Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φταίει ο... Χατζηπετρής για την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ

  • A-
  • A+

Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ανεξάρτητης τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη... βιβλική κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ τον περασμένο Ιούνιο, αλλά έξι μήνες μετά δεν φαίνεται να μας κάνει σοφότερους, ενώ καταλήγει σημειώνοντας πως όταν υπάρχουν δυσμενείς παράγοντες «δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης αυτών».

Η επιτροπή είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, αμέσως μετά την κατολίσθηση, στις 10 Ιουνίου 2017, με αποκλειστικό αντικείμενο τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης για τη διερεύνηση σε βάθος των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το συγκεκριμένο γεγονός.

Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα, από τη λεπτομερή επισκόπηση και ανάλυση των πολυάριθμων στοιχείων που παραχωρήθηκαν στην επιτροπή προέκυψε ότι η κατολίσθηση οφείλεται σε συνδυασμό της δυσμενούς επιρροής των εξής κύριων παραγόντων:

● Την παρουσία στρώσεων υλικών με χαμηλή αντοχή εντός των γεωλογικών σχηματισμών που περιβάλλουν το κοίτασμα του λιγνίτη.

Την παρουσία ρηγμάτων που καθόρισαν μερικώς και χωρίς να ενεργοποιηθούν τη γεωμετρία της κατολίσθησης.

Την παρουσία (υπό πίεση) υπόγειων υδροφορέων κάτω από το δάπεδο του ορυχείου.

Την τμηματική ανάπτυξη υδατικών πιέσεων από την εισροή υδάτων στα ρήγματα και τις ρωγμές του περιβάλλοντος του ορυχείου. Τα συγκεκριμένα ύδατα προέρχονται κυρίως από τον επιφανειακό υδροφορέα, αλλά και δευτερευόντως από τα όμβρια ύδατα.

Τη γεωμετρία και τις επιμέρους κλίσεις του μετώπου εξόρυξης.

Η επιτροπή επισημαίνει καταλήγοντας ότι η ύπαρξη των προαναφερόμενων παραγόντων ήταν υπό συνεχή διερεύνηση, ωστόσο «δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης αυτών».

Το πολυσέλιδο πόρισμα διαβιβάστηκε βεβαίως στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στις δικαστικές αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση του συμβάντος.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι δεν παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις... Αυτά που η επιτροπή λέει με «επιστημονικό τρόπο» ήταν λίγο-πολύ γνωστά στους περιοίκους και ζητούσαν από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ να λάβουν μέτρα. Εκείνοι όμως τους διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όπως καταγγέλλουν.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αναργύρων, Γιώργος Τσισμαλίδης, είχε επισημάνει ότι εδώ και χρόνια υπήρχε μεγάλη κοροϊδία για το θέμα.

«Λίγες μέρες πριν από την καταστροφή οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ μας είχαν πει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό, απλά τα ρήγματα πέφτουν σιγά σιγά. Τους ζητήσαμε να μας το δώσουν γραπτώς και δεν απάντησε κανένας. Μερικές μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν στην Κοζάνη και δεν ήρθε δέκα χιλιόμετρα από το χωριό μας να δει τι συμβαίνει. Πέρα από οτιδήποτε άλλο λοιπόν, υπάρχουν ευθύνες», ανέφερε.

Κάτοικος Αναργύρων, ο Βασίλης Σιδηρόπουλος είχε καταγγείλει την επομένη της τεράστιας κατολίσθησης:

«Ο διευθυντής των ορυχείων της ΔΕΗ μας είχε πει ότι το τελευταίο σπίτι είναι 500 μέτρα από κει που υπάρχει το πρόβλημα και διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Η αλήθεια είναι ότι τα σπίτια απέχουν 150 μέτρα. Στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι ίδιοι που έλεγαν ότι έχουμε πρόβλημα μετά τα άλλαζαν κι έλεγαν ότι δεν κινδυνεύουμε».

Η εικόνα σήμερα

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, το Αμύνταιο έζησε εικόνες Αποκάλυψης από την τεράστια κατολίσθηση του ορυχείου της ΔΕΗ. Αποκολλήθηκαν μάζες 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων!

Οι κάτοικοι του οικισμού Αναργύρων που επλήγησαν από την καταστροφή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε ξενοδοχεία γιατί κάποιοι αρνούνταν να δουν ένα πρόβλημα που υπήρχε από το 2011, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους.

Εξι μήνες μετά το βιβλικό συμβάν, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αναργύρων, Γιώργο Τσισμαλίδη, ο φόβος και η ανησυχία υπάρχουν ακόμη στον οικισμό για 50 από τις 75 οικογένειες που ζούσαν εκεί.

Περίπου 25 μετακόμισαν κυρίως στην Πτολεμαΐδα, καθώς έπρεπε ώς τα τέλη Οκτωβρίου η περιοχή να εκκενωθεί. Οι άλλοι όμως δεν έχουν φύγει ακόμη.

«Δεν είναι εύκολο να αφήσεις πίσω όλη τη ζωή σου και να φύγεις. Πολλοί δεν βρίσκουν σπίτια για να μετακομίσουν είτε στην Κοζάνη είτε στην Πτολεμαΐδα. Ακόμη δεν έχουμε πάρει απαντήσεις τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που έχουν περιουσίες κι έχουν κάνει επενδύσεις στην περιοχή. Υπάρχουν κι άλλοι επαγγελματίες. Θα πάρουν αποζημιώσεις και πότε; Μόνο τα λεφτά του ενοικίου πληρώνει η ΔΕΗ», λέει στην «Εφ.Συν.».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναίμακτη καταστροφή
Εικόνες αποκάλυψης στο Αμύνταιο από τεράστια κατολίσθηση ορυχείου της ΔΕΗ. Αποκολλήθηκαν μάζες 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων! Σε ξενοδοχεία διανυκτερεύουν οι κάτοικοι του οικισμού των Αγίων Αναργύρων που...
Αναίμακτη καταστροφή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία της ΔΕΗ με το ορυχείο Αχλάδας
Με τη συμφωνία που πέτυχε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου στην Αχλάδα γίνεται πλέον βιώσιμη η εγκατάσταση της Μελίτης και ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των...
Συμφωνία της ΔΕΗ με το ορυχείο Αχλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετέωρο παραμένει το μέλλον της ΕΒΖ
Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει τελικά επενδυτής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ● «Η νέα καλλιεργητική χρόνια θα γίνει» και «θα δοθούν άμεσα ένα εκατομμύριο ευρώ» στους τευτλοπαραγωγούς...
Μετέωρο παραμένει το μέλλον της ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΘ αλλάζει όψη
Γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο για το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης προβλέπει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των 167 σελίδων που...
Η ΔΕΘ αλλάζει όψη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τα «γεράκια» του real estate καραδοκούν...
Σε αναζήτηση πιθανού επενδυτή, δημοσιεύτηκε χτες πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, οι εργαζόμενοι της οποίας κάθονται ήδη σε αναμμένα κάρβουνα. Σε πιο δεινή θέση οι...
Και τα «γεράκια» του real estate καραδοκούν...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατάληψη επ' αόριστον στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη
Με βάρδιες οι 2,5 χιλιάδες αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν αποκλεισμένα τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην πλατεία Αριστοτέλους, ώσπου να δοθούν λύσεις και να πάρουν τα χρήματα τους....
Κατάληψη επ' αόριστον στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας