Νέες συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και συνταξιούχων για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και την καταβολή των αναδρομικών προαναγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, μεταφέροντας με ανακοίνωσή της κλίμα «οργής και αγανάκτησης» στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στα λεγόμενα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας.
Μάλιστα το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτηρίζει «απορίας άξιο πώς η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε σε αυτή την απόφαση, όταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία (6-1) αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4093/12, που εξαφάνισαν εντελώς τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων» και δηλώνει ότι «θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης.
Πώς, δηλαδή, ανετράπη η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος», με αφορμή την οποία πλήθος δημοσίων υπαλλήλων προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
«Βαρύτατες ευθύνες για όλη την κατάσταση» αποδίδει η ΑΔΕΔΥ στην κυβέρνηση που «αρνήθηκε να χορηγήσει με πολιτική της απόφαση τον 13ο και 14ο μισθό», ενώ «ισχυρίζεται ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια».
Παράλληλα, δηλώνει ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα, «η οποία ήταν στην κυβέρνηση όταν περικόπηκαν τα δώρα», καθώς και των άλλων κομμάτων.
Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση επανανομοθέτηση των δώρων «όπως ίσχυαν πριν από τις περικοπές, δηλαδή δυο πλήρεις μισθούς, «και όχι τα επιδόματα που χορηγεί στους συνταξιούχους, πριν τις εκλογές, τα οποία “βαπτίζει” 13ο μισθό».
