• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 25.3°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.1°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  70%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό σε... χρηματοδοτικό κενό

 • A-
 • A+
Χωρίς κοστολόγηση, αναλογιστικές μελέτες και έκθεση βιωσιμότητας συζητιούνται αύριο στη Βουλή οι αλλαγές που έχει ετοιμάσει ο Γ. Βρούτσης ● Σφοδρή κριτική και απεργιακή υποδοχή από τα συνδικάτα ● Επιβάρυνση των μισθωτών και αύξηση των ανισοτήτων στους ελεύθερους επαγγελματιες τα βασικά χαρακτηριστικά.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και χωρίς την απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και τη μελέτη βιωσιμότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στοιχεία που εγγυώνται τη χρηματοδοτική αξιοπιστία κάθε ασφαλιστικού εγχειρήματος, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και συζητείται αύριο στην αρμόδια Επιτροπή το σχέδιο νόμου Βρούτση για το Ασφαλιστικό.

Με αισθητή την απουσία μιας συνολικής κοστολόγησης για τη δαπάνη που θα επιφέρουν οι βελτιωτικές παρεμβάσεις του στα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, το σ/ν με τον πομπώδη τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», προκαλεί μεγάλα ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εφαρμογής όλων των προσδοκιών που καλλιέργησε η κυβέρνηση σε παλαιούς ασφαλισμένους.

Φυσικά, η αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις, θα κατατεθεί συμπληρωματικά αύριο. Ωστόσο, το οικονομικό κενό για την εφαρμογή των μέτρων βοά όχι μόνο από την απουσία αποτίμησης στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και από τις αναφορές τόσο στην εισηγητική έκθεση επί του άρθρου 47 όσο και στο ίδιο άρθρο σχετικά με την κάλυψη των τελευταίων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν ακοστολόγητες!

«...Η επιλογή των προβλεπόμενων ποσοστών αναπλήρωσης δεν τεκμηριώνεται με βάση ειδικές αναλογιστικές μελέτες, καθόσον πρέπει να προκύπτει η ύπαρξη μιας δίκαιης αναλογίας μεταξύ μισθού και ύψους σύνταξης», γνωμοδότησε ο επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Αντ. Νικητάκης.

Επίσης καταργείται οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει αναβίωση προσδοκίας για τη 13η σύνταξη ή έστω ενός μηχανισμού ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Σύμφωνα με το άρθρο 47 ορίζεται ότι «από την 1/1/2020 εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των υπ’ αρ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης...».

Δεδομένου ότι παραμένει απροσδιόριστο το κόστος εφαρμογής των αποφάσεων, αφού χρειάζεται να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, το 0,5% του ΑΕΠ είναι ασαφές ποιες και πόσες προνοιακές ανάγκες μπορεί να καλύψει.

Αυξήσεις σε δόσεις

Σε βάθος χρόνου πενταετίας και σε πέντε δόσεις, δηλαδή από φέτος μέχρι το 2024, θα καταβληθούν οι αυξήσεις τόσο σε αυτούς που θα δουν βελτίωση στο ποσοστό αναπλήρωσης, εφόσον συμπλήρωσαν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, όσο και στους παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί προ νόμου Κατρούγκαλου.

Τρομακτικές δημοσιονομικές πιέσεις προκύπτουν και από τις 150.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, την ώρα που οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που απορρίφθηκαν διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης, μειώθηκαν από το 30% στο 10% τους τελευταίους μήνες.

Τα συνδικάτα

Το σχέδιο νόμου Βρούτση δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία. Μεταξύ των πεδίων και διατάξεων που έχουν δεχτεί ισχυρή κριτική περιλαμβάνονται τα εξής:

● η κατάργηση της 13ης σύνταξης που προσέφερε μια σημαντική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους

● η μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

● η άνιση ασφαλιστική επιβάρυνση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες υγείας και των ελεύθερων επαγγελματιών

● η εντεινόμενη εσωτερική ανισότητα σε αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της αποσύνδεσης του ύψους των εισφορών από το εισόδημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποσύνδεση θα επηρεάσει αρνητικά το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα

● η άρνηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με πολιτικούς όρους την επιστροφή μέρους των μεγάλων μνημονιακών περικοπών τις οποίες παρέπεμψε εκ νέου στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ

● η συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εκπλήρωσης στοιχειωδών υποχρεώσεων στην απονομή των συντάξεων.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το σχέδιο νόμου και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας υπόκειται σε κριτική και από τα δεξιά του, και ειδικότερα από τις νεοφιλελεύθερες πτέρυγες του κόμματός του. Αιχμή της κριτικής, η άρνηση του κ. Βρούτση να συμπεριλάβει στο παρόν σχέδιο και διατάξεις που θα ενίσχυαν την κεφαλαιοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Διατάξεις που θα ευνοούσαν την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Ενδεικτική και η πίεση που δέχτηκε από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να εντάξει τη νέα ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ. Πρόταση η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να κατατεθεί σε άλλο σχέδιο νόμου μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Πάντως, πέραν των ήδη γνωστών διατάξεων σε εισφορές και ποσοστά αναπλήρωσης, στις αλλαγές που εισήγαγε στο τελικό κείμενο συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:

● Βελτίωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους που υπηρετούσαν στις ειδικές δυνάμεις. Η αύξηση είναι 1,5% επιπλέον της προβλεπόμενης για τους άλλους ασφαλισμένους για κάθε έτος μετά το 45ο και ως κίνητρο παραμονής.

● Δυνατότητα καταβολής σύνταξης γήρατος και στον γονέα, σύζυγο ή αδελφό αναπήρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη- υποστηρικτή, αλλά είχε ανασταλεί επειδή ο προστατευόμενος απασχολούνταν ως μισθωτός ή ως αυταπασχολούμενος.

● Πρόβλεψη για παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει μέχρι 29 Φεβρουαρίου. Με πάγια διάταξη διατηρείται η μείωση του χρόνου που απαιτείται για την απόκτηση ασφαλιστικής πρόσβασης, σε σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις 50 ημέρες εργασίας για τους μισθωτούς και στους 2 μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

● Πρόβλεψη ποινής 12 μηνιαίων συντάξεων για συνταξιούχους που αποκρύπτουν ότι απασχολούνται. Στο εξής η μείωση της σύνταξης για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν και να επανασφαλιστούν ορίζεται στο 30%. Στο Δημόσιο πρέπει να είναι άνω των 62 ετών. Για τους αγρότες δεν τίθεται περιορισμός.

Επίσης, από τις ήδη γνωστές διατάξεις υπενθυμίζονται οι εξής:

● Aυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

● Αναπροσαρμόζονται αναδρομικά από 1.10.19 οι συντάξεις βάσει των διορθώσεων που επιτάσσει το ΣτΕ για τα ποσά των συντάξεων που περικόπηκαν, καθώς το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

● Μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες εργασίας (η.ε.) που απαιτούνται στον τελευταίο φορέα ασφάλισης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση. Στο εξής θα απαιτούνται 300 η.ε. στην τελευταία δραστηριότητα σε σύνολο 1000 η.ε., αντί 500 και 1.500 η.ε. αντιστοίχως.

Η Εφη Αχτσιόγλου

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε δήθεν τη 13η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.

«Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών. Μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους και αύξηση εισφορών για 9 στους 10 επαγγελματίες. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα του κ. Βρούτση και της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Με προβλήματα σήμερα και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απεργούν 4 ναυτεργατικά σωματεία από τα 14 της ΠΝΟ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Η σημερινή απεργία που κήρυξαν τα εργατικά κέντρα, η ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, βρίσκει την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) διχασμένη, με αποτέλεσμα σήμερα να απεργούν μόνο 4 ναυτεργατικά σωματεία από τα 14 που ανήκουν στη δύναμή της.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΕΝ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς θα γίνει με τα δρομολόγια από τα υπόλοιπα λιμάνια. Τα πλοία που θα βρίσκονται πάντως στον Πειραιά, στη Ραφήνα και στο Λαύριο αναμένεται να αποπλεύσουν μετά τη λήξη της απεργίας και γι' αυτό το λόγο καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Σημειώνεται ότι, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στην ΠΝΟ σημειώνονται σοβαρές αναταράξεις, με σημείο αιχμής την αλλαγή του γενικού γραμματέα Γιάννη Χαλά. Εννέα ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία ωστόσο δεν συμμετέχουν στη σημερινή απεργία, ζητούν τη διενέργεια εκλογών, κατηγορώντας τον Γ. Χαλά για «ανίερες συμμαχίες» και για «πολιτική ακινησίας και αδιαφορίας».

Η ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή, εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες για περιφρούρηση της σημερινής απεργίας και τονίζουν ότι «η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση είναι χωρίς ημερομηνία λήξης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
Πολλά «κατά» για το νέο σύστημα εισφορών, αλλά και αρκετά «υπέρ» εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των 35 φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. ● Εντυπωσιακή η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΕΒ περί δυσανάλογα...
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 70.000 θα δουν «χειροπιαστές» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
Καταργείται η αρχή της αναλογικότητας ● Μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού οι χαμηλοσυνταξιούχοι ● Ευνοϊκότερες διατάξεις για την απασχόληση των «απόμαχων της εργασίας».
Μόλις 70.000 θα δουν «χειροπιαστές» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή το ασφαλιστικό
Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων για τους ασφαλισμένους με περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το άρθρο 27 που αφορά την απασχόληση των...
Μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»
Συντριπτικά ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τάσσονται οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, οι οποίες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έξω από το υπουργείο...
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
Μεγάλο «ψαλίδισμα» στην ανταποδοτικότητα σε συνδυασμό με αλλαγές σε εισφορές και νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων φαίνεται ότι δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή και «σημαία»...
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νόμος του ασφαλιστικού τζόγου
Ο νέος νόμος προβλέπει τη μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επενδυτικό του προφίλ, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.
Ο νόμος του ασφαλιστικού τζόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας