Εξοδο από την άκρως προβληματική υπόθεση της Folli Follie (FFG) δρομολογούν οι τράπεζες καταγγέλλοντας τις δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 45,6 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως καλυμμένες με ενέχυρα και ειδικότερα με το 35,5% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα που είναι μια κερδοφόρος εταιρεία.
Ωστόσο η κίνηση των τραπεζών ήταν αναμενόμενη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Folli Follie, τον περασμένο Ιούλιο, να προσφύγει στις πρόνοιες του 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της.
Για τον όμιλο της FFG, o άμεσος κίνδυνος δεν ήταν άλλος από τους ομολογιούχους που έχουν στα χέρια τους ομολογίες ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Ο κάθε πιστωτής πάντως έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασής του και η FFG βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης μαζί τους.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες προχώρησαν στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων ώστε να μη στραφούν εναντίον τους οι ομολογιούχοι και μπλοκάρουν το ενέχυρο (το 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα). Ετσι, στην προγραμματισμένη για αύριο κύρια συζήτηση της αίτησης προστασίας της Folli Follie από τους πιστωτές της στο Μονομελές Πρωτοδικείο, οι τράπεζες θα ζητήσουν την εξαίρεση του συγκεκριμένου ενέχυρου. Εκεί θα διαφανούν και οι προθέσεις των ομολογιούχων.
Ενα άλλο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο είναι να προχωρήσουν οι τράπεζες στην πώληση του 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα ώστε να απεμπλακούν άμεσα από το σίριαλ της FFG.
Η ομάδα των μετόχων που σήμερα κατέχει το 54% της κερδοφόρου εταιρείας και έχει το δικαίωμα προτίμησης, φέρεται να έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχουν οι τράπεζες.
Αναλυτικά τα δάνεια που κατήγγειλαν οι τράπεζες: Alpha Bank δάνειο ύψους 5.057.999,77 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 21.497.428,29 ευρώ και 2.552.996 δολαρίων, η Eurobank Ergasias δάνειο 6.503.683,33 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς δάνειο 10.034.651,53 ευρώ.
