Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος;

Την έγκριση του υπουργού Εργασίας για την τροποποίηση στον κανονισμό σύνταξης περιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

AP Photo / Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόσο ανεξάρτητη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος;

  • A-
  • A+

Στις 7 Νοεμβρίου 2019, μια επιστολή έφτασε στο γραφείο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ από επτά συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι υπογράφοντες (μεταξύ των οποίων ο Θεοχ. Παπαμάργαρης, πρώην υπουργός Εργασίας, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και τέως διευθυντής σύμβουλος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Π. Σπ. Μομφεράτος-Ιγλεζέλης, τέως οικονομικός εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ και πρώην επιτετραμμένος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Θεοδ. Στρίμπερης, τέως υποδιευθυντής ΤτΕ και πρώην Επίτροπος για τα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα στα Βαλκάνια στην ASECAP, o K. Eυσταθίου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΤτΕ, η Ιουλία Βαξεβανάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ), ζητούν συνάντηση με την ηγεσία της ΕΚΤ προκειμένου να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία που, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της επιβολής των τριών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (2010-2018) και η αυτονομία της ΤτΕ παραβιάστηκε και οι κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης του Δημοσίου από την τράπεζα ποδοπατήθηκαν.

«Αυτές οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμβουλή και τη γραπτή έγκριση της ΕΚΤ. Ευθύνη έχουν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών και κυρίως ο νυν διοικητής της ΤτΕ, υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2012-2014, Γ. Στουρνάρας», επισημαίνεται στην επιστολή. «Είναι ύψιστης σημασίας να συμβάλουμε όλοι αποφασιστικά ώστε να σταματήσει, το συντομότερο δυνατό, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του προσωπικού της ΤτΕ» καταλήγει η επιστολή, καταγγέλλοντας τον κ. Στουρνάρα για α λα καρτ εφαρμογή των κανόνων του Ευρωσυστήματος.

«Παράνομος διαχωρισμός»

Η καταγγελία εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αρκετές ημέρες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου, η συνδικαλιστική παράταξη «Συνταξιούχοι Εν Δράσει» της ΤτΕ.

Η παράταξη αναφέρει δημοσίως και ευθαρσώς ότι ο διοικητής, με τη συναίνεση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφάλισης της Τράπεζας και με απόφαση που ελήφθη στις 22 Νοεμβρίου, προέβη σε παράνομο (που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της ΤτΕ, βάσει του Ευρωσυστήματος) εσωτερικό διαχωρισμό των συνταξιούχων σε συνταξιοδοτηθέντες πριν ή μετά την 1.1.2015.

Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε με την αναβίωση διατάξεων του νόμου Λοβέρδου (περί αναλογικής σύνταξης) που έχουν καταργηθεί με μεταγενέστερο νόμο και ειδικότερα με το άρθρο 27 του νόμου Κατρούγκαλου!

Μάλιστα, αυτός ο διαχωρισμός επιχειρείται να έχει και τη συναίνεση και πολιτική κάλυψη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, από τον οποίο ζητείται τώρα να εγκρίνει και σχετική τροποποίηση του κανονισμού κύριας σύνταξης, προσθέτοντας συμπληρωματικό άρθρο, χωρίς όμως να συγκληθεί γενικό συμβούλιο, που κατά το άρθρο 38 του Καταστατικού έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα.

Γιατί όμως ο διοικητής επέλεξε την επιστροφή στον νόμο Λοβέρδου, που κατά τη γνώμη των συνδικαλιστών συνιστά παρανομία; Διότι «αν εφάρμοζε ως όφειλε τις γενικές διατάξεις περί εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, θα έπρεπε να σταματήσει από 1.1.2019 και τις κρατήσεις που επεβλήθησαν στις συντάξεις».

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της παράταξης «Συνταξιούχοι Εν Δράσει» υποστηρίζουν ότι με τη διαδικασία που επιβάλλει ο διοικητής υποβαθμίζει όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την 1.1.2015, ακόμη και από ομοιοβάθμους τους που είχαν καταβάλει χαμηλότερο ασφάλιστρο.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροποποίηση που έχει αποσταλεί προς έγκριση προς τον κ. Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και εφαρμογή τού εκάστοτε πλαφόν σύνταξης να γίνεται από την ΤτΕ, ώστε διευθυντές και στελέχη της τράπεζας να αναθερμάνουν την προσδοκία τους για την αύξηση από το ποσόν των 2.773,40 ευρώ που είναι σήμερα σε 4.608 ευρώ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι 2 ταχυτήτων στην ΤτΕ
Ο υπουργός Εργασίας εξαιρεί από την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όλους τους προ της 1.1.2015 συνταξιούχους της Τραπέζης της Ελλάδος, στερώντας τους τη δυνατότητα βελτίωσης της...
Συνταξιούχοι 2 ταχυτήτων στην ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων
Η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, να αυξήσουν τις χορηγήσεις και να έχουν διατηρήσιμη κερδοφορία.
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ ο Στουρνάρας
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την τοποθέτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ως μέλος στην Επιτροπή Επιθεώρησης, σε αντικατάσταση του Έρκι Λικάνεν....
Mέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ ο Στουρνάρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: Πιθανή ένταξη στο QE, βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος
Στην έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική, που κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει μεταξύ άλλων τα θετικά σημεία απ' το τελευταίο Eurogroup, ενώ συγχρόνως, κατά το δόγμα...
ΤτΕ: Πιθανή ένταξη στο QE, βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας