• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  0 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 22.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.7°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.5°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο θρίαμβος των «γερακιών»

 • A-
 • A+
Η Ολλανδία και οι 3 σύμμαχοί της επέβαλαν στη μαραθώνια σύνοδο την ατζέντα τους και τους πρωτοφανείς όρους τους ● Παράδοξη παθητικότητα από την άλλοτε κραταιά Μέρκελ ● Και μείωση των επιχορηγήσεων και μνημονιακούς όρους για τα κονδύλια

Παρά τις ενωτικές ρητορικές κορόνες των τελευταίων εβδομάδων η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν πίεσαν όσο θα περίμενε κανείς σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής προκειμένου να περάσει η κοινή πρότασή τους –και κατ’ επέκταση η πρόταση της Κομισιόν– για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η ηγέτης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης και προεδρεύουσα της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο επέτρεψε επί της ουσίας με τη στάση της στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τους υπόλοιπους ηγέτες της ομάδας των «4 φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Αυστρια, Δανία, Σουηδία) να αναδειχθούν σε ρυθμιστή μιας εκ των σημαντικότερων συνόδων κορυφής για το μέλλον της Ενωσης.

Σχεδόν ανενόχλητος και με περίσσεια αδιαλλαξία, ο Ρούτε κατάφερε στη διάρκεια του περασμένου τριημέρου να «ροκανίσει» όλες σχεδόν τις αρχικές προτάσεις Μέρκελ, Μακρόν και Επιτροπής για το συνολικού ύψους 1,82 τρισ. ευρώ πακέτο του επταετή προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης, εξαναγκάζοντας τον δύσμοιρο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε συνεχείς υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Twitter ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, «ένας φορολογικός παράδεισος [η Ολλανδία] κράτησε όμηρους 500 εκατ. Ευρωπαίους».

Η αρχική προ διμήνου πρόταση των Μέρκελ - Μακρόν μιλούσε για Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν πληγεί από την πανδημία με επιχορηγήσεις -χωρίς δάνεια και όρους- που θα χρηματοδοτούνταν με έκδοση κοινού χρέους από την Κομισιόν. Λίγο μετά ήρθε η πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο ύψους 750 δισ. με επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ.

Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο -κι ενώ οι «φειδωλοί» είχαν ήδη επιδοθεί σε μπαράζ ενστάσεων για το ύψος του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε., την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης σε δάνεια και επιχορηγήσεις και τους όρους λήψης των κονδυλίων απαιτώντας μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στο συνταξιοδοτικό των χωρών κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου που θα λάμβαναν βοήθεια- ο πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ επανήλθε με αναθεωρημένη πρόταση, η οποία συνέδεε τις επιχορηγήσεις με τις δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Στην πρότασή του μείωνε και το ύψος του επταετούς προϋπολογισμού κατά 25 δισ. ευρώ στο 1,074 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της συνόδου ο Μισέλ «νέρωσε» κι άλλο τις προτάσεις του προκειμένου να πετύχει συμβιβασμό. Υπό την απειλή Ρούτε για βέτο, κατέθεσε το Σάββατο το πρωί νέο αναθεωρημένο σχέδιο που μείωνε το ποσό των επιδοτήσεων κατά 50 δισ. ευρώ, στα 450 δισ. ευρώ, και αύξανε τα δάνεια στα 300 δισ. ευρώ, διατηρώντας το συνολικό μέγεθος του Ταμείου στα 750 δισ. Η συρρίκνωση των επιχορηγήσεων δεν αρκούσε όμως για τους «φειδωλούς» (η Σουηδία είχε προτείνει αρχικά μείωσή τους στα 155 δισ.). Απ’ ό,τι φάνηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής τελικός στόχος τους ήταν ένα Ταμείο 700 δισ. ευρώ ισόποσα κατανεμημένο μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων.

Στο επίμαχο θέμα της διακυβέρνησης του Ταμείου ο Ρούτε απαίτησε η διανομή των κονδυλίων να εγκρίνεται ομόφωνα από τις 27 χώρες της Ε.Ε., πρόταση όμως ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία. Ο Μισέλ αντιπρότεινε μηχανισμό «φρένου επείγουσας ανάγκης», με βάση τον οποίο μια χώρα θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διανομή των κονδυλίων σε μια άλλη αν διαπίστωνε ότι παραβίαζε τους όρους, υποβάλλοντας ένσταση στο Συμβούλιο ή στο Ecofin. O Ρούτε είπε ότι το μέτρο, αν και στη σωστή κατεύθυνση, δεν αρκούσε και το ζήτημα παρέμεινε μετέωρο ώς αργά χθες το βράδυ.

Ο Μισέλ, ωστόσο, δεν σταμάτησε τις παραχωρήσεις. Εισηγήθηκε χθες ένα ακόμη διαφορετικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης με την αναλογία του μείγματος επιχορηγήσεων δανείων 60%-40%. Για να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων πρότεινε μειώσεις σε πολλά προγράμματα του προϋπολογισμού, ενώ για να γλυκάνει τους «φειδωλούς» αύξησε τις επιστροφές που λαμβάνουν από τις εισφορές τους στον προϋπολογισμό (Αυστρία κατά 50 εκατ., Σουηδία 25 εκατ., Δανία 25 εκατ.) όπως και το ποσό που διακρατούν από τα έσοδα των τελωνείων της Ε.Ε. οι χώρες από 15% σε 20%, μέτρο που αποτελεί σημαντικό δωράκι προς τα λιμάνια της Ολλανδίας.

Στο χθεσινοβραδινό δείπνο των 27 ηγετών οι «φειδωλοί» μετατράπηκαν ξαφνικά σε... γενναιόδωρους. Η γενναιοδωρία τους όμως αφορούσε τους ίδιους. Διατηρώντας την τελική τους θέση για Ταμείο Ανάκαμψης στα 700 δισ. ευρώ απαίτησαν μεγαλύτερη αύξηση επιστροφών από αυτές που πρότεινε ο Μισέλ, συνολικά επιπλέον 4 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.

Οι 4 που ήρθαν στη σύνοδο αρνούμενοι τον κοινό δανεισμό πήραν ήδη αρκετά. Υποχωρήσεις έκανε μόνον η άλλη πλευρά. Η παθητική στάση της Μέρκελ προκαλεί εντύπωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε σαν να περιμένει μέχρι πού θα καταφέρουν οι «φειδωλοί» να νερώσουν την πρότασή της για να μιλήσει. Η πρακτική αυτή -αν επιβεβαιωθεί στο τέλος- θυμίζει τις δικές μας διαπραγματεύσεις όταν οι «λαγοί» της Γερμανίας τράβαγαν τις συζητήσεις για τα προγράμματα προσαρμογής στα άκρα και στο τέλος, αφού είχαμε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια, ερχόταν ο Σόιμπλε ή η Μέρκελ για να επιβάλουν τις τραγικές για τη χώρα συμφωνίες. Το ζητούμενο βέβαια τώρα δεν είναι μνημόνια στην Ελλάδα αλλά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., τη γειτονική Ιταλία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
Τα έξι σημεία της συμφωνίας ● 390 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις, 360 δισ. τα δάνεια ● Τι κέρδισαν από το μεγάλο παζάρι οι σκληροί του Βορρά και ο Τζουζέπε Κόντε και γιατί ο Εμ. Μακρόν δείχνει κατώτερος των...
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμβιβασμός των 27
Διχασμένοι συναντιούνται στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών της, στην πλέον κρίσιμη σύνοδο κορυφής των τελευταίων ετών • Ποιες αντιθέσεις καλούνται να γεφυρώσουν.
Ζητείται συμβιβασμός των 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θριαμβολογία αλλά και διαφορετική ανάγνωση της συμφωνίας στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών
«Τα καταφέραμε! Η Ευρώπη είναι ισχυρή! Η Ευρώπη είναι ενωμένη!», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την ενημέρωση των εκπροσώπων Τύπου.
Θριαμβολογία αλλά και διαφορετική ανάγνωση της συμφωνίας στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απροσδόκητη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας
Η κινεζική οικονομία κατέβασε ταχύτητα τον προηγούμενο μήνα και αυτό ίσως αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας στη συνέχεια τόσο για τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και για τις χώρες που παράγουν πρώτες...
Απροσδόκητη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάσα για το λιανεμπόριο στην Ευρώπη
Ο Δεκέμβριος αποδείχτηκε καλός μήνας για το λιανεμπόριο στην Ε.Ε. και ακόμα καλύτερος στην ευρωζώνη, αφού ο τζίρος αυξήθηκε κατά 1,4% στις 27 χώρες της Ενωσης και κατά 2% στις 19 χώρες του ευρώ σε σχέση με τον...
Ανάσα για το λιανεμπόριο στην Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρολά κατέβασαν 390.000 επιχειρήσεις στην Ιταλία λόγω της πανδημίας
Δραματική είναι η κατάσταση στην ιταλική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, πλήττοντας όλους σχεδόν τους τομείς και περισσότερο τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Ρολά κατέβασαν 390.000 επιχειρήσεις στην Ιταλία λόγω της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας