευρώ», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, «κι αυτό είναι 4 μήνες επιδόματος ανεργίας! Μάλιστα, η ίδια η επιδότηση της εργασίας αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι καραμπινάτη ενίσχυση μόνο προς την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο περιθώριο, μισοάνεργοι ή άνεργοι, με μισθούς που έμμεσα προσεγγίζουν τις πάγιες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, δηλαδή να αμείβονται με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», με ψίχουλα πτωχοκομείου…

Επιπλέον, με δεδομένη την πλήρη απουσία και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι «δεδομένο» ότι -όπως πολλές φορές συμβαίνει με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που το ωράριο παρατείνεται παράνομα, έτσι και τώρα- χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε εργασία κατά τον χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται.

Στην περίοδο του εγκλεισμού της καραντίνας μετρούσαμε καθημερινά δεκάδες καταγγελίες. Σήμερα στήνεται πάλι ο εργαζόμενος λαός στα έξι μέτρα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε όλα τα επιχειρηματικά γραφεία έχουν βγει κομπιουτεράκια για να δουν ποια είναι εκείνη η μείξη των μέτρων που θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους, μειώνοντας τους μισθούς, αυξάνοντας την «ευελιξία»», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τη Δευτέρα ξεκινά η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας θεσπίζει την κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου έως και την 31η Ιουλίου.
Από τη Δευτέρα ξεκινά η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες παρατάσεις έως 3 και 4 Ιουνίου για ειδική αποζημίωση και αναστολές συμβάσεων
Μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί εκατοντάδες εργαζόμενοι, εδέησε το Υπουργείο, στην εκπνοή της προθεσμίας, να ανακοινώσει παράταση...
Νέες παρατάσεις έως 3 και 4 Ιουνίου για ειδική αποζημίωση και αναστολές συμβάσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνουν τις απολύσεις
Mπορεί η εξαφάνιση του εντύπου Ε6 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να σημειώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά η επανεμφάνισή του χθες με την αποκατάσταση των προβλημάτων κάθε άλλο παρά συμπτωματική είναι.
Επιβεβαιώνουν τις απολύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας