«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων κρατών μελών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς να σχολιάσει την κριτική, που άσκησε ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ κατά της Επιτροπής και κατ’ επέκταση στον πρόεδρο Ζάν Κλοντ Γιούνκερ για τη χαλαρή στάση, που έχει επιδείξει απέναντι στο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας και τα ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης σύστησε στην Κομισιόν «να προσέξει λίγο περισσότερο την αξιοπιστία της» στο θέμα της τήρησης από τα κράτη μέλη του περίφημου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή λιτότητας, που επέβαλε η Άνγκελα Μέρκελ στην Ε.Ε.
Είναι φανερό ότι ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ μιλά εκ μέρους του Βερολίνου και συγκεκριμένα του Γερμανού υπουργού, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν έχει κρύψει τη δυσφορία του για τη χαλαρή αντιμετώπιση της Γαλλίας από την Επιτροπή. Ο ίδιος δεν κάνει ούτε ένα βήμα χωρίς την άδεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο θεωρεί μέντορά του…
Ο Ολλανδός, όμως, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν μεγάλες συμπάθειες μεταξύ των δύο ανδρών, από την εποχή που ο Λουξεμβούργιος ήταν πρόεδρος της ευρωζώνης.
Οι κατηγορίες του Ντάϊσελμπλουμ για την προτίμηση του Γιούνκερ στο κονιάκ όταν προέδρευε τις συνεδριάσεις των 19 είναι ακόμη νωπές. «Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας», αναφέρει ο Ολλανδός στη συνέντευξή του.
Για να προσθέσει :«Θα ήταν σοφό, εάν η Επιτροπή πρόσεχε λίγο παραπάνω την αξιοπιστία της. Εμείς τα κράτη μέλη χρειαζόμαστε έναν αντικειμενικό κριτή ο οποίος να διαφυλάσσει το Σύμφωνο».
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι εάν η Επιτροπή εξακολουθήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» ξανά και ξανά, στο τέλος η Ευρωζώνης θα καταντήσει μια «τυφλή νομισματική ένωση».
Ο πρόεδρος του Eurogroup, πάντως, είχε και αρκετά… καλά λόγια να πει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ματέο Ρέντσι. Τους χαρακτήρισε ως «πραγματικούς μεταρρυθμιστές» και δήλωσε ότι τρέφει μεγάλο θαυμασμό και για τους δύο γιατί «προωθούν διαπραγματεύσεις και κατορθώνουν να παραμείνουν στην εξουσία».
Μάλιστα, απέδωσε τα… εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή «συμμορφώθηκε» τονίζοντας ότι «είμαι σοσιαλδημοκράτης και θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πιο εύγλωττο παράδειγμα. Προέρχεται από την άκρα αριστερά και εξελέγη πέρυσι αφού πρώτα υποσχέθηκε το ακατόρθωτο. Όμως έπειτα από μια κρίση το διόρθωσε. Το κόμμα του έγινε ειλικρινές και εξελέγη για δεύτερη φορά με διαφορετική εντολή. Τρέφω μεγάλο θαυμασμό γι΄αυτόν και τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι. Προωθούν μεταρρυθμίσεις και καταφέρνουν να παραμείνουν στην εξουσία».
