Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κρας τεστ» με τους δανειστές

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κρας τεστ» με τους δανειστές

  • A-
  • A+
Οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας έχει ελάχιστη σημασία και ότι οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις είναι δεδομένες και δεν παραγράφονται.

Θα το πιει τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης το πικρό ποτήρι των συστάσεων από τους θεσμούς, αφού στο σημερινό άτυπο EuroWorking Group (EWG) πρόκειται να συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στις 5 Ιουνίου 2019 στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά τον αρχικό προβληματισμό που υπήρξε στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων μήπως αναβληθεί η συζήτηση των συμπερασμάτων της έκθεσης λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν ότι η χώρα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από το πλαίσιο της υποχρέωσης για το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Ετσι, από τη στιγμή που η έκθεση των θεσμών θα είναι κεντρικό θέμα στο EWG ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν μπορούσε να μην ταξιδέψει μέχρι τη Βαρσοβία, μολονότι δεν θα είναι το πολιτικό πρόσωπο που θα εκπροσωπεί εφεξής την Ελλάδα στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.

Στο σημερινό άτυπο EuroWorking Group πρόκειται να συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών

Θα είναι το πρώτο επίσημο κρας τεστ της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, οι οποίοι με την απόφασή τους και μόνο να φέρουν το θέμα για συζήτηση σε νεκρό πολιτικό χρόνο για την Ελλάδα θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας έχει ελάχιστη σημασία και ότι οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις είναι δεδομένες και δεν παραγράφονται.

Κατά τις πληροφορίες, στο σημερινό EWG η σκληρή ομάδα των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του Βορρά θα εμφανιστεί απολύτως βέβαιη ότι οι παροχές Τσίπρα και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων δημιουργούν σοβαρές αρρυθμίες στον φετινό προϋπολογισμό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα στην οικονομία.

Βούτυρο στο ψωμί τους θα είναι οι καυτές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η απόκλιση ή αλλιώς το κενό από τα πρόωρα θετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην οικονομία τον Μάιο έχει υπολογιστεί από 4,4 έως 5,5 δισ. ευρώ τη διετία 2019-2020 και για τον λόγο αυτό στον προϋπολογισμό του 2020 θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Η ίδια γνωστή - άγνωστη ομάδα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του EWG, δεν θα διστάσουν να υπενθυμίσουν στον εκπρόσωπο της ελληνικής αποστολής ότι σε περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ανέλθει φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι εταίροι δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι εταίροι να δυναμιτίσουν την όλη προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, που έλαβε η Αθήνα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρακαταθήκη

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση που θα αναδείξει η κάλπη της 7ης Ιουλίου έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της και θα πρέπει από την επόμενη κιόλας μέρα να πέσει κατευθείαν στα βαθιά. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, όμως εξίσου μεγάλη είναι και η παρακαταθήκη των θετικών μέτρων που παραλαμβάνει στην οικονομία και τη φορολογική πολιτική.

Μόνο το καλό momentum για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων από τις διεθνείς αγορές, το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 23 δισ. ευρώ, η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, όπως προαναφέρθηκε, που θα μειώσει τις δαπάνες για τους τόκους και φυσικά η υψηλότερη, σε σχέση με την ευρωζώνη, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (ο πήχης για το 2019 έχει τοποθετηθεί 2,3%) είναι για την επόμενη κυβέρνηση ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο».

Στο κομμάτι με τα θετικά μέτρα στη φορολογία ξεχωρίζουν οι ανάσες που δόθηκαν στα νοικοκυριά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η εστίαση, από το 24% στο 13% ή στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο όπου ο συντελεστής του ίδιου φόρου υποχώρησε στο 6% από 13%, ο προοδευτικά ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός και η διάταξη-έκπληξη για τη μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος που είχε επιβάλει το ΔΝΤ. Ακόμη και η επιστροφή της μισής 13ης σύνταξης είναι από τα μέτρα που έκαναν τη διαφορά μέσα στο 2019 και σηματοδότησαν την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την ελληνική πρωτοβουλία για το αφορολόγητο και προσανατολίζονται να βάλουν τη μείωση ξανά στο τραπέζι της συζήτησης το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την 4η μεταμνημνονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει και θα περιλαμβάνει αρκετές «καυτές πατάτες». Ο φάκελος με τις εκκρεμείς δεσμεύσεις–μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλος και ογκώδης. Μέσα σε αυτόν βρίσκονται τουλάχιστον 23 προαπαιτούμενα όπως περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση των θεσμών και τα περισσότερα από αυτά έρχονται σαν ουρές από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκκαθάριση του στοκ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η πλήρης άρση των capital controls, το Κτηματολόγιο, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ετήσιο ρυθμό 2,2% τρέχει φέτος η ανάπτυξη
Στοιχεία-έκπληξη για την ανάπτυξη ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα τα οποία η ελληνική οικονομία έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2019.
Με ετήσιο ρυθμό 2,2% τρέχει φέτος η ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φεύγει ένα «αγκάθι», έρχεται... άλλο
Η νεότερη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019 έναντι της αρχικής για 3,6% έχει ως βάση υπολογισμού τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις σε...
Φεύγει ένα «αγκάθι», έρχεται... άλλο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «μυστικές» επαφές Τσακαλώτου με Σολτς
Απόντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου έκλεισε την Τετάρτη η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ο υπουργός Οικονομικών έπρεπε να μεταβεί στο Βερολίνο για να παρευρεθεί στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των...
Οι «μυστικές» επαφές Τσακαλώτου με Σολτς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρία «κρας τεστ» εντός του 2018
Η αξιολόγηση του Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα ανοίξει τα κρίσιμα ζητήματα της εφαρμογής ή μη των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, της αύξησης του κατώτατου μισθού από το 2018,...
Τρία «κρας τεστ» εντός του 2018

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας