Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 16.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.0°C / 17.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  28%
Ποιος φοβάται τον ΛΕΠΕΤΕ;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος φοβάται τον ΛΕΠΕΤΕ;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εξώδικο προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε ο νομικός Γ. Χανιώτης που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος από τους 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας στο σκάνδαλο του Λογαριασμού Επικούρησης της ΕΤΕ, που είναι γνωστός με το εν συντομία όνομά του ΛΕΠΕΤΕ.  

Με το εξώδικο, το οποίο κοινοποιείται και στη διοίκηση της Εθνικής, καλείται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που «σκοπό ή αποτέλεσμα μπορεί να έχει την αθέμιτη κρατική παρέμβαση σε εκκρεμή ιδιωτική δικαστική διαφορά». Σε διαφορετική περίπτωση «οιαδήποτε τυχόν κυβερνητική εμπλοκή θα είναι αθέμιτη, παράνομη και κυρίως αντισυνταγματική παρέμβασή σας στη Δικαιοσύνη, καθώς και σε επίπεδο αθεμίτου ανταγωνισμού μεταξύ συστημικών τραπεζών του ευρωσυστήματος».

Με το ίδιο εξώδικο ο νομικός των συνταξιούχων της ΕΤΕ υπενθυμίζει ότι για το σκάνδαλο ΛΕΠΕΤΕ έχει ήδη παραγγελθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία, αναφορικά με την κακοδιαχείριση του Λογαριασμού. 

Μάλιστα στο εξώδικο επισυνάπτεται η απάντηση του μέχρι πρότινος επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Μοσκοβισί, στον οποίο έχει γνωστοποιηθεί η υπόθεση. Ο πρώην επίτροπος στην απαντητική επιστολή του από τον περασμένο Μάρτιο αναφέρει ότι η διμερής σχέση ανάμεσα στην Τράπεζα και τους υπαλλήλους της είναι μεν ιδιωτικού δικαίου, ωστόσο, η Ε.Ε. έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για τη νομική υπόσταση του ΛΕΠΕΤΕ και στη βάση της απάντησης που θα πάρει επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί. 

Το εξώδικο δεν αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό. Ενώ η υπόθεση εκκρεμεί και στον εισαγγελέα Διαφθοράς, η διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ, του οποίου πρόεδρος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Π. Μυλωνάς, συζητεί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη σύνταξη ρύθμισης η οποία θα καταργεί τη μεταβατική υπαγωγή των συνταξιούχων της ΕΤΕ στο μεγάλο επικουρικό, ΕΤΕΑΕΠ. Η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης φαίνεται μάλιστα ότι γίνεται στο φόντο της προγραμματισμένης δίκης που θα γίνει στον Αρειο Πάγο στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση. 

Πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση, προδικάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου –στον οποίο προσέφυγε η ΕΤΕ, παραιτούμενη από το δικαίωμα έφεσης για πρωτόδικες αποφάσεις που στο μεταξύ τελεσιδίκησαν– προτίθεται να νομοθετήσει και μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αυτό, παρότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί απόφαση, συνδεδεμένη, όμως, με την αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Τι είναι ο ΛΕΠΕΤΕ και γιατί μυρίζει... σκάνδαλο 

O ΛΕΠΕΤΕ, όπως έχουν αποφανθεί και πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία έχουν ήδη δικαιωθεί 3.566 συνταξιούχοι εκπροσωπούμενοι από διαφορετικά νομικά γραφεία, είναι ένας λογαριασμός καθορισμένων εγγυημένων παροχών, ο οποίος συστάθηκε το 1947 με απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας. Η εργοδοτική παροχή σε αυτόν αποτελούσε και μισθολογική παροχή, «μια προσδοκία λήψης προσόδου κατά τη συνταξιοδότηση», και άρα αποτελούσε μέρος των ατομικών συμβάσεων εργασίας. 

Αυτή ήταν η επίσημη ταυτότητα. Διότι, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ο λογαριασμός αυτός από τον οποίο με όρους, ουσιαστικά ιδιωτικής συμφωνίας, οι συνταξιούχοι εξασφάλιζαν την επικούρησή τους, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός γκρίζου ταμείου. Ως μη αυτοτελές νομικό πρόσωπο και ως ένας καταθετικός λογαριασμός που δεν έχει αναγνωρισμένη νομική οντότητα, ούτε νομική προσωπικότητα και ικανότητα διαδίκου, αμφισβητείται εύλογα η δυνατότητα να δανείζει και να δανείζεται, ή να αποτελεί προνομιακό πελάτη μετοχών της ΕΤΕ. 

Και όμως, μέσω αυτού του λογαριασμού χρηματοδοτήθηκαν τα πανάκριβα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων πάνω από 7.000 εργαζομένων, από το 2000 έως και το 2017, ενώ χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως αγοραστής μετοχών της ΕΤΕ. Ο συνδυασμός της χρήσης του για μαζικά προγράμματα εξόδου από την ΕΤΕ με την ένταξη των νεοπροσλαμβανόμενων στο επικουρικό του ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ, από την 1.1.2000, στερεί πόρους με αποτέλεσμα την πλήρη διατάραξη της ταμειακής του ισορροπίας. 

Και όταν τον Δεκέμβριο του 2017 η Εθνική διακόπτει την καταβολή των μηνιαίων επικουρήσεων και σταματά τη χρηματοδότηση, κανείς δεν πιστεύει ότι μια παροχή που προέρχεται από τη συμφωνία με ένα από τα πιο αξιόπιστα πιστωτικά ιδρύματα, ακόμη και σε περίοδο μνημονίων, θα μπορούσε να θυμίζει το σκάνδαλο της «Ασπίς Πρόνοια», όταν εν μιά νυκτί ιδιωτικές συμφωνίες και λογαριασμοί εγγυημένων και καθορισμένων παροχών –όπως αντιστοίχως του ΛΕΠΕΤΕ– βρέθηκαν στον αέρα. 

Βεβαίως, η ΕΤΕ δεν αποδέχεται ότι πρόκειται για Λογαριασμό, αλλά για ασφαλιστικό Ταμείο. Το οποίο μάλιστα έχει δανειοδοτήσει με μεγάλα ποσά από το 2008 έως το 2017. Μόνο που μένει να αποδειχθεί εάν αυτά τα συμφωνητικά συμβάσεων δανείων που επικαλείται είναι πραγματικές δανειακές συμβάσεις... με έναν λογαριασμό χωρίς νομική υπόσταση! 

Το πρόβλημα εδώ δεν αφορά μόνο το κόστος των αναδρομικών που οφείλει να καταβάλει στους συμβαλλόμενους του λογαριασμού – συνταξιούχους της Τράπεζας. Αγγίζει και μια πολύ πιο ευαίσθητη χορδή, αυτήν της νομιμότητας των πράξεων προηγούμενων διοικήσεων της Εθνικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο εάν αποδείξει ότι δεν είναι λογαριασμός, αλλά ασφαλιστικό ταμείο, όπως διατείνεται, θα μπορέσει να νομιμοποιήσει χρηματιστηριακές συναλλαγές που επί χρόνια έκανε, διατηρώντας, μάλιστα, μερίδα επενδυτή.

Ποιος αγόραζε εξ ονόματος του «Ταμείου» ή «λογαριασμού» ΛΕΠΕΤΕ μετοχές της Εθνικής; Ο ίδιος ο ΛΕΠΕΤΕ ή ο εκδότης των μετοχών, δηλαδή η Εθνική; Και έπεται συνέχεια... 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην ανάκτηση του ιστορικού της ρόλου στοχεύει η ΕΤΕ
Σε κλίμα έντασης και παρουσία των ΜΑΤ, λόγω των έντονων αντιδράσεων δεκάδων συνταξιούχων της Εθνικής που διαμαρτύρονται για την παύση της επιχορήγησης της Εθνικής προς το επικουρικό ταμείο τους,...
Στην ανάκτηση του ιστορικού της ρόλου στοχεύει η ΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξανασυζητούν για την Εθνική Ασφαλιστική
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε ότι θα ξανασυζητήσει το θέμα πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC στην επόμενη συνεδρίασή του, σε δύο εβδομάδες.
Ξανασυζητούν για την Εθνική Ασφαλιστική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψαλίδι» στις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ από το 2025
Στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί ετησίως με 40 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης της Εθνικής Τράπεζας για τον Λογαριασμό Επικούρησης του προσωπικού...
«Ψαλίδι» στις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ από το 2025
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον ΕΦΚΑ ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού
Αναλυτικοί πίνακες με τις νέες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επαγγελματίες Ο ΕΦΚΑ, περίπου σε έναν μήνα, θα πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων.
Στον ΕΦΚΑ ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διογκώνονται και πάλι οι εκκρεμείς συντάξεις
Την ώρα που ο ΕΦΚΑ αναμένεται να απορροφήσει, διοικητικά σε πρώτη φάση, το μεγάλο ταμείο επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ, ένα «φάντασμα» συνεχίζει να πλανιέται πάνω από τον ΕΦΚΑ: αυτό των δεκάδων χιλιάδων...
Διογκώνονται και πάλι οι εκκρεμείς συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας