Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλώς τα παιδιά τα δικά μας

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλώς τα παιδιά τα δικά μας

  • A-
  • A+
Με τα τεχνικά κλιμάκια να προηγούνται και πριν κλείσει ο δεύτερος εκκινούν τον τρίτο κύκλο μεταμνημονιακής εποπτείας προκειμένου να... μας προετοιμάσουν για τα προσεχή Eurogroup και EuroWorking Group στα οποία αναμένεται να ξεκλειδωθεί η δόση του ενός δισ.

Πριν ακόμη προλάβει να κλείσει η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία έχει κολλήσει στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχοντας μπλοκάρει έτσι και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, οι θεσμοί παίρνουν πρόωρα θέση για τον τρίτο κύκλο μεταμνημονιακής εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Η κάθοδός τους στην ελληνική πρωτεύουσα σηματοδοτεί την επίσημη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου και αμέσως μετά το EuroWorking Group (EWG) της 25ης Μαρτίου που θεωρείται «κομβικό» για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s).

Τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν νωρίτερα στην Αθήνα για να «χτενίσουν» όλο το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα που θα είναι σε εκκρεμότητα καθώς δεν θα περιοριστούν μόνο σε αυτά που συνδέονται με τον νέο μεταμνημονιακό έλεγχο. Επί της ουσίας, η τεχνική αντιπροσωπεία έρχεται στη χώρα μας έχοντας διπλή αποστολή: αφ’ ενός να τσεκάρει και να προετοιμάσει την ελληνική πλευρά για την άτυπη σύνοδο στο Βουκουρέστι όπου θα συνεδριάσει για τη δόση του 1 δισ., αφ’ ετέρου να διαμορφώσει την «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν σε υπουργικό επίπεδο.

Οι θεσμοί ξανάρχονται για αξιολόγηση της οικονομίας

Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ., η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και ο «φάκελος χρηματοοικονομικά» (π.χ. εάν μειώνονται οι περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων που είχαν ενταχθεί στον παλαιό νόμο Κατσέλη, πώς λειτουργεί το νέο σχήμα για τα «κόκκινα» δάνεια-APS). Οι δανειστές θα έρθουν με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ενώ επικεφαλής της αποστολής θα είναι το στέλεχος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Τον Ιρλανδό αξιωματούχο θα τον δούμε και νωρίτερα στην Αθήνα δίνοντας το «παρών» στο συνέδριο που διοργανώνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ΙΟΒΕ. Θέμα του συνεδρίου είναι η «Ενσωμάτωση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα είναι ο νέος ρόλος της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, οι επενδυτικές προκλήσεις, η διαμόρφωση φιλικού ρυθμιστικού πλαισίου προς τις επιχειρήσεις και την καινοτομία κ.ά.

Στον τρίτο κύκλο αξιολόγησης θεωρείται πολύ πιθανό η ελληνική πλευρά να ξεδιπλώσει παράλληλα τα σχέδιά της για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες το 1 δισ. ευρώ της δόσης από τα ANFA’s θα κατευθυνθεί μαζί τα 5 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τις δύο πρόσφατες εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων (5ετές, 10ετές) για την εξόφληση ακριβών υποχρεώσεων της χώρας προς το Ταμείο. Ο διεθνής οργανισμός στην έκθεση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς.

Οι οφειλές προς το ΔΝΤ ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που απομένουν συνολικά προς εξόφληση έχουν περιοριστεί στα 7,7 δισ. ευρώ. Η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024 και μαζί με αυτήν η «στενή σχέση» της χώρας με το Ταμείο (θα περιοριστεί στις γνωστές εκθέσεις του άρθρου 4).

Από αυτό το ποσό, τα 4,7 δισ. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο 4,9%. Και αυτό διότι το ΔΝΤ υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ αναλογικά με τη «συμμετοχή» της στο Ταμείο. Η συμμετοχή της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, οπότε το τμήμα του δανείου που ξεπερνά κατά τουλάχιστον τρεις φορές τη συμμετοχή εκτοκίζεται με επιτόκιο 4,9%.

Πρόωρη εξόφληση

Αυτό το τμήμα του δανείου θέλει να εξοφλήσει πριν από τη λήξη του η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση το όφελος για τον προϋπολογισμό, που υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα είναι από τη διαφορά του επιτοκίου που πληρώνει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ με αυτό που δανείστηκε από τις αγορές.

Εκτός από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, στα σχέδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου περιλαμβάνεται και η πρόωρη εξόφληση χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για δάνεια που φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ και η αντικατάστασή τους με φτηνότερα θα επιφέρει εξίσου σημαντική μείωση του ετήσιου ποσού για τους τόκους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου
​Το «πράσινο φως» για τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης που πιθανότατα θα λάβει η χώρα μας τρεις ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «άναψαν» χθες από το Ελσίνκι οι εκπρόσωποι των υπουργών...
Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 10 μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας για το 2019
H τοποθέτηση του πήχη της ανάπτυξης στο 2,5% για το 2019 και μάλιστα σε μια χρονιά που θα πραγματοποιηθούν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, δημοτικές, εθνικές εκλογές) είναι το «νούμερο ένα» στοίχημα...
Οι 10 μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας για το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα συν και τα πλην της συμφωνίας
Το Eurogroup διασφαλίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και δημιουργεί τον καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032, αλλά δεν οδηγεί στον απεγκλωβισμό από την εποπτεία των δανειστών, απαιτεί επίσπευση των...
Τα συν και τα πλην της συμφωνίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
Μεγάλες προκλήσεις, από φέτος τον Αύγουστο, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πορευόμενη προς την έξοδο από τα μνημόνια. Οι αναγκαιότητες της νέας αξιολόγησης τη βάζουν πολύ νωρίς στην... πρίζα. Το πρώτο...
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για mega-δόση και QE
​Με το σενάριο μιας συμφωνίας όπου το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα να κερδίζει έδαφος, μπαίνει η κυβέρνηση στην ευθεία για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή...
Οι τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για mega-δόση και QE
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρά σημάδια σύγκλισης σε μεγάλα «αγκάθια»
Στην ομάδα των δανειστών χθες, ενσωματώθηκαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)...
Μικρά σημάδια σύγκλισης σε μεγάλα «αγκάθια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας