ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μάριος Χριστοδούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τελευταία ευκαιρία μέχρι τις 28 Ιουνίου, προκειμένου να κλείσουν «μια και καλή» τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία, για τους τέσσερα εκατομμύρια οφειλέτες δίνεται με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αδειάσει η δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα που σήμερα αριθμεί οφειλές ύψους 104 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου –και το περίμενε με μεγάλη αγωνία η αγορά– παρέχει τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση σε όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Η μόνη διαφορά είναι ότι για τα μεν φυσικά πρόσωπα (η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 14 Μαΐου) υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων αλλά όχι περιουσιακά κριτήρια, για τα δε νομικά (η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 16 Μαΐου) μπαίνει «κόφτης» στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων ανάλογα με την προέλευση της οφειλής. Χρέη που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις, για έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.) θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, τα νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται σε 104.000, ενώ οι συνολικές οφειλές τους που μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη.

«Εισιτήριο» για τη νέα ρύθμιση εξασφαλίζουν και όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 ή των 24 μηνιαίων δόσεων, ενώ «εκτός τειχών» θα μείνουν οι οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία αλλά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οσες βέβαια εταιρείες δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.

Οπως με τις προηγούμενες ρυθμίσεις έτσι και σε αυτήν όσοι φορολογούμενοι ενταχθούν προστατεύονται από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση. Το θετικό βέβαια είναι η χαμηλή μηναία δόση: μόλις 30 ευρώ – ποσό που δεν είναι απαγορευτικό για τα εκατομμύρια των οφειλετών.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως εξής:

■ Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, στην κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

■ Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

■ Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων απ’ ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

■ Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2. Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

■ Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.

■ Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.) θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

■ Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.

■ Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και στους τόκους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

  • 1. Εστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ).
  • 2. Εστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής: Εως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι μηδενικός.

    Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ x 4% = 200 ευρώ.

    Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ x 6% = 300 ευρώ.

    Για τα τελευταία επιπλέον 1.000 ευρώ x 8% = 80 ευρώ.

    Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.

    Αρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 ευρώ.

    Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620.

    Αρα, η ρύθμιση είναι στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

  • 3. Εστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ, οφειλή 6.000 ευρώ και ένα τέκνο.

    Η ρύθμιση γίνεται ως εξής: Εως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

    Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ x (4-1)=3% = 150 ευρώ.

    Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ x (6-1)=5% = 250 ευρώ.

    Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ x (8-1)=7% = 350 ευρώ.

    Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ x (10-1)=9% = 450 ευρώ.

    Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.

    Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 ευρώ.

    Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.

    Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.