ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια σειρά από νέες επενδυτικές συμφωνίες ανακοίνωσε η Ε.Ε. στο πλαίσιο ενός διήμερου φόρουμ με το όνομα «Global Gateway». Πρόκειται για το σχέδιο συνεργασίας επενδύσεων της Ε.Ε. για να ανταγωνιστεί την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας.

Περίπου 20 ηγέτες τρίτων χωρών ενδιαφέρθηκαν για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε την Ε.Ε. ως «καλύτερη επιλογή» για χρηματοδότηση και δημιουργία καθαρών υποδομών.

Οι νέες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. περιλαμβάνουν συμφωνίες για κρίσιμες πρώτες ύλες με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ζάμπια και για το πράσινο υδρογόνο με τη Ναμίμπια, καθώς και συνεργασία για την καθαρή ενέργεια με το Μπανγκλαντές και το Βιετνάμ.

«Η Global Gateway έχει να κάνει με το να δίνει στις χώρες μια επιλογή και μια καλύτερη επιλογή», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι οι επενδυτικές επιλογές έχουν συχνά «υψηλό τίμημα» για το περιβάλλον, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κυριαρχία.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κατάσταση στην οποία η μόνη επιλογή για τη χρηματοδότηση της βασικής της υποδομής είναι να πουλήσει το μέλλον της», πρόσθεσε.

Το Global Gateway δεσμεύει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη έργων που καλύπτουν ζωτικής σημασίας ακατέργαστα ορυκτά, πράσινη ενέργεια και διαδρόμους μεταφορών, σε μια προσπάθεια να τονώσει το εμπόριο και τις επενδύσεις της Ε.Ε. σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν για να γιορτάσουν την Πρωτοβουλία του Belt and Road, η οποία με 1 τρισ. δολάρια (900 δισεκατομμύρια ευρώ) τριπλασιάζει τον προϋπολογισμό του σχεδίου της Ε.Ε.

Οι επικριτές λένε ότι το Πεκίνο ακολουθεί μια πολιτική «διπλωματίας παγίδας χρέους», αναγκάζοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να επωμίζονται μη βιώσιμα επίπεδα χρέους και αυξάνοντας τη στρατηγική τους εξάρτηση από την Κίνα. Δεκαοκτώ από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποτελούν επίσης μέρος της πρωτοβουλίας της Κίνας.

Χώρες όπως η Αρμενία, η Ναμίμπια, η Μαυριτανία και η Σενεγάλη εκπροσωπήθηκαν στο φόρουμ Global Gateway από αρχηγούς κρατών, ενώ η Αλβανία, το Μπανγκλαντές, η Αίγυπτος, η Γεωργία και το Μαρόκο ήταν μεταξύ των χωρών που εκπροσωπήθηκαν από τους πρωθυπουργούς τους.

Ωστόσο, οι χώρες της Ε.Ε. δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς, με τη Γερμανία να στέλνει τον υπουργό της για το κλίμα και τη Γαλλία τον υπουργό Ανάπτυξης.

Η Τυνησία ήταν μεταξύ των βορειοαφρικανικών χωρών που δεν εκπροσωπήθηκαν στο φόρουμ, ύστερα από μια διαμάχη για μια συμφωνία συνεργασίας που οδήγησε την Τυνησία να επιστρέψει 60 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ε.Ε. και να απαγορεύσει την είσοδο αξιωματούχων της Ε.Ε. στο έδαφός της.

Σε απάντηση στη μη εμφάνιση της Τυνησίας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε την Τετάρτη ότι «με την Τυνησία, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης», αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης που υπογράφτηκε τον Ιούλιο.