ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Γνώστης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς απολάμβανε τον καφέ του και τη λιακάδα, σε μαρίνα της Αττικής, μπροστά σε αραγμένα πολυτελή σκάφη διαφόρων μεγεθών, για τη συντήρηση των οποίων απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Μπορεί να μη γνώριζε τους ιδιοκτήτες τους, αλλά έδινε πολλές πιθανότητες τουλάχιστον το 40% αυτών να είχε ένα «κόκκινο» δάνειο και το 90% καταθέσεις στο εξωτερικό.

Λίγο πιο πέρα, δύο ζευγάρια συζητούσαν για τα στεγαστικά τους, για τα λεφτά που τους χρωστάει το αφεντικό, τα έξοδα των παιδιών που πρέπει να πάνε κατασκήνωση γιατί τώρα που τελείωσαν τα σχολεία δεν έχουν πού να τα «αφήσουν» όταν πάνε στη δουλειά για να πάρουν τον μισθό των 1.000-1.500 ευρώ κ.λπ.

Στο εύλογο ερώτημα για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η απάντηση ήταν: «Για πολλούς από αυτούς –δείχνοντας τους “κόκκινους” σκαφάτους– όχι για πολύ».

Αποτελεί κοινό μυστικό λοιπόν στην επιχειρηματική και τραπεζική «Ιερουσαλήμ» ότι τα μεγάλα distress funds, τα μεγάλα κοράκια, θα δηλώσουν δυναμικό «παρών» στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες και θα υπάρξει «βίαιη» αλλαγή στον επιχειρηματικό χάρτη.

Τα μεγάλα κοράκια δεν αστειεύονται και, εκτός από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, θα βάλουν «πόδι» και στις επιχειρήσεις, των οποίων οι μέτοχοι και οι διοικήσεις θα πρέπει να είναι απολύτως συνεργάσιμοι.

Από την άλλη πλευρά κάποιοι επιχειρηματίες δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι μόνο με τα μεγάλα κοράκια, αλλά και με τη Δικαιοσύνη και, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, «μην εκπλαγείτε αν οι επιχειρηματικές ειδήσεις βγαίνουν από την Εισαγγελία».

Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δάνειων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων δανείων και όχι απλώς πουλώντας πακέτα καταναλωτικών.

Απόδειξη της πίεσης που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες σε αυτή την κατεύθυνση είναι ότι σε επίπεδο ευρωζώνης μέχρι το 2019 θα πρέπει να έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ, από τα 720 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από αυτά τα 90 δισ. ευρώ, περίπου 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να πουληθούν από ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι διοικήσεις τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερχονται εκπλήξεις

Ετσι, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 επιφυλάσσει εκπλήξεις σε εκείνους που συνεχίζουν να παίζουν κρυφτούλι με τις τράπεζες, οι οποίες γνωρίζουν ουκ ολίγες περιπτώσεις επιχειρηματιών που ασπάζονται με θρησκευτική ευλάβεια το δόγμα «Στην Ελλάδα τα θαλασσοδάνεια, στους “παραδείσους” οι καταθέσεις».

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται πραγματικά σε δεινή κατάσταση λόγω της παρατεταμένης κρίσης ή ότι δεν υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των τραπεζών και του πολιτικού συστήματος, που χρησιμοποιούσε την επιρροή του ώστε να χορηγούνται πιο… φιλικά δάνεια.

Ωστόσο η υπόθεση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων δεν είναι εύκολη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκονται πάνω από δύο τράπεζες –συνήθως και οι τέσσερις–, που έχουν χορηγήσει διαφορετικά ποσά έναντι διαφορετικών εξασφαλίσεων.

Ετσι η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των δανείων είναι δύσκολη υπόθεση.

Στη διατραπεζική πλατφόρμα ΝPL Forum, που έχει στόχο τις από κοινού μεταξύ τραπεζών αναδιαρθρώσεις δανείων, βρίσκονται «κόκκινα» συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, που αφορούν 106 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μέχρι σήμερα συμφωνία μεταξύ των τραπεζών έχει προκύψει για δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ που αφορούν μόλις 4 περιπτώσεις, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες ώστε να ρυθμιστούν οφειλές συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ.