Μπροστά από τους επικαιροποιημένους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που θα θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θέλει να είναι η Eurobank. O στόχος είναι να μειώσει το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο στο 15% μέχρι το 2021, πολύ χαμηλότερα από το 45% που ήταν στο τέλος του 2016.
Το σχέδιο, όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, είναι φιλόδοξο αλλά «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», καθώς λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα της τράπεζας στα προ προβλέψεων έσοδα «είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επίπτωση στην κεφαλαιακή μας βάση».
Οπως υπενθυμίζει το Reuters, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, ως ποσοστό του συνόλου του χαρτοφυλακίου τους, ανήλθε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου στα 88,6 δισ. ευρώ ή στο 47,6%.
Η βασική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου και, όπως παραδέχεται ο Φ. Καραβίας, αυτό θα είναι το σημαντικότερο τεστ για φέτος. Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι επί του συμφωνημένου με τους επόπτες αυστηρού, συγκεκριμένου και λογικού σχεδίου, η Eurobank είχε υπεραπόδοση το 2017. «Εχουμε σε ισχύ ένα ισχυρό και βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και είμαστε σε πορεία να το ξεπεράσουμε ξανά φέτος» ανέφερε ο Φ. Καραβίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, η Eurobank πρέπει να μειώσει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα 15,6 δισ. ευρώ φέτος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τράπεζας δηλώνει πως είναι σίγουρος ότι ο στόχος θα ξεπεραστεί και το σύνολο θα υποχωρήσει στα 15,3 δισ. ευρώ.
H Eurobank ετοιμάζεται να προχωρήσει στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, ενέργεια που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019 και η συναλλαγή, αυτή σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία, όπως οι αναδιαρθρώσεις και οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων, θα βοηθήσουν την τράπεζα να πετύχει τον στόχο της για μείωση των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2019.
