ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Κατάρρευση» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2023 διαπιστώνει μελέτη που εκπόνησε και δημοσιοποίησε χθες το think tank καθαρής ενέργειας Ember. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έκαψαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 17% λιγότερα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Ε.Ε. παρήγαγε συγκεκριμένα από πηγές που εκπέμπουν αέρια που θεωρούνται υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη 410 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής ζήτησης σε αυτό το διάστημα και αποτελεί τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται τα στοιχεία. Η πτώση της παραγωγής ηλεκτρισμού από τα ορυκτά καύσιμα ήταν πανευρωπαϊκή. Εντεκα χώρες κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του 20%, ενώ πέντε μεγαλύτερη του 30%.

Ο άνθρακας

«Κινητήρας» της κατάρρευσης ήταν ο άνθρακας, η χρήση του οποίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 23% σε σχέση με πέρσι. Τον Μάιο ο άνθρακας για πρώτη φορά ήταν υπεύθυνος για λιγότερο από το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε συνολικά η Ε.Ε.

Η μεγάλη συρρίκνωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οφειλόταν κυρίως στις επίμονα υψηλές τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Ε.Ε. μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στην Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2023 κατά 5%. Η ζήτηση υποχώρησε συγκεκριμένα στις 1.261 τεραβατώρες που αποτελεί ιστορικό χαμηλό επίπεδο, χαμηλότερο ακόμη και από το επίπεδο της πανδημίας του 2020 (1.271 τεραβατώρες).

Ανανεώσιμες πηγές

Σημαντικό ρόλο στη μείωση της χρήσης των ορυκτών είχε και η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας συνεχίστηκε καταγράφοντας αύξηση της παραγωγής κατά 13% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2022. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 5%, ενώ ανάκαμψη κατέγραψε και η υδροηλεκτρική ενέργεια (11%) που πέρσι είχε καταρρεύσει λόγω ξηρασίας.

Αντίθετα η πυρηνική υποχώρησε (-4%), αλλά αναμένεται να βελτιωθεί στη διάρκεια του έτους. Δεκαεφτά χώρες παρήγαγαν μερίδια-ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, με την Ελλάδα και τη Ρουμανία να ξεπερνούν το 50% για πρώτη φορά και τη Δανία και την Πορτογαλία να σπάνε και οι δύο το 75%.

Ας σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί σε μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 65% από τα επίπεδα του 1990 ώς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και μηδενισμό τους ώς το 2040.