• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 27.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.3°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 26.9°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.5°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 25.5°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 25.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  60%

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να διαμορφώνεται το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τα 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία

 • A-
 • A+

Την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς μέχρι το ΕuroWorking Group της Δευτέρας για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς –ώστε να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου– επιζητά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ωστόσο για πρώτη φορά χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε μονομερή νομοθέτηση αν συνεχιστούν οι ατέρμονες πιέσεις για δραστική μείωση των δανειοληπτών που θα επωφεληθούν από το νέο πλαίσιο.

Στη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία του σχεδίου και στις συζητήσεις μπαίνει σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, που βρίσκεται στην Αθήνα για συνέδριο της Ε.Ε. και του ΙΟΒΕ, ώστε να… γεφυρωθούν πολιτικά οι διαφορές κυβέρνησης - θεσμών.

Κι αυτό γιατί το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης θα δημιουργήσει γενικότερες αναταράξεις, με πιθανότερη μια νέα αναβολή της απόφασης του Εurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Και πιθανότατα μια «κίτρινη» κάρτα στη νέα μεταμνημονιακή αξιολόγηση και πρόκληση «νευρικότητας» στις αγορές.

Επί του παρόντος και μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και «δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», όπως τόνιζε πηγή πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση.

Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν υποχωρήσεις και από την άλλη πλευρά, δηλαδή τους θεσμούς.

Περιθώρια

Αυτό που έχει διαφανεί από την κυβερνητική πλευρά, με την οποία συντάσσονται πλήρως και οι τράπεζες, είναι ότι ο συμβιβασμός δεν μπορεί να περιλαμβάνει δραστική μείωση των ορίων-προϋποθέσεων υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας, με δεδομένο μάλιστα ότι τα περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις, ύψος ακίνητης περιουσίας πέραν της πρώτης κατοικίας) περιορίζονται στο μισό, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

Προσώρας, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μειώσει το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να τα «κρατήσει» εντός του πλαισίου προστασίας, κόντρα στις αντιρρήσεις των θεσμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, εκεί είναι και η «κόκκινη» γραμμή, καθώς δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει την περίμετρο με «ψαλίδι» στην αντικειμενική αξία των 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά, ούτε να μειώσει κάτω από τις 130.000 ευρώ το υπόλοιπο του δανείου.

Οι θεσμοί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τα 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια (από 250.000 ευρώ) και το ύψος της οφειλής να είναι μέχρι 100.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ).

Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα στα 130.000 ευρώ και το ύψος της οφειλής στα 50.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις οι… έχοντες.

Η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πάντως εστιάζεται στο γεγονός ότι το νέο πλαίσιο, που ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις, αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων – εκτιμάται ότι βάσει της συμφωνίας με τις τράπεζες μπορούν να υπαχθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Και το «εργαλείο» αυτό σε συνδυασμό με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βασίζεται σε πρόταση του ΤΧΣ, και σε δεύτερο χρόνο με αυτό της ΤτΕ, θα βοηθήσει τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία να επιταχύνουν τις προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε ολιστικά το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων και γενικότερα του ιδιωτικού χρέους», σημείωνε αξιωματούχος του κυβερνητικού επιτελείου.

Ρυθμίσεις

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ελληνικές πηγές εξηγούν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους και ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
Στη μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και...
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
Εξ αποστάσεως θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, αλλά και η επιθετική αντιμετώπιση των «κόκκινων»...
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
​Το σενάριο αυστηροποίησης των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, όταν και λήγει ο νόμος Κατσέλη, φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι δανειστές δεν...
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πολύ φιλικό... fund
Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, βρίσκονται οι αναφορές του πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για την...
Ενα πολύ φιλικό... fund

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας