Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σχέδιο ρύθμισης για τις οφειλές 81.715 δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, των οποίων το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα 1,463 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, το σχέδιο έχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και οι δανειολήπτες με συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ, θα θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική απόφαση από τον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις των οφειλών».

«Μιλάμε για κούρεμα και της βασικής οφειλής, έως 6.000 ευρώ κλείνουν την οφειλή τους, είναι, δηλαδή, σαν να εξόφλησαν το δάνειό τους, διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και λοιποί τόκοι, προβλέπονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τους ανέργους που θα μπορούν να έχουν μία περίοδο αποπληρωμής με πάγωμα για τρία χρόνια, εφόσον είναι άνεργοι, παράταση στην αποπληρωμή, καθώς και γενναίες εκπτώσεις και στη βασική οφειλή, εφόσον είναι πολύτεκνοι» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ρυθμίζονται οι οφειλές 81.715 δανειοληπτών του τ. ΟΕΚ, των οποίων το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα 1,463 δισ. ευρώ».

Όπως εξήγησε, η οικονομική κρίση επέφερε μείωση εισοδημάτων και αδυναμία αποπληρωμής χρεών, «διογκώνοντας υπέρμετρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που επαυξήθηκαν περαιτέρω με υψηλούς τόκους υπερημερίας».

Το σχέδιο της ομάδας εργασίας ΟΑΕΔ-υπουργείου Εργασίας, που ομόφωνα ενέκρινε χθες το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει τη βάση Υπουργικής Απόφασης, ανέφερε, στοχεύει «στην ανακούφιση των δανειοληπτών από υπέρογκα χρέη, ατόμων που αδυνατούν αντικειμενικά να τα αποπληρώσουν, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Η ρύθμιση αφορά όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ τόσο επισκευής-αποπεράτωσης-επέκτασης κατοικιών όσο και αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας, όπως, επίσης και τις οφειλές δικαιούχων από συμβάσεις παραχώρησης διαμερισμάτων που είχε αγοράσει ο τέως ΟΕΚ στην ελεύθερη αγορά (ΠΑΚΑΔΙ, διαμερίσματα σε οικισμούς).

«Με τις ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του δεύτερου μεγάλου και χρόνιου προβλήματος που παρέλαβε ο ΟΑΕΔ από τον τέως ΟΕΚ, μετά από αυτό των εργατικών κατοικιών» επισήμανε η Μαρία Καραμεσίνη.