Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με σκάνδαλο σβήνουν τα σκάνδαλα του δημάρχου Γλυφάδας
ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με σκάνδαλο σβήνουν τα σκάνδαλα του δημάρχου Γλυφάδας

  • A-
  • A+

Κραυγαλέα φωτογραφική διάταξη της κυβέρνησης σώζει τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, από τον κίνδυνο έκπτωσης από το αξίωμά του.

Με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών (άρθρο 185) στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, νομιμοποιούνται παλαιότερες «διά περιφοράς» (μέσω τηλεφώνου ή e-mail) συνεδριάσεις αυτοδιοικητικών οργάνων και, ταυτόχρονα, παύουν οριστικά ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί για την εν λόγω, παράνομη μέχρι σήμερα, πρακτική λήψης αποφάσεων.

Ως γνωστόν, σε βάρος του δημάρχου Γλυφάδας (πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες για την πολύκροτη υπόθεση των «διά περιφοράς» συνεδριάσεων κατά την προηγούμενη θητεία του.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαρτίου 2017, είχε στηθεί μια πρωτόγνωρη φάμπρικα παράνομης και μαζικής παραγωγής πλαστών αποφάσεων για θέματα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, όπως αναμόρφωση προϋπολογισμού, προμήθειες, υπηρεσίες, προσλήψεις κ.ά., σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».

Μετά το πόρισμα άνοιξε δικογραφία για την υπόθεση, ενώ είχαν ήδη προσφύγει στον εισαγγελέα τόσο αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και σύμβουλοι που αρχικά εκλέχθηκαν με την παράταξη Παπανικολάου και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Με τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο νομιμοποιείται εφεξής η πρακτική των «διά περιφοράς» συνεδριάσεων, «εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής». Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επιπλέον, νομιμοποιούνται αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί –σε απεριόριστο χρονικό βάθος– διά περιφοράς, «εφόσον δεν πάσχουν από άλλους λόγους νομιμότητας».

Οπως και να ’χει, «ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με την διά περιφοράς σύγκληση συλλογικών οργάνων […] παύουν οριστικά»!

Αν δεν έχει ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη, «η υπόθεση τίθεται στο αρχείο», αναφέρεται ρητά και απροκάλυπτα στην προτεινόμενη διάταξη.

Το οικονομικό «αποτύπωμα» των 86 αποφάσεων, από συνολικά 63 διά περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Γλυφάδας, υπολογιζόταν από την αντιπολίτευση ότι «υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι είχαν καταγραφεί πληροφορίες στον Τύπο που ήθελαν τον κ. Παπανικολάου να πιέζει την κυβέρνηση για κατάθεση τροπολογίας που θα ακυρώνει κάθε σε βάρος του νομική ενέργεια. Οπως αποδεικνύεται, του έγινε το χατίρι με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο.

Αλλες διατάξεις

Περαιτέρω, λοιπές διατάξεις που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

● Επεκτείνεται η αυξημένη μοριοδότηση εμπειρίας προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που απασχολήθηκε σε νομικά πρόσωπα εκτός ΟΤΑ, που είχαν συμβληθεί με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. κατά τα έτη 2011 και 2012 για την παροχή υπηρεσιών του προγράμματος.

● Για την επιμέρους ψήφιση κάθε θέματος στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών.

● Εξαιρείται το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας από την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα «που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών». Σχετική πρόβλεψη, σημειώνεται, ισχύει και για πλήθος πολιτικών υπαλλήλων με ελεγκτικά καθήκοντα.

● Προστατεύονται οι χρηματοδοτήσεις επενδυτικών δανείων και ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης δήμων από τυχόν κατάσχεση, παρακράτηση ή συμψηφισμό λόγω οφειλών στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τρίτους.

Επέκταση συμβάσεων με ιδιώτες για πράσινο και ηλεκτροφωτισμό

Με άλλη διάταξη (άρθρο 179), η κυβέρνηση επεκτείνει τη δυνατότητα των δήμων να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες και για υπηρεσίες συντήρησης χώρων πρασίνου όπως και ηλεκτροφωτισμού.

Πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 61 του νόμου 3979/2011 που ήδη προέβλεπε σύναψη σχετικών συμβάσεων με ιδιώτες για υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών (πρόβλεψη που διατηρείται).

Τονίζεται ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ η κατάργηση του άρθρου 61 του ν.3979/2011. Αντιθέτως, η κυβερνητική διάταξη κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεχασμένα» 16,3 εκατ. τετραγωνικά ακινήτων!
Ενα εντυπωσιακό μέγεθος πρόσθετων επιφανειών ακινήτων «αποκάλυψαν» σε όλους τους δήμους της χώρας οι διορθωτικές δηλώσεις ιδιοκτητών για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
«Ξεχασμένα» 16,3 εκατ. τετραγωνικά ακινήτων!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επεκτείνονται και στους Δήμους οι ρυθμίσεις χρεών από ιδιώτες
Ερμηνευτική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, τα μέτρα που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και στην περίπτωση των Δήμων της χώρας, εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Επεκτείνονται και στους Δήμους οι ρυθμίσεις χρεών από ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διόρθωση των αδήλωτων τ.μ. με 4 κλικ
Από αύριο το μεσημέρι και ώς τα τέλη Μαρτίου θα είναι προσβάσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα δηλώνεται το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων ώστε να υπολογίζονται δημοτικά τέλη και ΤΑΠ.
Διόρθωση των αδήλωτων τ.μ. με 4 κλικ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Μέσω της πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις για τις επιφάνειες των ακινήτων τους και να κάνουν χρήση της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης.
Ετοιμη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
330 εκατ. ευρώ για επισιτιστική βοήθεια
Tην επίσπευση των διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής με ωφελούμενους πάνω από 550.000 πολίτες που ζουν στο όριο της φτώχειας, ζήτησαν από τους δημάρχους και τους...
330 εκατ. ευρώ για επισιτιστική βοήθεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μένει και ενισχύεται η «Βοήθεια στο Σπίτι»
Να εκδοθεί εντός του 2019 η προκήρυξη για τη στελέχωση του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό ζήτησαν κατά συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, εργαζόμενοι του προγράμματος.
Μένει και ενισχύεται η «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας