• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 8.0°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 2.0°C / 9.4°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.6°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 8.4°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 6.0°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 7.1°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 5.0°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δώρα στους «γύπες των αγορών»

 • A-
 • A+
Η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους προκειμένου να ευνοηθούν με κορονο-δάνεια οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ιδιωτικών συμμετοχών.

Tρόπους αξιοποίησης των πιστώσεων των κορονο-πακέτων προκειμένου να μη ζημιωθούν οι «γύπες» των αγορών εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση ξυπνώντας μνήμες 2008. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κυβέρνηση Τζόνσον αναζητεί αυτήν την περίοδο τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με εγγυημένες από το κράτος πιστώσεις οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που ανήκουν σε εταιρείες private equity (ιδιωτικών συμμετοχών).

Οι εταιρείες private equity συγκεντρώνουν ως γνωστόν κεφάλαια θεσμικών και πλούσιων επενδυτών τα οποία επενδύουν συνήθως για την αγορά πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε επιχειρήσεις τις οποίες ύστερα από λίγα χρόνια μεταπωλούν ή εισάγουν στο χρηματιστήριο.

Στόχος της επένδυσής τους δεν είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεγέθυνση της αξίας του ενεργητικού τους και η εξαγωγή υπερκέρδους από τη μεταπώλησή τους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που αγοράζονται μεταπωλούνται, έτσι, το πολύ σε μία δεκαετία.

Φοβίζει η ανεργία

Οι επιχειρήσεις εξαγοράζονται συνήθως με μεγάλη μόχλευση κεφαλαίων και έχουν υψηλά επίπεδα χρέους τα οποία καταγράφονται στο παθητικό τους, επιτρέποντας τη μείωση της φορολόγησής τους. Η σχετική κοινoτική νομοθεσία που αφορά την επείγουσα λόγω κορονοϊού δανειοδότηση των επιχειρήσεων δεν επιτρέπει, όμως, στις εταιρείες που καταγράφουν ζημιές μεγαλύτερες από το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου να λάβουν κρατική υποστήριξη.

Η βρετανική κυβέρνηση –που από την έναρξη της κρίσης έχει δει περίπου 750.000 εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους– φοβάται ότι αν δεν υπάρξει στήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων, θα υπάρξει νέα μεγάλη άνοδος της ανεργίας. Πάνω σε αυτόν τον φόβο πατάει το λόμπι των εταιρειών private equity και venture capital BVCA προειδοποιώντας ότι περισσότερες από 840.000 θέσεις εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις κινδυνεύουν αν δεν υιοθετηθούν οι κατάλληλες τροπολογίες στο κανονιστικό πλαίσιο.

Ζητούν έτσι από την κυβέρνηση να εκδώσει ειδική οδηγία η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες που χορηγούν τα κορονο-δάνεια να αγνοήσουν ή να μεθερμηνεύσουν τα χρέη που οι ελεγχόμενες από τις εταιρείες private equity επιχειρήσεις οφείλουν στους ιδιοκτήτες τους. Με αυτόν τον τρόπο οι πιστώτριες τράπεζες θα διασφαλιστούν ότι δεν θα βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση αθέτησης χρεών.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από μια τέτοια κίνηση περιλαμβάνονται εταιρείες θεματικών πάρκων, όπως η ιδιοκτήτρια της Legoland Merlin, και αλυσίδες εστίασης, όπως οι Pizza Express και Prezzo – επιχειρήσεις στις οποίες οι εταιρείες private equity επένδυσαν τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια προσδοκώντας σε σημαντικά κέρδη. Το άνοιγμα της πρόσβασης σε δάνεια που η αξία τους μπορεί να αγγίξει έως και τα 200 εκατ. λίρες και με εγγύηση ότι αν η επιχείρηση χρεοκοπήσει οι φορολογούμενοι θα αποπληρώσουν το 80%, αν μη τι άλλο προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Δομημένα δάνεια

Θυμίζει «σωσίβιο» ανάλογο με αυτά που οι κυβερνήσεις είχαν πετάξει στις τράπεζες μετά το κραχ του 2008. Τότε οι τραπεζίτες είχαν ποντάρει στα περιβόητα δομημένα -διασφαλισμένα στα στεγαστικά δάνεια- ομόλογα που αποδείχθηκαν άχρηστα χαρτιά. Διασώθηκαν με χρήμα των απλών φορολογουμένων επειδή κρατούσαν το όπλο του συστημικού κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δώδεκα χρόνια αργότερα οι ίδιοι πιθανότατα τραπεζίτες έχουν μετακινηθεί στις εταιρείες private equity. Τα στοιχήματά τους ξαναπιάνουν πάτο και για ακόμη μια φορά το κράτος σπεύδει να τους βοηθήσει επειδή κρατούν ένα άλλο όπλο στα χέρια τους με τη μορφή των χιλιάδων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
Οι επιχειρήσεις έδωσαν τα ρέστα τους αυτόν τον Αύγουστο, καθώς δανείστηκαν από χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων τα περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν τον μήνα του καλοκαιριού εδώ και περίπου μία δεκαετία.
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουνάμι εξώσεων στις ΗΠΑ
Τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο αντιμετωπίζουν άμεσα 40 εκατομμύρια Αμερικανοί μετά την άρση των μορατόριουμ που είχαν επιβληθεί στην εκδίωξη ενοικιαστών από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Τσουνάμι εξώσεων στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας