• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.3°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.3°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 8.2°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.0°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 8.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  69%

φωτο αρχείου

(AP Photo/Koji Sasahara, File)

Πού θα βρει ο Μπάιντεν το φυσικό αέριο για να το στείλει στην Ευρώπη;

 • A-
 • A+
Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως ο «σωτήρας της Ε.Ε.», γράφει το Politico, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αυξηθεί γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες το LNG που φτάνει στην Ευρώπη, ενώ και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι θολές.

«Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, αναφέροντας για φέτος στόχο για παράδοση επιπλέον 15 δισεκ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με την ελπίδα η ποσότητα να φθάσει τα 50 δισεκ. από την αμερικανική παραγωγή μέσα στην επόμενη 8ετία, δηλαδή μέχρι το 2030. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Ρωσία παραδίδει στην Ε.Ε. 155 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης στις χώρες μέλη της Ένωσης.

Καλές οι προθέσεις, αλλά, όπως σημειώνει το Politico, οι λεπτομέρειες είναι θολές. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για «δέσμευση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν» μεσοπρόθεσμα αυτές τις ποσότητες, αλλά το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους διεθνείς εταίρους τους και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν» ότι αυτά τα φορτία θα φθάσουν φέτος στην Ευρώπη. 

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνησε στη συνέχεια ότι η «υπόσχεση των 15 δισεκ. κυβικών μέτρων» είναι στην πραγματικότητα μια δέσμευση να προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν, έτσι ώστε να πειστούν οι εταιρείες στην Ασία και αλλού, να στείλουν τα φορτία τους που προορίζονταν για άλλα μέρη, στην Ευρώπη. Οπως έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις και τον χειμώνα που πέρασε.

Αλλά οι επικεφαλής εταιρειών LNG που συναντήθηκαν στο Τέξας στις αρχές του μήνα, προειδοποίησαν ότι ο καιρός θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πού θα πάνε αυτά τα φορτία και ότι μπορεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στην Ασία για παράδειγμα, να καταστήσουν απαραίτητη την εκπλήρωση συμβολαίων με ήδη υπάρχοντες πελάτες. «Ολοι οι εισαγωγείς αντλούν από τις ίδιες πηγές για προμήθειες» προειδοποίησε και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στις οδηγίες της για την προσπάθεια της Ε.Ε. να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο- επομένως μεγαλύτερη ροή LNG στην Ευρώπη σημαίνει «εξαιρετικά περιορισμένες αγορές LNG και πολύ υψηλότερες τιμές».

Σύμφωνα με την ΙΕΑ η Ευρώπη μπορεί να βρει περίπου 20 δισεκ. κυβικά μέτρα επιπλέον στις διεθνείς αγορές, και άλλα 10 δισεκ. ακόμα από τους αγωγούς μέσω Νορβηγίας και Αζερμπαιτζάν, εφόσον και οι δυο αυτές χώρες συμφωνήσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους. 

Ακόμα κι έτσι όμως- εκτιμά η ΙΕΑ- και με παράλληλη λήψη μέτρων σημαντικού περιορισμού της κατανάλωσης και γρήγορης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το καλύτερο που θα πετύχει η Ε.Ε. είναι να μειώσει την εξάρτηση της από την Ρωσία κατά ένα τρίτο φέτος, όταν οι Βρυξέλλες ήλπιζαν σε μείωση κατά δυο τρίτα. 

Κάθε λιμάνι και... τερματικός;

Η ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη θα μπορούσε να διευκολυνθεί με την σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων, σαν αυτό της Γαλλικής Engie με την Cheniere Energy από το Τέξας, διάρκειας 11 ετών. Οπως αναφέρει και σχετικό σημείωμα του Λευκού Οίκου για τη συγκεκριμένη συμφωνία, η υπόσχεση για παράδοση των 50 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως βασίζεται «στην κατανόηση ότι οι τιμές θα  αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και τη σταθερότητα της προσφοράς και της ζήτησης». 

Και χθες ο Τζο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι σημαίνει επίσης πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εγκρίνει με γρήγορες διαδικασίες την έκδοση αδειών για νέους τερματικούς σταθμούς υποδοχής του LNG για να δείξουν και οι ευρωπαϊκές χώρες ότι θα υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση για το αμερικανικό φυσικό αέριο μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς συμφωνία εντός Ε.Ε. για οικειοθελή μείωση κατανάλωσης αερίου
Οι υπουργοί των κρατών μελών αναμένεται να σφραγίσουν τη σύγκλιση εντός 27. Τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι όροι άλλαξαν μετά από ασφυκτικές πιέσεις.
Προς συμφωνία εντός Ε.Ε. για οικειοθελή μείωση κατανάλωσης αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουκρανικό «μπλόκο» και ρωσική ντρίμπλα έφεραν μειωμένες ροές αερίου
Την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα μικρά προβλήματα ανεφοδιασμού της Ε.Ε., μετά την νέα κόντρα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον αγωγό της Σοχρανίφκα, σημείο από το οποίο περνά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού...
Ουκρανικό «μπλόκο» και ρωσική ντρίμπλα έφεραν μειωμένες ροές αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε.Ε.: Έκτακτο σχέδιο με μοιρασιά φυσικού αερίου, εάν κλείσουν οι κάνουλες
Σχέδια σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ε.Ε.: Έκτακτο σχέδιο με μοιρασιά φυσικού αερίου, εάν κλείσουν οι κάνουλες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία
Την πληροφορία ότι συνολικά δέκα χώρες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει με την «επιταγή» Πούτιν και πλέον αγοράζουν το φυσικό αέριο με ρούβλια, έδωσε στη δημοσιότητα η Ουγγαρία.
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας