ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τη δέσμευση ότι θα εργαστούν με μεθοδικότητα, συνέπεια, διαφάνεια και «επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος» αναλαμβάνει εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΕΛΠΕ. Φιλοδοξία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Τσοτσορός, είναι «να συμβάλουμε στη ρεαλιστική μετάβαση από τον “μύθο” των αμύθυτων κοιτασμάτων στην “πραγματικότητα”».

Η πρώτη σύμβαση αφορά τη θαλάσσια περιοχή «ΙΟΝΙΟ», νότια της Κέρκυρας, όπου η «Ελληνικά Πετρέλαια» συμπράττει σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην «Περιοχή 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με αποκλειστικό διαχειριστή την ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εντός του καλοκαιριού θα υπογραφούν στα Χανιά και οι άλλες δύο συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα για τις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

«Ουσιαστικά, κλείνει με αυτόν τον τρόπο ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και σε 2 έως 4 χρόνια θα υπάρχει μια πρώτη ισχυρή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των εγχώριων κοιτασμάτων» υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης, τονίζοντας τον αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ενεργειακών εξελίξεων που συντελούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου παραχωρήσεων, τα ΕΛΠΕ θα έχουν υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, καθώς ο όμιλος, όπως είπε, θα συμμετάσχει σε 9 από τις συνολικά 12 παραχωρήσεις και όπως τόνισε ο Στ. Τσοτσορός, η στρατηγική συνεργασία με τη Repsol, αλλά και οι συμπράξεις με την Total, την ExxonMobil και την Edison καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας προς τον όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» και επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας ανακτά το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο.

«Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η έρευνα για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο έχει επανεκκινήσει. Το διεθνές ενδιαφέρον στους πρόσφατους διαγωνισμούς ήταν αξιόλογο, με δεδομένα τόσο τις σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί μια καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή», τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ.

Τις συμβάσεις συνυπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια» Στάθης Τσοτσορός, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ο Mikel Erquiaga της Repsol (director of global new ventures) και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, εκπρόσωποι της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, καθώς και οι περιφερειάρχες, Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.