Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πλαίσιο μέτρων που δίνουν έμφαση στην ενεργειακή αυτοπαραγωγή και στις ενεργειακές κοινότητες παρουσίασαν η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Καθαρή και Δίκαιη Μετάβαση Τερέσα Ριμπέρα και ο επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γιόργκενσεν.

Βεβαίως, η φιλοδοξία για την αυτοπαραγωγή ακούγεται ως ειρωνεία αν πάρει υπόψη κανείς την έκθεση που μόλις προχθές Δευτέρα παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ονειρο απατηλό προς το παρόν το όραμα της Ε.Ε. για παραγωγή ενέργειας από τους πολίτες». Το ΕΕΣ καταλόγιζε στην Ε.Ε. ασαφείς κατευθυντήριες γραμμές που δεν επιτρέπουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ενώσεων ιδιοκτητών πολυκατοικίας, καθυστερήσεις στις συνδέσεις με το δίκτυο και έλλειψη κινήτρων για αποθήκευση που βάζουν στον πάγο έργα που αφορούν ενεργειακές κοινότητες.

Οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα περίπου 36% υψηλότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2020, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 68%, τονίζει η Επιτροπή, που υπενθυμίζει και την επιμονή της ενεργειακής φτώχειας, εξαιτίας της οποίας 42 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν το 2024 να θερμάνουν επαρκώς το σπίτι τους τον χειμώνα.

Η Επιτροπή πρότεινε μέτρα για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας, καλώντας τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι οι προμηθευτές παρέχουν στους πελάτες συμβουλές με βάση τα πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης. Παράλληλα η Επιτροπή παρουσίασε τη νέα Στρατηγική Επενδύσεων για την Καθαρή Ενέργεια, με στόχο την κινητοποίηση μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ε.Ε. οι επενδύσεις στον τομέα θα πρέπει να φτάσουν τα 660 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2026-2030 και να αυξηθούν στα 695 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2031-2040. Και με δεδομένο ότι τα δημόσια κονδύλια δεν επαρκούν για την κάλυψη αυτών των αναγκών, θα πρέπει να λειτουργούν κυρίως ως καταλύτης για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, η ένωση των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών της Ε.Ε., η Eurelectric, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Μαρτίου στην οποία η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόσθετες παρεμβάσεις στο σύστημα διαμόρφωσης των τιμών ρεύματος, παρουσίασε νέα μελέτη με την οποία προσπαθεί να τεκμηριώσει ότι δεν πρέπει να αγγιχτούν τα χρηματιστήρια ενέργειας και το μοντέλο διαμόρφωσης των χονδρικών τιμών. Κατά την Eurelectric, στην οποία μετέχει και η δική μας ΔΕΗ, η Ευρώπη δεν διανύει νέα κρίση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι χονδρικές τιμές ρεύματος σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022.

Τιμολόγηση

Επίσης, η οριακή τιμολόγηση παραμένει ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για ανταγωνιστικές αγορές εμπορίας. Η παρέμβαση στις αγορές χονδρικής θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Προτάσεις όπως μηχανισμοί επιδοτήσεων φυσικού αερίου ή ο διαχωρισμός των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ΑΠΕ και παραγωγής από ορυκτά καύσιμα, είτε θα οδηγούσαν σε ένα πιο περίπλοκο σύστημα είτε θα αύξαναν τελικά το κόστος για τους καταναλωτές, υπονομεύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καταλήγει η ένωση των Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών.

Πάντως, το μήνυμα του επιτρόπου Νταν Γιόργκενσεν προς τις κυβερνήσεις για δραστική μείωση της φορολογίας στο ρεύμα είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής παρουσίασης, που είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν έφτασε στα αυτιά της ελληνικής κυβέρνησης που διασχίζει άλλα ενεργειακά μονοπάτια, πυρηνικά…