Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόοδος ή απειλή η τεχνητή νοημοσύνη;

«Δεν υπάρχουν σύγχρονοι Λουδίτες» τονίζει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόοδος ή απειλή η τεχνητή νοημοσύνη;

  • A-
  • A+

Μπορεί να υπάρξουν σήμερα άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους από την επέλαση της σύγχρονης τεχνολογίας και να αρχίσουν να προσπαθούν να καταστρέψουν τα drones, τα ρομπότ, τους υπερυπολογιστές και όλα τα εργαλεία και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι Λουδίτες τον δέκατο ένατο αιώνα κατέστρεφαν τις μηχανές των εργοστασίων για να μην απολυθούν;

Η απάντηση δεν είναι θετική, καθώς η σύγχρονη τεχνολογία είναι πλέον στα χέρια μεγάλων υπερεθνικών δυνάμεων-κολοσσών. Ομως, «το μέλλον θα δείξει αν οι σύγχρονες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλουν περισσότερο στην ειρηνική και προοδευτική πορεία του κόσμου ή θα απειλήσουν έτι περαιτέρω τις εύθραυστες σημερινές ισορροπίες», επισημαίνει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Παν. Ρουμελιώτης στο ενδέκατο βιβλίο του με τίτλο «Ρήξη, ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης», εκδόσεις Λιβάνη, που παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΑ.

Δυο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρεται, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νέες τεχνολογίες απειλούν το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ ο ΟΟΣΑ (2019) προβλέπει ότι μόνο το 31,6% των θέσεων εργασίας θα επηρεαστεί στις 35 χώρες-μέλη του από τις τεχνολογικές καινοτομίες και την ψηφιοποίηση. Το ερώτημα είναι, κατά τον καθηγητή, αν η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα συνδυαστεί με την αύξηση της παραγωγικότητας και με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους πολλούς, που θα βρουν χρόνο για ενασχόληση με τον πολιτισμό και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Διαφορετικά, τονίζει, οι σημερινές εισοδηματικές, μορφωτικές και κοινωνικές γενικότερα ανισότητες στον κόσμο και μέσα από διάφορες χώρες θα οξυνθούν με την περιθωριοποίηση της μη εξειδικευμένης εργασίας και τον πλουτισμό μιας μικρής ομάδας ατόμων που θα ελέγχει τις τεχνολογικές καινοτομίες (π.χ. Μπιλ Γκέιτς).

Στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνεται, π.χ., το μελλοντικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε δοκιμαστικά από την Tesla και την Google, χωρίς οδηγούς και με αλγόριθμο, στους δρόμους της Καλιφόρνιας με χαοτική κίνηση. Οι αλγόριθμοι επιτρέπουν επίσης τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, την εξ αποστάσεως χειρουργική, την εξοικονόμηση κατανάλωσης υδάτινων πόρων, ενέργειας κ.λπ. Η διαχείριση της πληροφορίας επιτρέπει τον προγραμματισμό και την καλύτερη εκτέλεση στρατιωτικών επεμβάσεων (των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν). Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D) επιτρέπουν ήδη την κατασκευή ανθρώπινων οργάνων, όπλων, μηχανών, μεταλλικών, πλαστικών και κεραμικών αντικειμένων, ακόμη και ανθρώπινου δέρματος. Αναφέρεται ότι οι επενδύσεις για ανάπτυξη υπολογιστών θα φτάσουν τα 4.000-11.000 δισ. δολάρια το 2025 (μέχρι το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ), ενώ η αγορά των εκτυπωτών 3D από 3 δισ. το 2013 θα φτάσει τα 15 δισ. το 2025.

Από την άλλη, η ψηφιακή επανάσταση απειλεί τα προσωπικά δεδομένα και την ποιότητα της πληροφορίας (ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες) και διευκολύνει την εγκληματικότητα, τις κυβερνοεπιθέσεις, την τρομοκρατία, την προπαγάνδα και την κατασκοπία. Εν τέλει απειλεί και την ειρήνη στον κόσμο.

Το 2017 ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «αυτός που θα καταστεί ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ο κυρίαρχος του κόσμου».

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναλύεται ο οικονομικός και τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας που προσπαθεί η καθεμιά να διατηρήσει την ηγεμονική θέση της στον κόσμο, είτε να αναχαιτίσει τις αντίπαλες δυνάμεις ώστε να μην αποκτήσουν το οικονομικό, τεχνολογικό και γεωστρατηγικό πλεονέκτημα που θα ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς ισχύος.

Το βιβλίο του Παν. Ρουμελιώτη παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, οι καθηγητές Αθ. Κυριαζής και Αθ. Πλατιάς και ο καθηγητής και βουλευτής (Ν.Δ.) Δ. Καιρίδης. Συντόνισε η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στην απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας
Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν τους...
Φρένο στην απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πρόγραμμα για 36.500 ανέργους
Το πρώτο κοινωφελές πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, υπογράφοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Νέο πρόγραμμα για 36.500 ανέργους
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανεργίας κατά 2 μονάδες σε ένα χρόνο
Σημαντική πτώση του προσαρμοσμένου δείκτη της ανεργίας την περίοδο Νοεμβρίου 2018-Νοεμβρίου 2019 ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. καθώς διαμορφώθηκε στο 16,5% έναντι 18,5%. Τον Οκτώβριο του 2019 η ανεργία ήταν 16,6%.
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανεργίας κατά 2 μονάδες σε ένα χρόνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκρηξη» ευελιξίας στην αγορά εργασίας το 2019
Συνδυάζοντας τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την ΕΡΓΑΝΗ μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η έξοδος από την ανεργία μετατρέπεται είτε σε μαύρη και αδήλωτη εργασία είτε σε ροές προς το εξωτερικό.
«Εκρηξη» ευελιξίας στην αγορά εργασίας το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασθενική παραμένει η πλήρης απασχόληση
Ούτε η αύξηση (κατά 3,07%) των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό ούτε η αύξηση των θέσεων εργασίας (κατά 4,45%) επηρέασαν σημαντικά το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης, η οποία φέτος αυξήθηκε μόλις κατά...
Ασθενική παραμένει η πλήρης απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλότερη η καταναλωτική εμπιστοσύνη...
Αυξημένος κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2ο τρίμηνο ήταν το τρίτο τρίμηνο του έτους ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Nielsen.
Υψηλότερη η καταναλωτική εμπιστοσύνη...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας