ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τον εξορθολογισμό των προμηθειών που λαμβάνει η Booking από τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσσιο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Booking -πέρα από τη συμβολή της στην προβολή των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων- θέτει όρους που δεν μπορούν να είναι πια ανεκτοί.

«Δεν μπορεί η προμήθεια που παίρνει από τα ξενοδοχεία να μην είναι επί της καθαρής τιμής, δεν μπορεί να παίρνει η Booking προμήθεια από τον φόρο του κράτους, δηλαδή από τον ΦΠΑ που αποδίδει ο κάθε ξενοδόχος στο κράτος», δηλώνει ο κ. Τάσσιος, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Booking «ροκανίζει» 3% έως 5% από το κέρδος της επιχείρησης. Η ΠΟΞ έχει θέσει ήδη το θέμα στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ το ίδιο θα κάνει και προς την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οσον αφορά την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, η ΠΟΞ εκτιμά ότι τρέχει με πτώση 10% έως 15% στις διανυκτερεύσεις, ενώ στο μέτωπο των εσόδων θεωρεί «χαμένη την παρτίδα». Οπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΞ, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους tour operators για το 2020 σε μειονεκτική θέση και με τις προσφερόμενες τιμές κολλημένες στα φετινά επίπεδα, δηλαδή μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το 2018, τη χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Ζήτημα εξορθολογισμού θέτουν οι Ελληνες ξενοδόχοι και για τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), η επέκταση της οποίας έχει ασκήσει σημαντικές πιέσεις στην ξενοδοχειακή αγορά.