Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.9° 22.4°
1 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.6° 20.5°
1 BF
64%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 20.0°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 19.9°
0 BF
83%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 21.6°
1 BF
68%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
20.1° 18.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.9° 21.8°
2 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 20.1°
2 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
1 BF
44%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
78%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.8° 20.5°
0 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
26.0° 22.7°
1 BF
46%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
70%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.4° 21.7°
2 BF
90%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Artificial Intelligence- AI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ «ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ» ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κίνδυνοι κAI... ευκαιρίες

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέταξε ως μεγαλύτερο κίνδυνο της επόμενης διετίας την παραπληροφόρηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη ● Η ποιότητα των δεδομένων που τροφοδοτούν τα διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση περιεχομένου χειραγώγησης υψηλής ποιότητας, όπως τα deep fakes, με σχετικά χαμηλό κόστος, αποτελούν βαθιά πηγή ανησυχίας καθώς 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι προσέρχονται στις κάλπες φέτος και το 2025.

H γενετική τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί στις ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων να αναλύουν τους κινδύνους αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες που φέρνει η νέα τεχνολογία. Στα σχετικά πάνελ επικρατεί μια αίσθηση αισιοδοξίας καθώς η βελτίωση της παραγωγικότητας και η μείωση του κόστους που υπόσχεται αυτή η τεχνολογία αποτελούν «θείο δώρο» για τη μεγιστοποίηση των μελλοντικών κερδών τους.

Ο Nigel Vaz, διευθύνων σύμβουλος της Publicis Sapient –του ψηφιακού βραχίονα της γαλλικής διαφημιστικής εταιρείας Publicis– τονίζει με ενθουσιασμό ότι η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει ήδη σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 30-40% στην ανάπτυξη λογισμικού. Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «διαφημίζει» την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα.

Εκπαίδευση

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει γραπτό κείμενο, εικόνες, βίντεο και άλλο ποικίλο περιεχόμενο με βάση τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύεται. Είναι η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT της OpenAI, μια εφαρμογή που στους πρώτους δύο μήνες από την κυκλοφορία της τον Νοέμβριο του 2022 έφτασε τους 100 εκατομμύρια χρήστες, πυροδοτώντας αγώνα δρόμου μεταξύ των εταιρειών για να αναπτύξουν τις δικές τους εκδόσεις. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής πλατφόρμας εκπαίδευσης στην υψηλή τεχνολογία Coursera, Τζεφ Ματζιονκάλντα, πέρυσι η εταιρεία του προσέθετε κατά μέσο όρο έναν νέο χρήστη κάθε λεπτό για τα μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης, ένδειξη της διάθεσης του κόσμου για αναβάθμιση των δεξιοτήτων με στόχο την αξιοποίηση της νέας τεχνολογικής επανάστασης.

Απέναντι σε αυτόν τον ενθουσιασμό υψώνονται ωστόσο ήδη μεγάλες ενστάσεις. Η μεγαλύτερη αφορά την ακρίβεια των αποτελεσμάτων αυτής της τεχνολογίας. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέταξε ως μεγαλύτερο κίνδυνο της επόμενης διετίας την παραπληροφόρηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η ποιότητα των δεδομένων που τροφοδοτούν τα διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση περιεχομένου χειραγώγησης υψηλής ποιότητας, όπως τα deep fakes, με σχετικά χαμηλό κόστος, αποτελούν βαθιά πηγή ανησυχίας καθώς 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι προσέρχονται στις κάλπες φέτος και το 2025.

Οι επικριτές λένε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν έως τώρα διαφανείς για την πηγή των δεδομένων των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τους, όπως το ChatGPT, πυροδοτώντας ενστάσεις για την αξιοπιστία τους. «Πήραν δεδομένα από το 4chan (έναν ιστότοπο συζήτησης γνωστό για τον συντονισμό επιθέσεων παρενόχλησης καθώς και για τη διανομή παράνομου και προσβλητικού περιεχομένου) ή δεδομένα από ένα συγκεκριμένο τμήμα του Reddit», υπογραμμίζει ο James Landay, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτά προέρχονται κυρίως από μια δυτική οπτική.

Οι πολιτιστικές αξίες που ενσωματώνονται σε αυτά τα δεδομένα δεν είναι κατάλληλες για άλλους πολιτισμούς. Είναι σχεδόν μια μορφή ιμπεριαλισμού», διαμηνύει.

Deep fakes

«Δεν υπάρχει σαφής δρόμος για τον τερματισμό των λεγόμενων “ψευδαισθήσεων” ή ψευδούς περιεχομένου που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη», δηλώνει από την πλευρά του ο Victor Riparbelli, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής βίντεο AI Synthesia, ενώ ένα άλλο μείζον ερώτημα αποτελεί το σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα με τα οποία η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται για να παράγει περιεχόμενο.

Οι New York Times μήνυσαν τη Microsoft και την OpenAI για «παράνομη αντιγραφή και χρήση των μοναδικά πολύτιμων άρθρων τους» διεκδικώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων. Ομως οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν μόνο τα κείμενα των ΝΥΤ αλλά κάθε γνώση που έχει παραχθεί σε αυτόν τον πλανήτη εδώ και χιλιετίες από δισεκατομμύρια ανθρώπους. Και μερίδιο στο οικονομικό αποτέλεσμα που θα αποφέρει το προϊόν τους έχει κατά συνέπεια σήμερα όλη η ανθρωπότητα.

Ανεργία και ανισότητα

Το ΔΝΤ προειδοποιεί από την πλευρά του για εκτόξευση της ανεργίας και της ανισότητας. Σε έκθεσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ταμείο ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Στις αναπτυγμένες οικονομίες το ποσοστό αυτό ίσως αγγίξει και το 60% των θέσεων εργασίας, ενώ ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα μείνει πιο πίσω οδηγώντας σε περαιτέρω πιθανή αύξηση του χάσματος που τον χωρίζει από τον αναπτυγμένο Βορρά. «Στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κίνδυνοι κAI... ευκαιρίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας