Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξες ήταν οι ανακοινώσεις για τους δείκτες PMI στην παραγωγή, την απασχόληση και τις τιμές, στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι οι Δείκτες PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) είναι προδρομικοί δείκτες που δείχνουν την τάση που διαμορφώνεται για βασικές οικονομικές μεταβλητές όπως η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, η απασχόληση και οι τιμές. 

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης παραγωγής τον Αύγουστο για το σύνολο της ευρωζώνης έπεσε στο 47% (από 48,6% τον Ιούλιο), στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι προδιαγράφει τη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώνεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα η σύσταση νέων επιχειρήσεων μειώθηκε, ενώ κι οι νέες παραγγελίες αγαθών συνέχισαν να μειώνονται. Εξάλλου, η παραγωγή τόσο σε αγαθά όσο και σε υπηρεσίες μειώθηκε για δεύτερο μήνα και με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο του 2020.

Την ίδια στιγμή, οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύθηκαν τον Αύγουστο, τόσο στον τομέα των τελικών τιμών πώλησης όσο και στον τομέα των εισροών. 

Συνεπώς, τα παραπάνω στοιχεία φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στον στασιμοπληθωρισμό: δηλαδή σε μια κατάσταση που η οικονομία θα βυθίζεται και ταυτόχρονα η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, θα αποτυγχάνει να περιορίσει τον πληθωρισμό. 

Σε μια τέτοια κατάσταση λοιπόν, η ΕΚΤ θα κληθεί να επιλέξει μια πιο κατάλληλη «θεραπεία» για το πρόβλημα.