• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.8°C / 1.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 5.3°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 6.6°C
  8 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.0°C / 0.5°C
  3 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  51%

Ο εθνικός μιντιάρχης Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κάθε λόγο να γελάει με τις ρυθμίσεις για τα Μέσα Ενημέρωσης που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΕUROKINISSI / LATO KLODIAN
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στα νταραβέρια με τους «βαρόνους» των ΜΜΕ

 • A-
 • A+

Με ένα μικρό άρθρο, χαμένο μέσα στις δεκάδες σελίδες του κατ' ευφημισμόν αναπτυξιακού νομοσχεδίου, τροποποιείται ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες που ψηφίστηκε το 2015 και καταργείται η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για τους καναλάρχες.

Τι κι αν πέρασε από... σαράντα κύματα κι από... σαράντα προσφυγές ιδιοκτητών ΜΜΕ στο ΣτΕ η υποχρεωτική κατάθεση «πόθεν έσχες» για τους «βασικούς» έχοντες, χρειάστηκε απλώς μια μεταμεσονύχτια προσθήκη (εκτός διαβούλευσης μάλιστα) για να χαρίσει η κυβέρνηση ανωνυμία στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταμείβει τη συμπαθή τάξη των καναλαρχών, ανταμείβει δηλαδή τον βασικό πυλώνα της δύναμής της και της αυτοδυναμίας της. Των ιδιοκτητών ΜΜΕ που απέλυσαν μέσα στην κρίση, με δόλιες πτωχεύσεις, πλασματικές αγοραπωλησίες και αλλαγές τίτλων, χιλιάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς.

Κατ' επέκτασιν, ματαιώνονται εν τοις πράγμασι ο έλεγχος από το ΕΣΡ και οι διατάξεις για την απαγόρευση της συγκέντρωσης του ελέγχου των ΜΜΕ, καθώς δεν θα ξέρουμε ποιος θα κρύβεται πίσω από κάθε επένδυση.

Κατάργηση του «πόθεν έσχες»

Με την όψιμη επίκληση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η κυβέρνηση προχώρησε στην παύση της «υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι και του τελευταίου μετόχου» (Ν. 4339/2015).

Ο Νόμος Παππά προέβλεπε εξαίρεση μόνο για τις εισηγμένες στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια. Τώρα επεκτείνεται η εξαίρεση και στα funds, οπότε αφενός καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης «πόθεν έσχες» των μετόχων ιδιοκτητών ΜΜΕ, αφετέρου καταργείται ταυτόχρονα και η δυνατότητα να γνωρίζουν οι πολίτες ποιος αγοράζει και ποιος κατέχει τι.

Με απλά λόγια, ποιοι είναι οι μέτοχοι μιας επιχείρησης στον χώρο των ΜΜΕ, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της. Εννοείται πως κανείς δεν θα διασφαλίζει πλέον ότι τα χρήματα μιας επένδυσης δεν θα είναι αδιαφανούς προέλευσης. Ακόμα και στα υπάρχοντα ΜΜΕ μπορεί να αλλάξουν όλα και χωρίς έλεγχο, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγοραπωλησίες και άλλα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «παρέχεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων να συμμετέχουν ως επενδυτές σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, χωρίς υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως του εάν είναι εισηγμένοι σε ρυθμιζόμενες αγορές, αίροντας με τον τρόπο αυτό ένα αντικίνητρο για επενδύσεις (!) στον χώρο των επιχειρήσεων ΜΜΕ».

Η απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης «για λόγους ασφάλειας δικαίου και εναρμονισμού» επεκτείνεται στις συνδρομητικές τηλεοράσεις, στις εταιρείες που κατέχουν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών.

Θα μπορούσε έτσι να ευνοηθεί κάποιος που κατέχει ήδη κανάλι, εφημερίδες, ραδιόφωνα, sites, πρακτορείο Τύπου και θέλει, παραδείγματος χάριν, να αποκτήσει και συνδρομητική τηλεόραση. Και τέτοιος άνθρωπος υπάρχει στην Ελλάδα, τέτοια υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ σε έναν μόνο άνθρωπο έχουμε στη χώρα μας, και γι' αυτό ανησυχούμε. Και το όνομα αυτού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

● Σοβαρά ερωτήματα έθεσε και ο Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας: Μήπως στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ, ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού; Μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ΜΜΕ, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στηρίζει την ελευθερία των ΜΜΕ η εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ
Tην αμέριστη αλληλεγγύη του στη συνεχιζόμενη νομική μάχη του, προκειμένου ο φορέας των εργαζομένων στα ελληνικά ΜΜΕ να παραμείνει ενιαίος, αυτοτελής και ανεξάρτητος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς...
Στηρίζει την ελευθερία των ΜΜΕ η εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη διανομή Τύπου
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έθεσε σε δημόσια διαβούλευση 30 ημερών ένα κείμενο με προτάσεις της μεταξύ άλλων για Αλλαγή Εταιρικής Διακυβέρνησης, Εκπόνηση Πολιτικής Ουδετερότητας και Συμβουλευτική Επιτροπή.
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη διανομή Τύπου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη διανομή του Τύπου
Τις προτάσεις της για τις αλλαγές στον χώρο διανομής Τύπου έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διαπιστώνει ότι στον κλάδο δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη διανομή του Τύπου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι παράδοξη αυτοεξαίρεση είναι αυτή;
Μία πολύ περίεργη τροπή πήρε η εξέταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της υπόθεσης για την τέλεση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών του πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος», συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι παράδοξη αυτοεξαίρεση είναι αυτή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας