Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

12 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το πρώτο «πράσινο» ομόλογο που εξέδωσε. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του NextGenerationEU, αποκλειστικά για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η Ε.Ε. πρόκειται να γίνει μακράν ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων στον κόσμο, δίνοντας σημαντική ώθηση στις αγορές βιώσιμης χρηματοδότησης, καθώς και χρηματοδοτώντας μια πιο πράσινη ανάκαμψη της Ε.Ε. από την πανδημία. Με το ισχυρό ποσοστό υπερκάλυψης και τις εξαιρετικές συνθήκες τιμολόγησης, η σημερινή έκδοση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αρχή για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, το οποίο θα φτάσει τα 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026.

Το 15ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037, υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, με τα βιβλία να υπερβαίνουν τα 135 δισ. ευρώ. Ένα ευρύ φάσμα επενδυτών εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ομόλογο.

«Η σημερινή έκδοση αποτελεί μια καλή αρχή για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων της επόμενης γενιάς της Ε.Ε. Θα καταστήσει την Ε.Ε. τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο και αποτελεί ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης της Ε.Ε. για βιωσιμότητα. Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία να δείξουμε με σαφήνεια στους επενδυτές ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Η σημερινή έκδοση ακολούθησε την έγκριση του πλαισίου πράσινων ομολόγων NextGenerationEU νωρίτερα τον Σεπτέμβριο. Το πλαίσιο, το οποίο συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (ICMA) – ένα πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα – διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν, θα χρησιμοποιηθούν για πράσινες επενδύσεις. Οι εκθέσεις της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση των εσόδων και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δαπανών που χρηματοδοτούνται από τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Τα κεφάλαια από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων NextGenerationEU θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων δαπανών, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι επιλέξιμες επενδύσεις από τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν μια ερευνητική πλατφόρμα για την ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο ή την κατασκευή αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε γη στη Λιθουανία.

Τουλάχιστον το 37% κάθε σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αφιερώνεται στην πράσινη μετάβαση, με πολλά κράτη μέλη να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα.

Αυτή είναι η 5η κοινοπρακτική συναλλαγή από την έναρξη των χρηματοδοτικών πράξεων του NextGenerationEU, τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, η Επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη δημοπρασία ομολόγων NextGenerationEU στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πράξεις αυτές έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην Επιτροπή να αντλήσει 68,5 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εκδώσει περίπου 14 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια Ε.Ε. μετά την έναρξη των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων Ε.Ε. στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Επιτροπή αναμένει να αντλήσει περίπου 80 δισ. ευρώ από ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν από βραχυπρόθεσμα γραμμάτια Ε.Ε., όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο στο λεπτομερές ημερολόγιο εκδόσεων για το 2021, η Επιτροπή σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμη μία κοινοπρακτική συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους, τον Νοέμβριο. Η Επιτροπή θα διοργανώνει επίσης σε τακτική βάση δημοπρασίες τόσο εντόκων γραμματίων όσο και ομολόγων της Ε.Ε.