• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.0°C
  5 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 22.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 16.9°C
  5 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 19.9°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.2°C
  5 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 19.2°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  75%

Την έγκριση του υπουργού Εργασίας για την τροποποίηση στον κανονισμό σύνταξης περιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

AP Photo / Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόσο ανεξάρτητη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος;

 • A-
 • A+

Στις 7 Νοεμβρίου 2019, μια επιστολή έφτασε στο γραφείο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ από επτά συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι υπογράφοντες (μεταξύ των οποίων ο Θεοχ. Παπαμάργαρης, πρώην υπουργός Εργασίας, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και τέως διευθυντής σύμβουλος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Π. Σπ. Μομφεράτος-Ιγλεζέλης, τέως οικονομικός εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ και πρώην επιτετραμμένος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Θεοδ. Στρίμπερης, τέως υποδιευθυντής ΤτΕ και πρώην Επίτροπος για τα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα στα Βαλκάνια στην ASECAP, o K. Eυσταθίου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΤτΕ, η Ιουλία Βαξεβανάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ), ζητούν συνάντηση με την ηγεσία της ΕΚΤ προκειμένου να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία που, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της επιβολής των τριών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (2010-2018) και η αυτονομία της ΤτΕ παραβιάστηκε και οι κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης του Δημοσίου από την τράπεζα ποδοπατήθηκαν.

«Αυτές οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμβουλή και τη γραπτή έγκριση της ΕΚΤ. Ευθύνη έχουν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών και κυρίως ο νυν διοικητής της ΤτΕ, υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2012-2014, Γ. Στουρνάρας», επισημαίνεται στην επιστολή. «Είναι ύψιστης σημασίας να συμβάλουμε όλοι αποφασιστικά ώστε να σταματήσει, το συντομότερο δυνατό, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του προσωπικού της ΤτΕ» καταλήγει η επιστολή, καταγγέλλοντας τον κ. Στουρνάρα για α λα καρτ εφαρμογή των κανόνων του Ευρωσυστήματος.

«Παράνομος διαχωρισμός»

Η καταγγελία εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αρκετές ημέρες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου, η συνδικαλιστική παράταξη «Συνταξιούχοι Εν Δράσει» της ΤτΕ.

Η παράταξη αναφέρει δημοσίως και ευθαρσώς ότι ο διοικητής, με τη συναίνεση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφάλισης της Τράπεζας και με απόφαση που ελήφθη στις 22 Νοεμβρίου, προέβη σε παράνομο (που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της ΤτΕ, βάσει του Ευρωσυστήματος) εσωτερικό διαχωρισμό των συνταξιούχων σε συνταξιοδοτηθέντες πριν ή μετά την 1.1.2015.

Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε με την αναβίωση διατάξεων του νόμου Λοβέρδου (περί αναλογικής σύνταξης) που έχουν καταργηθεί με μεταγενέστερο νόμο και ειδικότερα με το άρθρο 27 του νόμου Κατρούγκαλου!

Μάλιστα, αυτός ο διαχωρισμός επιχειρείται να έχει και τη συναίνεση και πολιτική κάλυψη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, από τον οποίο ζητείται τώρα να εγκρίνει και σχετική τροποποίηση του κανονισμού κύριας σύνταξης, προσθέτοντας συμπληρωματικό άρθρο, χωρίς όμως να συγκληθεί γενικό συμβούλιο, που κατά το άρθρο 38 του Καταστατικού έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα.

Γιατί όμως ο διοικητής επέλεξε την επιστροφή στον νόμο Λοβέρδου, που κατά τη γνώμη των συνδικαλιστών συνιστά παρανομία; Διότι «αν εφάρμοζε ως όφειλε τις γενικές διατάξεις περί εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, θα έπρεπε να σταματήσει από 1.1.2019 και τις κρατήσεις που επεβλήθησαν στις συντάξεις».

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της παράταξης «Συνταξιούχοι Εν Δράσει» υποστηρίζουν ότι με τη διαδικασία που επιβάλλει ο διοικητής υποβαθμίζει όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την 1.1.2015, ακόμη και από ομοιοβάθμους τους που είχαν καταβάλει χαμηλότερο ασφάλιστρο.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροποποίηση που έχει αποσταλεί προς έγκριση προς τον κ. Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και εφαρμογή τού εκάστοτε πλαφόν σύνταξης να γίνεται από την ΤτΕ, ώστε διευθυντές και στελέχη της τράπεζας να αναθερμάνουν την προσδοκία τους για την αύξηση από το ποσόν των 2.773,40 ευρώ που είναι σήμερα σε 4.608 ευρώ...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για μαζικούς πλειστηριασμούς
Τι κρύβεται πίσω από τη δημόσια αγωνία Στουρνάρα για τις καταχρηστικές πρακτικές των servicers ● Το γεμάτο «κυτίο παραπόνων» της ΤτΕ και ο πειρασμός των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων να αντλήσουν...
Φόβοι για μαζικούς πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότερα βάρη του ΛΕΠΕΤΕ στον προϋπολογισμό
Κατατίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η ρύθμιση για τον ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης ΕΤΕ) που θα δώσει λύση σε μια σοβαρή εκκρεμότητα
Περισσότερα βάρη του ΛΕΠΕΤΕ στον προϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι 2 ταχυτήτων στην ΤτΕ
Ο υπουργός Εργασίας εξαιρεί από την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όλους τους προ της 1.1.2015 συνταξιούχους της Τραπέζης της Ελλάδος, στερώντας τους τη δυνατότητα βελτίωσης της...
Συνταξιούχοι 2 ταχυτήτων στην ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων
Η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, να αυξήσουν τις χορηγήσεις και να έχουν διατηρήσιμη κερδοφορία.
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας