• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 4.7°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.4°C / 4.9°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.0°C
  3 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  13%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.2°C / 3.4°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.8°C
  4 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 7.6°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.5°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 5.0°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 9.3°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.8°C / 3.6°C
  3 BF
  93%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.2°C / 3.3°C
  1 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  28%
INTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υφεση-σοκ και ανεργία στο 22,3%

 • A-
 • A+
Τη χειρότερη επίδραση του κορονοϊού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών βλέπει για τη χώρα μας το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία ● Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος της πανδημίας το φθινόπωρο, η ύφεση για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει και το 13%.

Διψήφια ύφεση-σοκ προβλέπει για την ελληνική οικονομία φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό, τον τομέα που βάλλεται περισσότερο.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη μετά το Σαν Μαρίνο!

Το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει (με βάση το κύριο σενάριο του Ταμείου) κατά 10%, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τη βουτιά 7,3% που είχε καταγράψει το 2012, στη χειρότερη χρονιά της περιόδου των μνημονίων. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού θα κορυφωθεί στο β΄τρίμηνο του 2020 και εν συνεχεία στο β΄εξάμηνο θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση. Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε το Ταμείο αναμένει μερική ανάκτηση των απωλειών και αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 5,1%.

Υπάρχει όμως κίνδυνος τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ χειρότερα. Ετσι, σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος της πανδημίας το φθινόπωρο, τότε κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, κατά 13%, ενώ ένα ακόμη πιο δυσμενές σενάριο του Ταμείου βλέπει την ύφεση να συνεχίζεται και το 2021 με μείωση του ΑΕΠ κατά ακόμη 8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος ήταν για ανάπτυξη 2,2% μετά την περσινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%.

Το μεγαλύτερο χτύπημα της ύφεσης προβλέπεται να δεχτεί η εργατική τάξη. Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, θα εκτοξευτεί 5% υψηλότερα φέτος σε σχέση με το 2019, από το 17,3% στο 22,3% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα επαναφέρει την αγορά εργασίας εκεί που βρισκόταν. Οι πληγές θα παραμείνουν και το Ταμείο προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί το 2021 μόνο κατά δύο μονάδες χαμηλότερα, στο 19%.

Ανάλογη πίεση αναμένεται να δεχτεί και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών με το έλλειμμα σε αυτό να εκτοξεύεται από το 2,1% του ΑΕΠ πέρυσι, σε 6,5% του ΑΕΠ φέτος και σε 3,4% του ΑΕΠ το 2021. Καθίζηση, τέλος, λόγω της ύφεσης αναμένεται και στο γενικό επίπεδο τιμών. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται συγκεκριμένα να υποχωρήσει από 0,5% το 2019 σε -0,5% φέτος. Για το 20121 προβλέπεται ανάκαμψη στο 1%.

Ραντεβού με ελλείμματα και χρέη

Η χθεσινή εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι μία μόνο από τις τρεις ανακοινώσεις- προβλέψεις που προβλέπει το τελετουργικό της εαρινής συνόδου του - φέτος εξ αποστάσεως και virtual, λόγω πανδημίας. Χθες το μενού περιλάμβανε την έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση για τα δημόσια ελλείμματα και τα χρέη. Είναι δεδομένο ότι οι τωρινές εκτιμήσεις του Ταμείου θα διαφέρουν όσο η μέρα από τη νύχτα σε σχέση με όσα προέβλεπε το φθινόπωρο. Τα ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης θα απογειωθούν σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ τα δημόσια χρέη θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες και για αρκετές χώρες, όπως πιθανώς η Ιταλία και η Ελλάδα, θα είναι αδύνατο να χαρακτηριστούν «βιώσιμα» με τα κριτήρια του ΔΝΤ -με τα κριτήρια δε του Συμφώνου Σταθερότητας σημαίνουν... ραντεβού με Μνημόνια. Διόλου τυχαία το Ταμείο ανοίγει τη συζήτηση για αναδιάρθρωση χρεών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021
Στο 3,3% κατεβάζει την εκτίμησή του το Ταμείο για τον ρυθμό ανάπτυξης • «Καμπανάκια» για συγκεκριμένους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία • Τι αναφέρει για το χρέος • Ζητά περικοπές μισθών και...
Το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο λύκος κι αν εγέρασε...
Προφήτης νέων δεινών για τις οικονομίες του Νότου και... έτοιμος να πιάσει δουλειά σε προγράμματα διάσωσης χωρών, εμφανίζεται ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα και νυν συνταξιούχος Πολ Τόμσεν.
Ο λύκος κι αν εγέρασε...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας
Το φάντασμα των «λουκέτων» ενός μεγάλου αριθμού μη βιώσιμων επιχειρήσεων και η κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει «γονατίσει» την...
Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουχτερός ο λογαριασμός του χρέους το 2021
Με πληρωμές-μαρτύριο για τόκους, δάνεια προς το ΔΝΤ και άλλες υποχρεώσεις από το 1ο Μνημόνιο που ξεπερνούν συνολικά τα 11,5 δισ. ευρώ, έρχεται αντιμέτωπος ο προϋπολογισμός τον επόμενο χρόνο.
Τσουχτερός ο λογαριασμός του χρέους το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας