Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου και η αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο τέλος του έτους, όπως προανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις, που θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια έως και 15.000 ευρώ με ειδικούς όρους, ώστε «να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υποστήριξη της αντίστοιχης γαλλικής (και σε επίπεδο τεχνογνωσίας) αλλά και άλλων ευρωπαϊκών που θα συμβάλουν χρηματοδοτικά.

«Η τράπεζα θα λειτουργήσει λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή εμπειρία από τη λειτουργία παρεμφερών οργανισμών, χωρίς να ανταγωνίζεται αλλά, απεναντίας, να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις εμπορικές τράπεζες, καλύπτοντας κενά χρηματοδότησης στα οποία, εκ των πραγμάτων, οι τράπεζες αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη.

Χθες εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας συζήτησε για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής αναπτυξιακής τράπεζας China Development Bank (CDB), Li DongΥa (γενικό διευθυντή διεθνούς συνεργασίας για την Ευρασία), ο οποίος εξέφρασε και την πρόθεση ίδρυσης γραφείου της CDU στην Αθήνα.

Μια ακόμη επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα καλύπτει νέες μορφές επιχειρήσεων, οι οποίες είναι «προϊόν» της κρίσης, καθώς αποτέλεσαν διέξοδο για χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Ετσι, στο προσεχές διάστημα προχωρεί η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την επαναλειτουργία υπό πτώχευση, πτωχευμένων και εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους που θα διευκολύνει στους εργαζόμενους να τις αναλάβουν.

Συνεταιρισμοί

Στόχος είναι η ανάπτυξη κοινωνικών-συνεταιριστικών εγχειρημάτων να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Τις επόμενες ημέρες, τα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης θα συγκροτήσουν Ομάδα Εργασίας, η οποία θα ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εξετάζονται η αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία και διεθνείς πρακτικές.

Στόχος είναι στις αρχές του 2018 να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα συμπληρώσει το πλαίσιο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα που αφορούν από χορήγηση μικροδανείων μέχρι εγγυητικές επιστολές.

Αυτό ωστόσο που έχει κάνει σαφές με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η κυβέρνηση, όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ουσίας, είναι ότι η προστασία των εργαζομένων και η αναβάθμιση της εργασίας αποτελεί κεντρικό άξονα της αναπτυξιακής στρατηγικής.

«Η εργασιακή “ζούγκλα” δεν αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά μοχλό ποιοτικής οπισθοδρόμησης και παγίδευσης της οικονομίας σε δραστηριότητες χαμηλής ειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά στην αυξημένη απασχόληση, τις ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε ένα περιβάλλον σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και θέσπισης κανόνων προστασίας τους από την εργοδοτική αυθαιρεσία», ήταν το σαφές μήνυμα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη από τη Θεσσαλονίκη.