Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο ταλαιπωρίας για τους κατοίκους της Ιθάκης, ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, καθώς υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, η προκήρυξη της ακτοπλοϊκής γραμμής που συνδέει τη Σάμη (Κεφαλονιά) και την Ιθάκη με το λιμάνι της Πάτρας.
Η γραμμή θα προκηρυχθεί με αποκλειστική ανάθεση, δηλαδή όποιος ενδιαφερθεί θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευσή της, στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί κανένας ενδιαφερόμενος, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα επανεξετάσουν το θέμα από την αρχή, προκειμένου να καταθέσουν μια νέα πρόταση.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι με την ενέργεια αυτή και αμέσως μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της γραμμής που δικαίως αποτελεί κύριο αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων των νησιών μας. Τονίζεται επίσης ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει την προσπάθειά της για τη δημιουργία ολοένα και καλύτερων συνθηκών στην επικοινωνία, τόσο μεταξύ των νησιών της ίδιας της Περιφέρειας όσο και με την απέναντι ακτή.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση διεκόπη τον Νοέμβριο του 2013, όταν το πλοίο που εκτελούσε το συγκεκριμένο δρομολόγιο βγήκε σε νόμιμη ακινησία, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο. Στη συνέχεια και ενώ οι κάτοικοι περίμεναν να ξεκινήσει το δρομολόγιο, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) έκανε δεκτή ομόφωνα την αίτηση της εταιρείας «Strintzis Ferries» για αποδρομολόγηση του πλοίου «Επτάνησος» από τη γραμμή, καθώς δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων. Ετσι οι κάτοικοι της Ιθάκης αλλά και οι επισκέπτες του νησιού είχαν τη δυνατότητα πλέον να πηγαίνουν στο νησί τους μόνο μέσω Κυλλήνης ή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, κάνοντας ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι, ενώ ταυτόχρονα αποκόπηκαν από την Πάτρα, που αποτελούσε συχνό προορισμό για ιατρικά περιστατικά αλλά και για επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Η διακοπή της γραμμής, που είχε να συμβεί 40 χρόνια, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις φορέων του νησιού, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, είχαν φέρει το θέμα στη Βουλή.
