Στην Αθήνα θα βρίσκεται τις επόμενες ώρες ο Ελβετός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα, Ζακ ντε Βατβίλ, ώστε να ανοίξουν εκ νέου οι συνομιλίες για τις μη δηλωθείσες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Ο Ελβετός υπουργός θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αξιωματούχους του τραπεζικού κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger», οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ).
Για το ίδιο θέμα, η τελευταία συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας – Ελβετίας είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο, στις 4 Φεβρουαρίου 2014.
Εν τω μεταξύ, μετατίθεται για μερικούς μήνες αργότερα ο έλεγχος των σχεδίων αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), Γκερτ Κούμπαν, επρόκειτο να συναντηθεί με τις διοικήσεις των Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank.
Ωστόσο με δεδομένο ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης (η Εθνική «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τη διάθεση του 26,9% της τουρκικής Finansbank), η επίσκεψη Κούμπαν δεν είχε και ιδιαίτερο νόημα στην παρούσα χρονική στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή της επίσκεψης έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής, καθώς δεν ήθελε να εκληφθεί ότι η επίσκεψη του γενικού διευθυντή της DGComp εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους «θεσμούς».
