ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Διαλεκτή Αγγελή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου διεκδικούν εξομοίωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων με αυτά του τακτικού προσωπικού της εταιρείας και αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στη βάση ότι καλύπτουν επί ολόκληρες δεκαετίες πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

Αβέβαιο είναι το μέλλον των 190 εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα (145 τον αριθμό) είναι εργολαβικοί συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Χημικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγοι και άλλοι καλύπτουν επί 25 χρόνια βασικά πόστα στην εταιρεία, χωρίς ωστόσο να τούς αναγνωρίζεται η εργασία που προσφέρουν, ούτε στο επίπεδο των απολαβών ούτε και των συμβάσεων…

Υπογράφοντας συνεχώς 3μηνες, 6μηνες ή στην καλύτερη 8μηνες συμβάσεις, οι εργολαβικοί αμείβονται διαφορετικά από τους 45 συναδέλφους τους που ανήκουν στο τακτικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν την ίδια εργασία.

Μάλιστα, σε τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, εκπροσώπου της ΔΕΠΑ και των τριών εργολαβικών εταιρειών, αναγνωρίστηκε στους συμβασιούχους εργαζόμενους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης και επομένως δικαιούνται ίσους όρους αμοιβών και εργασίας.

Βέβαια, από τότε, έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι και η σημερινή κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης με νόμο, χωρίς ωστόσο να έχει φροντίσει να συμπεριλάβει πουθενά κάποια μέριμνα για τους εκατοντάδες συμβασιούχους εργαζόμενους αφήνοντάς τους εντελώς ξεκρέμαστους και στο έλεος των ιδιωτών.

«Εχουμε ζητήσει από τη διοίκηση της επιχείρησης την εξομοίωσή μας με το μόνιμο προσωπικό και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, ούτως ώστε σε περίπτωση που ο εκάστοτε ιδιώτης προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού να μπορέσουμε να πάρουμε έστω την αποζημίωση που αντιστοιχεί στα χρόνια της προϋπηρεσίας μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Φώτης Σγουρίδης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Εργαζομένων στη ΔΕΠΑ (ΕΝΕΡ ΔΕΠΑ).

Το Δ.Σ. της Ενωσης αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει σήμερα στην τετράωρη στάση εργασίας (13.00-17.00) στην οποία καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας οργανώνοντας παράλληλα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 14.00, ενώ για αύριο Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, καλεί όλα τα μέλη της να λάβουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία καθώς και στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 17.00 έξω από το κτίριο της Βουλής.