• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 31.2°C
  1 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 31.5°C
  1 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 32.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 32.0°C
  1 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.9°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 28.9°C
  0 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 32.0°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.3°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 31.8°C
  2 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.6°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  12%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διογκώνονται και πάλι οι εκκρεμείς συντάξεις

 • A-
 • A+
Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχαν πάνω από 65.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων έπεσε στο 50% έναντι του αντίστοιχου αριθμού που εξέδιδαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το 2018 ● Μεγάλοι χαμένοι, ασφαλισμένοι που έχουν περάσει από δύο, τρία ή και περισσότερα Ταμεία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ώρα που ο ΕΦΚΑ αναμένεται να απορροφήσει, διοικητικά σε πρώτη φάση, το μεγάλο ταμείο επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ, σε μια νέα συγχώνευση κύριας και επικουρικής, στην οποία το νέο σχέδιο νόμου αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο, ένα «φάντασμα» συνεχίζει να πλανιέται πάνω από τον ΕΦΚΑ: αυτό των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχαν πάνω από 65.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων έπεσε στο 50% έναντι του αντίστοιχου αριθμού που εξέδιδαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το 2018.

Μεγάλοι χαμένοι, ασφαλισμένοι που έχουν περάσει από δύο, τρία ή και περισσότερα Ταμεία. Ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας αναμένουν πάνω από 18 μήνες ακόμη και για την απόκτηση της προσωρινής σύνταξης. Αλλά και για τους πλέον ευνοημένους, δηλαδή όσους τυγχάνει να έχουν ασφάλιση μόνο σε ένα Ταμείο, συνήθως το παλαιό ΙΚΑ, και ταυτοχρόνως έχουν ολοκληρώσει έναν πλήρη και συνεχή κύκλο εργασίας μόνο σε μια εταιρεία -κυρίως λίγα εναπομείναντα στελέχη μεγάλων και παλαιών βιομηχανικών ή ναυτιλιακών μονάδων- ο χρόνος αναμονής δεν είναι μικρότερος των 11-12 μηνών.

Με τον όγκο των αιτήσεων να διογκώνεται, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε στην έκδοση και δημοσίευση απόφασης με την οποία επαναλαμβάνεται αυτό που είχε κάνει και η προηγούμενη ηγεσία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2017-2019, η σύσταση κλιμακίων ομάδων και υποομάδων εργασίας για να επισπευσθεί η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ και να αποπληρωθούν τα οφειλόμενα ποσά που αφορούν αυτές τις αποφάσεις.

Τα νέα μέλη των ομάδων θα οριστούν με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ, ενώ η αμοιβή τους θα υπολογιστεί με βάση την παραγωγικότητα και τη μηνιαία απόδοση (ποσότητα ελέγχων ή αποφάσεων), λαμβάνοντας υπόψη και συντελεστές δυσκολίας (από 0,5 έως 2,3) για κάθε μία από τις 14 κατηγορίες συντάξεων.

Μικρό καλάθι

Ο εσωτερικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, με τη μετατροπή του εντός διετίας σε ψηφιακό οργανισμό, αποτελεί το κεντρικό ζήτημα και του σχεδίου νόμου, παρόλο που σε αυτό ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός δεν έχει δώσει το επικοινωνιακό βάρος που θα περίμενε κάποιος. Αντιθέτως, το αφήγημα του νέου ασφαλιστικού επικεντρώνεται στις εν αναμονή παροχές με τη μορφή μικρών ή μεγαλύτερων αυξήσεων που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες κι ενώ το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ακόμη και ένθερμοι θιασώτες του νέου ασφαλιστικού «κρατούν μικρό καλάθι», μιλώντας τώρα όχι μόνο για κερδισμένους αλλά και για χαμένους.

Μάλιστα, χθες, ακόμη και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέφυγε τις διαβεβαιώσεις για εκτεταμένες αυξήσεις συντάξεων.

«Καταργούν τη 13η σύνταξη»

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου

«Ο κ. Βρούτσης, αν και κατεβάζει κατακόρυφα τον πήχη των δήθεν γενικευμένων αυξήσεων», σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, «και διαψεύδει τις ψεύτικες προσδοκίες που ο ίδιος καλλιεργούσε, συνεχίζει να αποκρύπτει ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η 13η σύνταξη και οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα έχουν απώλεια εισοδήματος. Επίσης, αποκρύπτει ότι οι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν σημαντική επιβάρυνση, με αύξηση 20% στις εισφορές τους μόνο και μόνο για να ελαφρυνθούν πολλαπλάσια τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα».

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαίωσε ότι ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 και όχι 12 μηνών και πως οι εισφορές Ιανουαρίου αυταπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών θα πληρωθούν με το νέο σύστημα. Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα σταλούν μετά την ψήφιση του νόμου. Επίσης, διευκρίνισε ότι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα κατατεθεί στη Βουλή από τις 10 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, με ορίζοντα ψήφισής του μέχρι την 21η Φεβρουαρίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον ΕΦΚΑ ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού
Αναλυτικοί πίνακες με τις νέες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επαγγελματίες Ο ΕΦΚΑ, περίπου σε έναν μήνα, θα πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων.
Στον ΕΦΚΑ ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά οι περικοπές σε εργαζόμενους συνταξιούχους
Δεν υπάρχει δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν ως μισθωτοί, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.
Αναδρομικά οι περικοπές σε εργαζόμενους συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλίδι στις αυξήσεις συντάξεων από το 2023
Σωσίβιο για την κύρια σύνταξη, τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ αλλά και το έλλειμμα προσωπικού στα καταστήματά του αναζητεί η κυβέρνηση στην περιουσία του μεγάλου επικουρικού Ταμείου, του ΕΤΕΑΕΠ.
Ψαλίδι στις αυξήσεις συντάξεων από το 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
Μεγάλο «ψαλίδισμα» στην ανταποδοτικότητα σε συνδυασμό με αλλαγές σε εισφορές και νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων φαίνεται ότι δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή και «σημαία»...
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας