• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.9°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 32.1°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.6°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 33.2°C
  5 BF
  32%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  1 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

9 γαμπροί για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

 • A-
 • A+
Η εικόνα θα αποσαφηνιστεί στη δεύτερη και πιο καθοριστική φάση των δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες θα υποβληθούν μετά τον έλεγχο των πιστοποιητικών των ομίλων που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Εξι funds, τρεις ενεργειακές ευρωπαϊκές εταιρείες και μια ηχηρή απουσία είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Η εικόνα θα αποσαφηνιστεί στη δεύτερη και πιο καθοριστική φάση των δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες θα υποβληθούν μετά τον έλεγχο των πιστοποιητικών των εννέα ομίλων που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ερωτήματα πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν προσήλθαν στη διαδικασία οι ξένοι επενδυτές που μετέχουν στον ΔΕΣΦΑ και η αγορά προεξοφλούσε τη συμμετοχή τους. Η εικόνα θα συμπληρωθεί στις 6 Μαρτίου, που με τα έως τώρα δεδομένα θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το δεύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι της ενιαίας ΔΕΠΑ. Πρόκειται για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των ΕΛΠΕ, που διαθέτουν το 35% της ενιαίας ΔΕΠΑ και στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που συγκλήθηκε μία ημέρα πριν από την υποβολή των φακέλων, φρόντισαν να θέσουν ψηλά τον πήχη, αποτιμώντας το χαρτοφυλάκιό τους στα 650-700 εκατ. ευρώ και αποτελεί στοιχείο που θα συνεκτιμηθεί στην αποδοχή ή μη του τιμήματος της ΔΕΠΑ Υποδομών από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υφυπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς

EUROKINISSI/ ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διαγωνισμό, σημειώνοντας ότι «είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα». Ενδιαφέρον έχει και η «ταυτότητα» των εννέα σχημάτων που έδωσαν το «παρών» στη διαδικασία:

ANTIN: ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα με συνολική αξία κεφαλαίων που αγγίζει τα 6,6 δισ. ευρώ. Δραστηριοποιείται, πέρα από την ενέργεια, σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές, στοχεύοντας σε πλειοψηφικά πακέτα.

CHINA RESOURCES GAS GROUP: ο κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα, που δραστηριοποιείται κυρίως στη διανομή φυσικού αερίου. Διαθέτει κοιτάσματα και σταθμούς ανεφοδιασμού.

EPH: ενεργειακός όμιλος που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ευρώπη, με παρουσία σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία.

FIRST STATE INVESTMENTS: διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 160,6 δισ. δολαρίων για λογαριασμό πελατών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, διανομείς χονδρικής και πλατφόρμες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Συμμετέχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

I SQUARED CAPITAL: διεθνής εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που εστιάζει στην ενέργεια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Τα δύο παγκόσμια κεφάλαια επενδύσεων σε υποδομές αγγίζουν το ένα δισ. δολάρια.

ITALGAS: ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία με μερίδιο αγοράς 34% είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Διαθέτει 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

KKR: διεθνής εταιρεία επενδύσεων με 206 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, από τα οποία τα 11,9 δισ. σε υποδομές. Εχει ειδικότητα στους τομείς ενέργειας, υποδομών, αξιοποίησης ακινήτων και των πιστώσεων, με στρατηγικούς εταίρους που διαχειρίζονται hedge funds.

MACQUARIE: ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, ο οποίος επενδύει σε υποδομές, ακίνητα, γεωργία, μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, ιδιωτικές πιστώσεις, διαθέσιμα και περιουσιακά στοιχεία διαφόρων κλάδων, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 129 δισ. δολαρίων.

SINO-CEEF: εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο σύνδεσης της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο. Προσανατολίζεται κυρίως σε επενδύσεις σχετικές με καταναλωτικά αγαθά, τη βιομηχανική κατασκευή και περιουσιακά στοιχεία υποδομών, με σαφή προσανατολισμό στη γενικότερη επενδυτική στρατηγική της Κίνας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
Επισπεύδει τις πωλήσεις ποσοστών του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας η κυβέρνηση. ● Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Χατζηδάκη
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώληση μεριδίων ΔΕΠΑ
ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛ.ΠΕ. προχωρούν από κοινού στην πώληση των μεριδίων που κατέχουν στη ΔΕΠΑ Υποδομών, μέσα από διαγωνισμό που θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις.
Πώληση μεριδίων ΔΕΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νέος οδικός χάρτης του ΤΑΙΠΕΔ
«Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει με άλλη οπτική τις ιδιωτικοποιήσεις», προανήγγειλε ο πρόεδρός του, Αρης Ξενόφος. Το νέο τρίπτυχο δεν θα εστιάζει μόνον στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου,...
Ο νέος οδικός χάρτης του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον ιταλο-ισπανικό όμιλο ο ΔΕΣΦΑ
Την προσφορά των 535 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. για την πώληση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή (ΔΕΣΦΑ), αποδέχθηκαν...
Στον ιταλο-ισπανικό όμιλο ο ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης
Tο χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με στόχο να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και να αντικατασταθούν από σχέδιο εισαγωγής στο...
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας