• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.0°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.5°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 17.9°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 27.2°C
  0 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.6°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνημα άρνησης πληρωμής λογαριασμών ρεύματος

 • A-
 • A+
Στόχος τους όπως λένε δεν είναι να φαλιρίσουν τις εταιρείες ενέργειας, αλλά να τις φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσουν την κρίση.

Κίνημα «Δεν πληρώνω ρεύμα» οργανώνεται στη Βρετανία, καθώς εκατομμύρια καταναλωτές βυθίζονται όλο και πιο πολύ στη φτώχεια και την ανέχεια εξαιτίας των ολοένα και πιο υψηλών λογαριασμών.

Δυόμισι μήνες πριν από την επόμενη «προγραμματισμένη» αύξηση των τιμολογίων –η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το… 80%– και αρκετά πριν από την έλευση του ενεργοβόρου χειμώνα, τα βρετανικά νοικοκυριά οφείλουν συνολικά στους παρόχους ρεύματος 1,3 δισ. λίρες, δηλαδή 3 φορές περισσότερα από ό,τι τέτοια εποχή πέρυσι.

Εξι εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλουν κατά μέσο όρο 206 λίρες έκαστο, σχεδόν 20 λίρες περισσότερα από ότι τον Απρίλιο. Κανονικά αυτήν την περίοδο του χρόνου το χρέος των νοικοκυριών προς τις εταιρείες ηλεκτρισμού μειώνεται λόγω του καλοκαιριού. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, το χρέος τους αυξήθηκε κατά 10% και αναμένεται να εκτοξευθεί πολύ περισσότερο από την 1η Οκτωβρίου, οπότε και προβλέπεται με κυβερνητική απόφαση η αναπροσαρμογή των ανώτατων ορίων τιμολογίων από τις εταιρείες ενέργειας.

Οι πάροχοι ενέργειας στην Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία αναμένεται να προχωρήσουν σε τεράστιες αυξήσεις των τιμολογίων τους, μετακυλίοντας το υψηλότερο κόστος και κάνοντας ακόμη πιο δυσβάσταχτο το βάρος για τα νοικοκυριά.

Σχετικές αναλύσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες προβλέπουν ότι η μέση ετήσια επιβάρυνση ενός νοικοκυριού για ηλεκτρικό ρεύμα θα εκτιναχθεί από τις 1.971 λίρες τον περασμένο Απρίλιο –και τις 1.400 λίρες τον περσινό Οκτώβριο– στις 3.358 στερλίνες, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τις 4.200 λίρες στη διάρκεια του α΄ τρίμηνου του 2023 και ενδεχομένως να αγγίξει τις 4.426 λίρες τον Απρίλιο, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Οι προβλέψεις αυτές βυθίζουν στον φόβο και την απελπισία εκατομμύρια Βρετανούς, καθώς υποδεικνύουν ότι ο επόμενος χειμώνας απλά... δεν βγαίνει.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την καταβολή κάποιων επιδομάτων –κυρίως για τα πιο φτωχά νοικοκυριά– που όμως είναι αμφίβολο αν θα επαρκέσουν. Κάποιοι που έχουν μεγάλες οικογένειες τρέχουν ήδη στις τράπεζες ζητώντας δάνεια για να καλύψουν τους υψηλότερους λογαριασμούς που έρχονται, ενώ κάποιοι άλλοι –περίπου 100 χιλιάδες έως χθες το βράδυ– ετοιμάζονται να μην πληρώσουν.

Το κίνημά τους («Don’t Pay Oct 1») οργανώνεται μέσα από το διαδίκτυο και στοχεύει στη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου πολιτών, οι οποίοι θα δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν αν η κυβέρνηση επιτρέψει την τεράστια αύξηση των τιμολογίων. Οι ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι η μαζική στάση πληρωμών δεν αποτελεί νέα ιδέα, συνέβη στη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990, όταν πάνω από 17 εκατ. πολίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν οριζόντιο κεφαλικό φόρο (Poll Tax), συμβάλλοντας στην πτώση της κυβέρνησης και αποτρέποντας τα σκληρότερα μέτρα που αυτή ετοίμαζε. Τονίζουν ότι ακόμη και αν ένα μικρό κλάσμα των καταναλωτών που πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος με άμεση χρέωση σταματήσει τις πληρωμές, αυτό θα είναι αρκετό για να προκαλέσει στις εταιρείες ενέργειας σοβαρό πρόβλημα. Κάτι που αυτές το γνωρίζουν.

Στόχος τους όπως λένε δεν είναι να τις φαλιρίσουν, αλλά να τις φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσουν την κρίση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Block Friday στη Γαλλία
Ακτιβιστές και οικολόγοι διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στη «φρενίτιδα του καταναλωτισμού», ενώ πρόταση για απαγόρευση της Black Friday κατατέθηκε και στη γαλλική Βουλή.
Block Friday στη Γαλλία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Black ή... Βλακ Friday;
Eνώ όλος ο πλανήτης -μαζί και η Ελλάδα- ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του καταναλωτισμού, έρευνα βρετανικού συνδέσμου καταναλωτών, διαπιστώνει ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι μόλις μία στις 20 εκπτώσεις που...
Black ή... Βλακ Friday;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτακτη παρέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας στις αγορές
Επείγουσα παρέμβαση στις αγορές χρέους, προκειμένου να σταματήσει η διολίσθηση της λίρας, η εκτόξευση του κόστους δανεισμού του βρετανικού Δημοσίου και η γενίκευση της αναταραχής από τον μίνι προϋπολογισμό της...
Εκτακτη παρέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας στις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα δίνουν όλα για... ακριβό χρήμα
Πάσα» στους κεντρικούς τραπεζίτες για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, ακριβότερο κόστος του χρήματος, ακριβότερη εξυπηρέτηση των δανείων φαίνεται να έκανε η κυβέρνηση Τρας στη Βρετανία.
Τα δίνουν όλα για... ακριβό χρήμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με... βουντού ξεκινά ο «ταξικός πόλεμος» στη Βρετανία;
Η βρετανική κυβέρνηση νεκρανασταίνει αποτυχημένες πολιτικές του προηγούμενου αιώνα. Η εμπειρία της συνταγής Ρέιγκαν που οδήγησε σε αναδιανομή μισθολογικών αυξήσεων 50 τρισ. από το φτωχότερο 90% του πληθυσμού...
Με... βουντού ξεκινά ο «ταξικός πόλεμος» στη Βρετανία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας