• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 15.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.7°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις

 • A-
 • A+
1,3 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν δεχτεί κατάσχεση δεν έχουν κανένα κίνητρο να μπουν στις 120 δόσεις από τη στιγμή που η φορολογική διοίκηση, με τις κυρώσεις του φορολογικού κώδικα που εφαρμόζει, τους έχει μόνιμα «αλυσοδεμένους» με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Αλλάζουν τα πάντα στις 120 δόσεις της Εφορίας, με τις επιχειρήσεις να είναι οι μεγάλες κερδισμένες από το εκτεταμένο λίφτινγκ στα βασικά σημεία της ρύθμισης που προωθεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, καταργείται το όριο του τζίρου (έως 2 εκατ. ευρώ) για υπαγωγή των νομικών προσώπων στις 120 δόσεις και με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται όριο οφειλής.

Επί της ουσίας καταργείται η διάκριση μεταξύ νομικών και φυσικών προσώπων. Ετσι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση σε 120 δόσεις, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων, που είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο σήμερα αποκλείονται από τις μηνιαίες ευκολίες πληρωμής.

Με αυτά τα δεδομένα η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρή, καθώς οι δόσεις που «βγάζει» το σύστημα δεν ξεπερνούν τις 24 παρά τις βελτιώσεις προς το καλύτερο στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο η προεκλογική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία αυξάνονταν στις 120 οι μηνιαίες δόσεις για τις επιχειρήσεις με χρέη προς το Δημόσιο δεν πρόκειται να προχωρήσει λόγω της νέας φιλοσοφίας που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει την ΠΝΠ θα δώσει την ευκαιρία στα νομικά πρόσωπα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνεται στο 3% από 5% η ετήσια προσαύξηση για τον οφειλέτη που σημαίνει ότι το φορολογικό όφελος σε βάθος πενταετίας φτάνει στο 10%, δηλαδή λιγότεροι τόκοι για τους υπόχρεους.

Ατοκες δόσεις

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο καθιέρωσης άτοκων μηναίων δόσεων για τη «μαρίδα» των οφειλετών. Το μέτρο ισχύει σήμερα για όσους έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το εισοδηματικό κριτήριο σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε 20.000 ευρώ.

Κομβικό σημείο για το οικονομικό επιτελείο, που θεωρείται ότι θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών στη ρύθμιση, είναι η εξουδετέρωση του κινδύνου της κατάσχεσης που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες μολονότι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν επίσης ότι 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν δεχτεί κατάσχεση δεν έχουν κανένα κίνητρο να μπουν στις 120 δόσεις από τη στιγμή που η φορολογική διοίκηση, με τις κυρώσεις του φορολογικού Κώδικα που εφαρμόζει, τους έχει μόνιμα «αλυσοδεμένους» (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.).

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι οφειλέτες να γυρίζουν την πλάτη προσδοκώντας σε αλλαγές το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων προσεγγίζει τις 190.000 επί συνόλου 3,9 εκατ. οφειλετών, ενώ τα συνολικά χρέη -κεφάλαιο και προσαυξήσεις- που έχουν ρυθμιστεί ανέρχονται λίγο πάνω από το ύψος των 1,6 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις προσεγγίζουν τα 131 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
Εξαιρετικά μειωμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Η εικόνα από το Taxisnet είναι ότι οι αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών έχουν κάνει «κοιλιά».
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις) τα χρέη τους και να κουρέψουν πρόστιμα και πανωτόκια του Δημοσίου δίνει σε χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το νομοσχέδιο...
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο βήμα για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό»
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με στόχο να ψηφιστεί στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης και να εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι, το σχέδιο νόμου που σχεδιάστηκε ώστε να...
Πρώτο βήμα για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρά κίνητρα για ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων
Τους «κόκκινους» δανειολήπτες καλούν οι τράπεζες ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους καθώς τα κίνητρα που δίνουν είναι ισχυρά. Φυσικά, οι ελληνικές τράπεζες δεν αντελήφθησαν τώρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν...
Ισχυρά κίνητρα για ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας